REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Kongskilde - o istorie puternica

15/1/2014

0 Comments

 
Picture
Compania Kongskilde Industries sărbătoreşte în acest an, în luna noiembrie, 65 de ani de la înfiinţare. Sediul central se află în Soroe, la 120 km distanţă de Copenhaga (Danemarca). Produsele sale sunt cunoscute în toată lumea, fiind comercializate sub mărcile Kongskilde, Nordsten, Becker, Överum, Howard şi JF.

PictureFoto: Dorinel MIHAI
Pe piaţa românească de tehică agricolă, multe dintre brandurile aflate în portofoliul companiei daneze sunt cunoscute de fermieri, însă nu la fel de bine este cunoscut faptul că ele aparţin firmei Kongskilde. Cea mai recentă achiziţie a acesteia a fost realizată în anul 2011, când a preluat firma JF, care produce echipamente şi maşini pentru recoltarea furajelor, precum şi remorci tehnologice pentru hrana animalelor. De precizat este faptul că în gama produselor JF există cositoarea cu cea mai mare lăţime de lucru, de 12,3 m. Pentru a afla mai multe despre istoricul, produsele şi planurile companiei Kongskilde, l-am intervievat pe domnul Dorinel Mihai, director general al Kongskilde România. Firma Kongskilde şi-a început activitatea construind suflante pentru transportul cerealelor, după care şi-a diversificat producţia.
Construcţia combinatoarelor a început-o în anul 1956. Pe măsură ce firma s-a dezvoltat, şi-a intensificat şi activitatea de export. A deschis Compania Kongskilde Industries sărbătoreşte în acest an, în luna noiembrie, 65 de ani de la înfiinţare. Sediul central se află în Soroe, la 120 km distanţă de Copenhaga (Danemarca). Produsele sale sunt cunoscute în toată lumea, fiind comercializate sub mărcile Kongskilde, Nordsten, Becker, Överum, Howard şi JF. filiale în toată lumea, înclusiv în Canada şi Africa de Sud. În 1981, a fost achiziţionată de Grupul DLG - o importantă cooperativă din Danemarca, care numără peste 29.000 de membri. DLG este unul dintre cei mai mari traderi de cereale din lume. Compania Kongskilde deţine cinci fabrici în Europa.

În Danemarca se fabrică scormonitori şi tot ce înseamnă echipamente pentru transport şi manipulare cereale, în Suedia - pluguri, scarificatoare, maşini pneumatice Wing Jet pentru împrăştiat îngrăşăminte chimice granulate şi semănători pneumatice, în Germania - semănătorile Becker, în Franţa sunt fabricate frezele şi grapele rotative Howard, iar în Polonia tot ce înseamnă echipamente pentru pregătirea solului.

Filiala Kongskilde România s-a deschis în decembrie 2012. Anul trecut am început să dezvoltăm reţeaua de distribuţie, pentru că noi nu vindem în nume propriu. Am ajuns la un număr de 14 distribuitori, care acoperă aproape întreg teritoriul României. De la 1 ianuarie, am un nou coleg, dl Dorin Berke, care ocupă funcţia de manager de vânzări pentru zona Transilvania. Dorim să acoperim cât mai bine teritoriul şi să fim alături de distribuitorii noştri în activitatea pe care o desfăşoară. Service-ul este una dintre preocupările noastre principale, în momentul de faţă este asigurat de către distribuitori. Pe viitor, dorim să mărim numărul acestora astfel încât la aproximativ 100 km să avem un distribuitor.

Eficenţă şi consumuri energetice mici

În România, Kongskilde a adus modele de top pentru grupa de utilaje din care face parte fiecare: pluguri Överum, semănători Becker şi Nordsten, precum şi combinatoare Germinator.

Plugurile Överum sunt fabricate în Suedia, cu oţel suedez, recunoscut în întreaga lume ca fiind de cea mai bună calitate şi foarte rezistent la uzură. Anul trecut am vândut mai multe pluguri, iar cu unul dintre ele, un model reversibil cu 8 trupiţe, au fost lucrate 800 ha şi nu a trebuit să fie schimbată nici o piesă. Fermierul respectiv este foarte încântat pentru că a avut un consum de motorină de 17 l/ha, în condiţiile în care arătura a fost realizată la 30-35 cm adâncime. Acest lucru se datorează cormanei, care de-a lungul anilor a fost extrem de bine studiată de inginerii de la Kongskilde, astfel încât tot ansamblul opune cea mai mică rezistenţă la înaintare. Semănătoarea de prăşitoare Becker, de mare precizie, este prima maşină care a folosit, de la începutul anilor '80, şi încă mai foloseşte presiunea aerului, cu toate avantajele care decurg din folosirea presiunii, în sensul că singularizarea boabelor pe discul de semănat este absolut perfectă. La un test realizat de DLG Germania, la o viteză de 10 km/oră, nu s-au înregistrat boabe lipsă sau dubluri. După părerea mea, maşinile Becker sunt Mercedesul semănătorilor de plante prăşitoare.

Semănătorile de păioase Nordsten asigură o acurateţe ridicată a semănăturii, adică a densităţii de plante la hectar, în condiţiile păstrării unei adâncimi de semănat constante. Mai mult, cantitatea de sămânţă ce poate fi folosită la hectar poate fi reglată într-o plajă de la 2 kg până la aproape 600 de kg. Maşina nu are nici o abatere de la reglajul de densitate. Avem o cutie de viteze extrem de performantă pe care o folosim pe mai multe echipamente, datorită capacităţii de a regla într-o plajă atât de largă cantităţile. Modelul Germinator este vârf de lance în ceea ce priveşte producţia de combinatoare. Forma şi poziţia scormonitorilor care echipează utilajul fac posibilă afânarea terenului până la adâncimea de 8 cm. Distanţa între scormonitori în plan transversal este de 5 cm. Nu scoate pământul de la bază la suprafaţă, în ideea de a păstra acea rezervă mică de umiditate în sol. Dacă există acel contact optim dintre pământ şi sămânţă, ea va ieşi viguroasă şi se va dezvolta fără probleme.

Ca particularitate a combinatorului Germinator, introdusă iniţial de noi, apoi preluată şi de alţi producători, putem menţiona faptul că organele de lucru nu sunt montate pe un singur cadru, ci pe secţii de 1 m, în aşa fel încât secţiile pot urmări conturul solului. Varianta tractată are lăţimi de lucru între 3 şi 7 m. Un utilaj asemănător, denumit Germinator Pro, cu lăţimi de lucru între 3 şi 7,9 m şi distanţa între scormonitori de 6 cm poate fi folosit toamna, direct după arătură, dacă aceasta este de calitate. Sub brandul Kongskilde comercializăm şi echipamente mecanice şi pneumatice pentru transportul şi manipularea cerealelor. Sunt câteva echipamente pentru încărcarea cerealelor din magazii, care au o capacitate de lucru cuprinsă între 10 şi 120 tone/h. Sunt foarte bine poziţionate în piaţă, iar societatea care se ocupă de distribuţia lor este AgriTocan. Comercializăm, de asemnea, şi uscători de baloţi. Sunt societăţi agricole care exportă baloţi şi au nevoie de astfel de sisteme de uscare.

În acest moment, piaţa de utilaje din România este uşor paradoxală. În ciuda faptului că nu suntem o ţară săracă, marea majoritate a fermierilor, în special din Transilvania, se orientează către echipamentele la mâna a doua, iar eu am o vorbă: dacă folosim utilaje second-hand, o să avem producţii second-hand. Acest lucru este dovedit, pentru că vedem că în celelalte ţări dezvoltate fermierii lucrează cu tehnologii de ultimă oră şi în condiţii pedoclimatice aproximativ similare cu cele din România, obţin la grâu producţii medii de 6 tone/ha, în timp ce noi obţinem 3,2 tone/ha, iar în anii favorabili, maximum 4,5 tone/ha. Sunt fermieri, în special în Dobrogea, care se orientează către echipamente de ultimă generaţie. În maximum 2 ani, se vor vedea diferenţele de producţie între diversele zone ale ţării. Anul acesta vrem să prezentăm fermierilor utilajele noastre, în cadrul demonstraţiilor practice pe care le vom organiza, în special plugurile şi dezmiriştitoarele. Anul 2013 a fost unul de început, am dezvoltat reţeaua de distribuţie. Vânzările au fost bune, însă anul acesta dorim să depăşim valoarea de 1 milion de euro. Sper ca vom reuşi să ne câştigăm piaţa, pentru că echipamentele pe care le producem sunt de calitate, efectuează lucrările agrotehnice în cele mai bune condiţii şi cu costuri energetice minime.

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE