REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

KWS Seminte - 10 ani de prezenta pe piata romaneasca

15/12/2012

0 Comments

 
Picture
La data de 29 noiembrie, KWS Seminţe a inaugurat în Alexandria, judeţul Teleorman, propria staţiune de cercetare şi ameliorare. În aceeaşi zi, compania a sărbătorit, într-un cadru fastuos, la Palatul Parlamentului, 10 ani de activitate pe piaţa seminţelor din România. Această perioadă a fost descrisă de reprezentanţii KWS ca fiind una dedicată cercetării, evoluţiei şi inovaţiei.

KWS a luat fiinţă în anul 1856, însudul Germaniei, dezvoltându-se dela o mică afacere de familie către compania internaţională prezentă astăzi în peste 70 de ţări din lume şi în topul primilor 3 jucători mondiali din domeniul seminţelor din agricultură. De peste 150 de ani, compania KWS s-a impus prin calitatea produselor sale, prin genetica înaltă a varietăţilor comercializate. În România, primele testări ale hibrizilor KWS au început încă din anul 1993. Datorită performanţelor înregistrate, grupul german KWS a luat decizia ca în 2002 să deschidă filială în România. De atunci, compania a demarat un amplu proiect de investiţii, care a constat în implementarea în 2005 a celui mai larg program de ameliorare la porumb din Europa, în multiplicarea seminţelor de grâu, precum şi în construirea, în anul 2007, a propriei staţii de procesare porumb, amplasată în localitatea Siliştea, judeţul Brăila. Anul 2012 este marcat, pe de o parte, de împlinirea celor 10 ani de activitate pe piaţa autohtonă, şi, pe de altă parte, de investiţia majoră realizată în staţiunea de cercetare şi ameliorare din judeţul Teleorman. Pe piaţa internă de seminţe, KWS se numără printre primii trei jucători, atingând o cotă de 12% din piaţa românească de porumb şi 15% din cea de rapiţă şi ocupă poziţia de lider absolut la seminţele de sfeclă de zahăr şi porumb pentru siloz. Cifra de afaceri a KWS Seminţe este de 25 de milioane de euro, din care circa 80% este realizată din vânzarea seminţelor de porumb. În portofoliul său de produse, KWS deţine 27 de hibrizi de porumb, 8 hibrizi de rapiţă, 4 hibrizi de floarea-soarelui, 4 soiuri de cereale şi 14 hibrizi de sfeclă de zahăr şi cartof.

Genetică performantă, adaptată condiţiilor pedoclimatice
Cu ocazia inaugurării staţiunii de cercetare şi ameliorare din Alexandria, dna Doriana Niţu, director general al KWS Seminţe, a subliniat faptul că, datorită acestei investiţii, compania va putea pune la dispoziţia fermierilor români hibrizi de porumb adaptaţi şi creaţi special pentru condiţiile pedoclimatice din ţara noastră. „Vom avea produse adaptate, cu un nivel înalt de performanţă în ceea ce priveşte productivitatea, precum şi toleranţa la secetă şi arşiţă. În această staţiune creăm material genetic tocmai pentru condiţiile din România. Sudul ţării este sub acest risc, de secetă şi arşiţă, în fiecare an şi prin materialul genetic creat local venim cu produse competitive care să satisfacă cerinţele fermierilor şi să-i convingem pe mai departe să utilizeze acest material genetic performant”, a afirmat dna Niţu. Potrivit directorului general, crearea unui hibrid poate dura chiar şi 5 ani, după care, dacă acesta este selectat, ajunge în reţeaua de testare, unde timp de 2 ani se urmăresc toate caracteristicile hibridului respectiv. În cazul în care se obţin rezultate bune, acesta este inclus în activitatea comercială. Un astfel de hibrid, care a parcurs aceste etape şi care va fi lansat pe piaţă în anul 2014, este KWS 0485.

„Este un hibrid de porumb creat în România şi pe care îl vom comercializa începând cu anul 2014. Face parte din grupa semitimpuriilor, este adaptat la condiţiile locale şi tolerant la secetă şi arşită. Hibrizii din această grupă sunt cei mai ceruţi pe piaţă şi de aceea am creat în România un program de ameliorare special pe această grupă de maturitate. Dacă acum ceva ani în urmă fermierii se orientau către hibrizii semitardivi, pentru că erau mai productivi, acum preferă să aleagă din grupa semitimpuriilor, tocmai pentru a trece riscul de arşiţă maximă din momentul polenizării”, a precizat dna Niţu. Aceasta a mai afirmat că în condiţiile vitrege din acest an hibrizii de porumb KWS au dat rezultate bune: „În condiţiile acestui an dificil, hibrizii noştri strategici Kamelias, Kinemas, Krabas au dat în sudul ţării, unde stresul hidric a fost maxim, producţii de 6 până la 8 tone/ha.”

Staţiunea de Cercetare şi Ameliorare KWS Seminţe îşi desfăşoară activitatea în două direcţii importante. În primul rând, urmăreşte ameliorarea porumbului şi are drept obiectiv principal lansarea pe piaţă a noilor hibrizi, atât pentru zonele de cultură din România, cât şi pentru celelalte ţări din sud-estul Europei. A doua direcţie vizează testarea noilor hibrizi în condiţii pedoclimatice specifice pentru fiecare zonă în parte. Marian Zamfir, directorul staţiunii de cercetare şi ameliorare, a afirmat că staţiunea dispune de aparatură modernă, iar pentru testări în pepinieră deţine o suprafaţă totală de 7 hectare. „Valoarea investiţiei în această staţiune este de 1 milion de euro, dar cea mai importantă investiţie constă în materialul genetic, care este nepreţuit. Cea mai pare parte din germoplasmă vine din exterior. Având în vedere schimbările climatice, principalul nostru obiectiv este identificarea hibrizilor, a materialului genetic, cu toleranţă la secetă, precum şi rezistenţă la boli şi dăunători. Alte obiective urmărite sunt pierderea apei din bob la maturitate, rezistenţa la frângere şi cădere, precum şi rezistenţa la temperaturile scăzute din primăvară”, a precizat dl Zamfir. Directorul staţiunii a declarat că din 2012 activitatea din acest centru va include şi ameliorarea florii-soarelui şi că tendinţa este de a dezvolta acest segment.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE