REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

La cumpăna anilor

15/1/2015

0 Comments

 
Picture
"Bunăstarea vă scuteşte de bunăvoinţa altora!
Necazurile însă îi înfrăţeşte pe oameni!“

IIeana VULPESCU
Anul precedent a fost dominat de o intensă activitate politică generată de alegerile europarlamentare şi a preşedintelui României. Guvernul însă, consecvent în activitatea de administrare a ţării, pe lângă o largă paletă de decizii, a promovat şi acte juridice care nu reglementează eficient şi cerinţele esenţiale ale agriculturii. De exemplu, mult criticata taxă pe stâlp, care nu a generat un aport deosebit pentru alimentarea bugetului, a determinat o temporizare păguboasă a demarării multor investiţii necesare şi în domeniul agriculturii. Recent, efectele acestui bir au fost diminuate de Executiv! Au fost promovate măsuri legislative punctuale de susţinere a unor sectoare agricole, cum ar fi zootehnia, sau suportarea de la buget a unei cote semnificative din acciza la motorină.

Majorarea nivelului subvenţiei pe suprafaţa România a rămas, din păcate, una dintre cel mai modeste măsuri de sprijin practicate în ţările Comunităţii Europene. Nu a fost soluţionată integral nici problema spaţiilor de depozitare, în special pentru produsele legumicole şi pomicole. Extinderea şi modernizarea sistemelor de irigaţii, a desecării şi drenajelor, a regularizării cursurilor de ape, care sunt obiective de importanta naţională pentru agricultură şi aşezările rurale, au rămas în stadiu de proiecte, realizate doar în proporţii nesemnificative. Potrivit specialiştilor, aceste importante investiţii ar avea şanse să fie realizate prin alocaţii bugetare, fonduri europene şi parteneriate public-private extracomunitare numai dacă ar exista şi voinţă politică în acest sens.

În acest context, semnalăm că finalizarea Canalului Siret-Bărăgan, care ar fi asigurat irigarea uneia din cele mai fertile zone a ţării, a rămas, din păcate, în stadiu de deziderat pentru fermierii din zonă, deşi factorii de decizie din Ministerul Agriculturii şi-au făcut o bună reclamă pe acest subiect în ultimii ani. Este de remarcat că nou-înfiinţata Autoritate Naţională Fitosanitară va avea atribuţii sporite în ceea ce priveşte întărirea controlului fitosanitar teritorial şi vamal al produselor vegetale, dar şi în domeniul protecţie plantelor.

Reorganizarea şi funcţionarea Agenţiei zonei montane, înfiinţată iniţial prin grija ilustrului specialist dr. Radu Rey, are ca principal obiectiv strategii şi politici în domeniul dezvoltării şi protecţiei zonelor montane. Această reglementare este de mare importanţă şi actualitate, întrucât aria sa de competenţă acoperă aproximativ 37% din suprafaţa ţării unde trăiesc peste 3 milioane de locuitori! Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru administrarea sistemului naţional antigrindină şi creştere a precipitaţiilor este, cel puţin în intenţii, o iniţiativă notabilă, care în fapt a demarat ca structură organizatorică sub diverse forme în urmă cu un deceniu.

Fermierii de pe tot întinsul ţării aşteaptă însă şi rezultate concrete în acest domeniu, astfel înfiinţarea autorităţii sus-menţionate va rămâne un act birocratic, în special în ceea ce priveşte provocarea ploii la comandă, pe mari suprafeţe şi în perioada optimă de vegetaţie a culturilor agricole! Agricultorii, cu spiritul pragmatic binecunoscut, în scopul realizării efective a proiectelor viabile din agricultură, îşi pun mari speranţe pe sumele semnificative repartizate prin bugetul aprobat pentru 2015, dar şi pe beneficiile derivate din alocarea a 17,5 miliarde euro în cadrul noii Politici Agricole Comune 2014-2020, inclusiv pe modul de elaborare şi negociere al Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020.

În acest context, factorii decizionali din agricultură au obligaţia să faciliteze, în special prin consultanţa adecvată şi proceduri suple, accesul agricultorilor la fondurile comunitare destinate României. Alocarea bugetară de 98 milioane de lei pentru activitatea Camerelor Agricole, care au şi atribuţii în servicii de consultanţă, inclusiv a sumei de 1,9 miliarde lei pentru cofinanţarea proiectelor din acest an, sunt măsuri concrete, deosebit de apreciate de către fermieri. Barometrul eficienţei factorilor de decizie se apreciază şi prin gradul de absorbţie a fondurilor europene. Contrar, multiplele reorganizări, avalanşa de acte juridice sau declaraţiile de intenţie pălesc în faţa realităţii!

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE