REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

La RuralFest 2015, satului «i s-a făcut loc în mijlocul Capitalei»

15/10/2015

0 Comments

 
Picture
Aproape 80 de producători și mai bine de 40 de meșteșugari autentici au reprezentat atracțiile principale ale satului românesc în cea de-a doua ediție RuralFest, eveniment organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, pentru al doilea an consecutiv, satului făcându-i-se loc în mijlocul Bucureștiului.
Comercianții, care mai de care mai inventivi și mai șugubeți, au inventat sloganuri pentru a-și vinde mărfurile, „legumele fericite“ fiind cel mai interesant. Deschiderea evenimentului din acest an i-a aparținut organizatorului, primele cuvinte fiind adresate chiar de către de Angela Filote, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România. Invitați de onoare au fost Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, iar invitatul special a fost Ion Sula, ministrul Agriculturii din Republica Moldova, aflat, în această calitate, la prima sa vizită oficială în România. „Cu ajutorul asociațiilor, am reușit să aducem pe Șoseaua Kiseleff, în inima Capitalei, cei mai buni producători și meșteșugari din România. (...) Sunt prezenți astăzi aici 80 de mici producători și 41 de meșteșugari din toate colțurile țării, care și-au dat întâlnire pentru a vă prezenta capitalul extraordinar de autenticitate de care beneficiază România“, a declarat Angela Filote, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România. Ultimul segment al Șoselei Kiseleff, pus la dispoziție pentru „reînvierea“ satului românesc în inima Capitalei, s-a dovedit a fi neîncăpător pentru câți producători și-au exprimat dorința de a participa. Din acest motiv, Ministerul Agriculturii își propune ca, din 2016, spațiul alocat să fie mult mai generos, în așa fel încât toți cei care vor să participe să o poată face fără nici un fel de constrângere. „Producătorii trebuie să vină din toate colțurile țării, să prezinte ceea ce avem frumos în mediul rural. Mai avem multe lucruri de făcut, atât pentru îmbunătățirea calității vieții, cât și pentru îmbunătățirea calității produselor pe care aceștia le obțin. Cu toate acestea, România a făcut un real progres în ceea ce înseamnă produse tradiționale, produse ecologice. Suntem în continuare alături de producătorul român. Avem nevoie de astfel de evenimente și în afara țării, pentru a-i putea sprijini și promova și pe piețele externe. Avem datoria față de copiii noștri să le arătăm de unde vin produsele pe care le punem pe masă, să-i învățăm toate aceste lucruri“, a afirmat șeful MADR. După vizita oficială, delegația s-a deplasat la cortul AFIR, unde au avut loc mai multe discuții, printre care și cea legată de viitorul grupurilor de acțiune locală (GAL). Prezent la dezbatere, Daniel Constantin a precizat că numărul grupurilor de acțiune locală (GAL) va crește la aproximativ 200, de la circa 160 în prezent, prin suma disponibilă în viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 -2020, iar suprafața țării care va fi acoperită va depăși 80%. „Am suplimentat suma prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, la 630 de milioane de euro. Avem în momentul de față 63% din suprafața țării acoperită de acest concept, prin care ne asigurăm că acele nevoi care nu se finanțează în mod clasic prin PNDR, se finanțează prin grupurile de acțiune locală (GAL).

Aceste mici autorități de management au funcționat foarte bine până acum. Vreau să îi felicit pe cei care au format în România în jur de 160 de GAL. Cu suma pe care o avem pentru viitorul program, estimăm că numărul grupurilor de acțiune locală va crește la aproximativ 200 - și cred că suprafața va depăși 80%, astfel încât să avem o acoperire cât mai mare și să finanțăm nevoile pe care dumneavoastră le căutați, le detaliați în această perioadă prin strategiile la care aveți acces foarte bine“, a declarat Daniel Constantin la RuralFest. Tot cu această ocazie, Ministerul Agriculturii a premiat grupurile de acțiune locală care au contribuit la dezvoltarea comunităților locale, locul I fiind ocupat de GAL Vrancea Sud-Est (12 comune și 43.000 de locuitori), locul II de Asociația GAL Vedea-Găvanu Burdea, județul Olt (48.000 de locuitori), iar pe locul III s-a situat GAL Podu Înalt Vaslui, județul Vaslui (14 comune, 48.000 de locuitori). Reprezentanții primelor trei GAL au primit diplome de excelență, pentru rezultate deosebite, din partea ministrului Agriculturii.

RuralFest s-a desfășurat pe Șoseaua Kiseleff, în intervalul orar 9.00-20.30, în ziua de duminică, 20 septembrie. Aceasta a fost închisă circulației auto pe porțiunea dintre Piața Victoriei și strada Arh. Ion Mincu „pentru a face loc satului din mijlocul Capitalei“.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE