REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Laurențiu Baciu - un nou mandat în fruntea LAPAR

16/2/2016

0 Comments

 
Picture
La data de 12 februarie a.c., a avut loc Adunarea Generală a membrilor Ligii Asociaţilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), în cadrul căreia a fost aleasă noua conducere pentru următorii patru ani. Schimbări majore nu s-au făcut, dl Laurențiu Baciu a fost reales în funcţia de preşedinte al LAPAR, fiind, de altfel, şi singurul candidat. Numărul vicepreşedinţilor s-a mărit prin cooptarea dlui Gheorghe Albu, fermier din judeţul Constanţa şi fost secretar de stat în cadrul MADR. Ceilalţi vicepreşedinţi, cunoscuţi de altfel, sunt Nicolae Sitaru (Ialomiţa) Daniel Constantin (Bacău), Constantin Bazon (Vrancea) şi Ilie Popescu (olt).
„Sunt cel mai nou membru în calitate de vicepreşedinte al LAPAR, însă în organizaţie sunt de mult, deoarece sunt fondator al Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Constanţa. Am ocupat funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, în două guverne, cel al lui Tăriceanu şi al lui Ponta. Noua funcţie este o provocare şi mă bucură faptul că fac parte din această echipă, unde vreau să vin cu un aport, având în vedere experienţa mea de producător agricol, dar şi cea câştigată în cadrul Ministerului Agriculturii. Agricultura românească trece printr-o serie de probleme. Nici la ora actuală nu ştim valoarea subvenţiei pe suprafaţă şi, mai mult decât atât, nici când o vom primi. Germania, Franţa nu au mai dat fermierilor subvenţia în avans, dar în decembrie a dat-o integral. Şi fermierii români au dreptul să primească subvenţia la timp şi cu cât mai repede, cu atât mai bine, având în vedere importanţa agricolă a ţării“, a susţinut dl Gheorghe Albu. Despre realegerea dlui Baciu la şefia LAPAR, vicepreşedintele Constantin Bazon a dorit să sublinieze următoarele: „Majoritatea membrilor a constatat că pe timpul mandatului dlui Baciu LAPAR şi-a câştigat prestanţa şi locul în rândul instituţiilor statului. De multe ori nu reuşeam să trecem de gardienii de la agenţiile statului, ori acum, datorită insistenţei şi perseverenţei preşedintelui şi nu mai spun de timpul dedicat pentru interesul comun, ne-am câştigat locul meritat.“

Lipsa de profesionalism blochează banii fermierilor

„LAPAR a dovedit că este una dintre cele mai serioase şi reprezentative organizaţii. Îmi pare rău că nu sunt mai mulţi fermieri sau alte sectoare de activitate în cadrul structurii pentru că şi-ar rezolva o parte din probleme dacă ar fi cineva care să-i reprezinte. LAPAR are o activitate intensă cu instituţiile statului, le supunem atenţiei problemele noastre şi căutăm să găsim rezolvare. Subiectele care ne preocupă în viitorul apropiat sunt subvenţiile şi clarificarea condiţiilor artificiale. Acestea sunt problemele acute, dar şi faptul că vrem să modificăm legea privind vânzarea terenurilor agricole. Sperăm să îngrădim accesul străinilor la cumpărarea terenurilor agricole din România. Nu este un moft, este un lucru firesc care se întâmplă şi în ţările democratice şi dezvoltate din UE. România este singurul stat care asigură o libertate deplină, acces la cumpărarea terenurilor agricole al tuturor cetăţenilor din Europa şi chiar din afara UE. Sunt şi alte probleme cu care ne confruntăm. De exemplu, constituirea Fondului Mutual, unde nu găsim o înţelegere, una discutăm, alta facem, pentru că intervin diverse interese. LAPAR este singura care urmăreşte interesul naţional şi nu unul de grup sau personal.

Din păcate, nu am avut succes până acum deoarece a intervenit politicul, ca să nu spun şi de funcţionarii din Ministerul Agriculturii, care nu se gândesc la interesul fermierilor. Este un sabotaj asupra conducerilor, şi îmi asum răspunderea, pentru că o pot dovedi, la toate instituţiile MADR. Am avut un exemplu destul de elocvent în faţă, la AFIR, unde, oricât de bine intenţionat este acel director general, până la urmă trebuie să lucrezi cu nişte oameni care fac tot posibilul să nu rezolve problemele. Şi chiar era o plângere că nu poate să-i dea afară că prevede legea nu ştiu ce. Ei ştiu acest lucru. Acelaşi lucru se întâmplă şi la MADR, şi am făcut public, eu de când vin în acest minister, de câţiva ani, nu am văzut ceea ce este acum. Sunt numai bisericuţe în tot ministerul, exact cum se întâlnesc mcrobiştii pe maidan. Unii ţin cu Steaua, alţii cu Dinamo. Este ceva ce nu vă vine să credeţi. A stat proiectul de hotărâre de guvern pentru subvenţia la motorină, de 48%, trei săptămâni din cauza unui singur om din minister. Ministrul era negru la faţă, dar ce să mai faci acum?! Actuala conducere a MADR şi a celor două agenţii, APIA şi AFIR, lucrează cu cine lucrează. Se ştia că este mult de lucru din 2013, când au venit normele de implementare a noului PNDR şi s-au schimbat procedeele şi au apărut mai multe module. Dar ei au uitat de o parte din caietul de sarcini. Principalii vinovaţi sunt salariaţii APIA central, care au încurcat treburile. Nu s-au aplicat sancţiuni, iar noi, un milion şi ceva de fermieri, ne-am încurcat afacerile, avem probleme cu băncile, cu distribuitorii de inputuri şi cu achitarea plăţilor la leasing, pentru o mână de oameni care nu şi-au făcut treaba, dar în schimb şi-au luat salariile la timp. Închipuiţi-vă cum ar fi fost dacă erau în buzunarul sau conturile fermierilor 1,3 miliarde de euro. La ora actuală lipsesc aceşti bani. Noi am spus mai demult că nu sunt profesionişti cei care ocupă posturile din instituţiile statului. De aceea trebuie bine selectaţi. Acelaşi PNDR l-au implementat şi cei din Germania, din Franţa etc. Ei cum au reuşit? Oare problema nu este la noi?“, a declarat dl Baciu, preşedintele LAPAR.

Ana IONIȚĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE