REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Legume romanesti in supermarketuri prin programul «Dor de gust»

15/7/2014

0 Comments

 
Picture
La data de 24 iunie a.c., la Complexul Expoziţional Romexpo a avut loc lansarea programului „Dor de gust“ - o iniţiativă a unui grup de legumicultori din şapte bazine legumicole din sudul ţării, constituiţi în Asociaţia Cultivatorilor de Legume (ACL).
Programul a demarat la sfârşitul anului trecut, cu sprijinul Organizaţiei Interprofesionale PRODCOM Legume-Fructe şi a Centrului de Comunicare al Fermierilor din România. Această iniţiativă este susţinută şi de Grupul Agricover, care va asigura platforma operaţională a programului, oferind suportul logistic, tehnic, financiar şi de management al riscului.

În deschidere a luat cuvântul dl Vlad Gheorghe, preşedintele ACL, care a afirmat următoarele: „Fac parte din bazinul legumicol Vidra, care înainte de ’89 era mândria ţării, deoarece exportam foarte mult, de exemplu la tomate cantitatea livrată ajungea la circa 100.000 de tone. Ideea proiectului a fost aceea de a coaliza legumicultorii din bazinele specifice.

Este un proiect strategic, pe termen lung, care va repoziţiona producătorul autohton atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. În acest proiect am căutat să aducem în primul rând gustul şi calitatea produselor româneşti. Un alt obiectiv al proiectului este conservarea locurilor de muncă şi crearea altora noi. Valorificarea legumelor a fost o altă ţintă a proiectului, deoarece aceasta este una dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntăm. La identificarea bazinelor am preferat să le aducem pe cele cu influenţă şi care sunt cunoscute. Din proiect fac parte, până acum, bazinele Vidra, Izbiceni, Dracea, Nuci, Lunguleţu, Gheorghe Doja şi Măriuţa. Produsele care ajung în magazinele de retail sunt însoţite de buletine de analiză. Fiecare produs este analizat în laborator şi fiecare membru al proiectului are analiza făcută pentru produsul pe care îl livrează. Avem o paletă largă de legume, putem asigura întreaga cantitate solicitată, dar trebuie să fim ordonaţi şi disciplinaţi. Până la această dată am efectuat trei livrări.“ Potrivit acestuia, programul „Dor de gust“ s-a conturat pe trei coordonate importante.

„Prima a pornit din dorinţa de a rezolva o problemă majoră a fermierilor din legumicultură legată de comercializarea şi valorificarea producţiei în marile lanţuri de magazine. A doua, a venit ca un răspuns natural la dorinţa consumatorilor români, care solicită produse «de ţară» autohtone. Iar a treia, rezolvă şi problema marilor reţele de retail, care îşi doreau să satisfacă această nevoie a consumatorilor români. Astfel, s-a conturat un mecanism de aprovizionare a magazinelor direct de la fermieri, care satisface totodată şi nevoia consumatorilor pentru legume proaspete, gustoase, româneşti“, a afirmat dl Vlad Gheorghe.

Legumele sunt crescute pe pământ, în câmp sau sere, iar tot procesul de producţie este trecut printr-un control strict al calităţii, prin analize fizico-chimice şi fişe de cultură. Odată ajunse la maturitate, produsele sunt culese cu grijă şi transportate în locaţiile de depozitare, unde sunt atent selectate, calibrate şi ambalate. Prospeţimea va fi garantată prin timpul de livrare rapid, de maximum 24 de ore, de la fermă la raftul hipermarketului. Fiecare lădiţă cu numele „Dor de Gust“ este etichetată cu zona şi numele fermei, apoi paletizată, pentru a asigura trasabilitatea. Consumatorii vor avea astfel certitudinea că produsele sunt româneşti, de calitate şi vor şti chiar din ce fermă vin.

Conform dlui Robert Arsene, director general al Grupului Agricover, rolul companiei în acest program este acela de a asigura suportul logistic, tehnic, financiar şi de management al riscului. „Împreună cu liderii zonali ai fermierilor am estimat un volum aproximativ de 10.000 de tone livrate în acest an, din peste 35 de sortimente de legume şi zarzavaturi. Sincronizarea între angajamentele faţă de supermarket şi capacitatea de producţie a fermierilor este elementul cel mai sensibil, uneori critic, al acestui mecanism. Noi punem la dispoziţie un sistem logistic foarte rapid, care asigură livrarea în maximum 24 ore de la culegere - în acest fel asigurăm produse proaspete pe raft, direct din grădină“, a afirmat dl Arsene. Potrivit acestuia, programul este în plin proces de dezvoltare.

„Ţinta noastră în acest an este să acoperim costurile şi nicidecum să generăm profit. Nu cifra de afacere este importantă, ci formarea lanţului logistic de valorificare, pentru ca ulterior să putem avea şi alte interacţiuni cu fermierii din aceste bazine. (...) Noi discutăm cu supermarketurile preţurile şi cantităţile la nivel săptămânal, apoi în calculul acestor preţuri adăugăm cheltuielile cu logistica, cu ambalarea etc. Dacă dăm la o parte costul logistic, de ambalare şi respectiv pierderile care sunt pe traseu, circa 95-98% din preţ ajunge la fermier. Acesta a fost conceptul, vrem ca toate părţile interesate în acest plan să aibă de câştigat. Evident că şi fermierul va avea de câştigat faţă de formula precedentă, când îşi vindea producţia la samsari sau la marginea şanţului fără factură. Acum vede că, dacă lucrează corect, cu documente, are mai mult de câştigat“, a mai spus dl Arsene. La lansarea programului „Dor de Gust“, din partea supermarketurilor a fost prezentă dna Delia Nica, director executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR). Aceasta a declarat că relaţia dintre producători şi marile magazine de retail trebuie văzută asemenea unei căsătorii din interes, deoarece acestea funcţionează mai mult decât cele pornite din pasiune.

„Noi ne dorim să vă avem alături, pentru că nu putem fără dumneavoastră, şi nu mă refer la reţele, ci la clienţii noştri. Ei sunt cei care fac comenzile, nu noi. Buyerul face comenzile în funcţie de ce îşi doreşte clientul. Noi trebuie să punem pe raft mărfurile care se vând, pentru că la produsele alimentare banii nu se fac din adaosuri, ci din volum. Avem nevoie de anumite cantităţi la momentele în care le comandăm şi de calitatea pe care o doreşte clientul. Avem nevoie de cantităţi, dar nu doar sporadice. Mă bucur că a pornit acest proiect, deoarece cu cât vom avea mai multe asociaţii, cu atât penetrarea dumneavoastră în lanţurile de magazine va fi mai puternică. (...) Vrem să ajungem ca 80-90% din produsele care se găsesc la raft să fie din producţie internă. Polonia este un exemplu în acest sens - circa 90% din produsele aflate în toate reţelele comerciale, vorbesc la produsele alimentare, provin de pe piaţa Poloniei. Către acest lucru trebuie să tindem şi noi şi doar cu ajutorul producătorului român putem să facem acest lucru“, a declarat dna Nica.

Kaufland, Auchan, Cora şi Selgros sunt primele hipermarketuri care au dorit să comercializeze legumele proaspete din program. Evenimentul de lansare a programului „Dor de gust“ a fost completat de o expoziţie de produse reprezentative pentru potenţialul bazinelor legumicole participante la proiect.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE