REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Legumicultorii ar produce în extrasezon dacă ar fi sprijiniţi

15/7/2016

0 Comments

 
Picture
Carrefour România a organizat la începutul lunii iulie o vizită la ferma dlui Marin Hagiu, legumicultor din comuna Adunaţii-Copăceni, judeţul Giurgiu. Este unul dintre cei mai longevivi furnizori ai supermarketului şi se declară mulţumit de relaţia comercială pe care o are de mai bine de 15 ani cu acest retailer.


Ne-a întâmpinat la dânsul acasă şi ne-a spus că are dragoste faţă de pământ şi că a ales să practice această meserie, de legumicultor, cu toate că ar fi putut face altceva, refuzând câteva oferte de serviciu în afara ţării. Acum este mulţumit de alegerea făcută şi mai ales de faptul că afacerea familiei va fi continuată de fiul său, în vârstă de 32 de ani. În timp, suprafaţa lucrată s-a mărit, ajungând ca astăzi să cultive legume, verdeţuri şi flori în sistem protejat pe 10.000 mp. Permanent a trebuit să facă noi investiţii, să reinvestească profitul obţinut pentru a ajunge la un nivel mai avansat în activitatea pe care o desfăşoară. Solariile sunt pe structură metalică şi doar câteva sunt încălzite, în special cele în care se produc răsadurile. Costurile cu încălzirea pentru a produce în extrasezon sunt prea mari pentru a le putea suporta. Principala sa doleanţă este că statul nu se implică în a sprijini legumicultorii să producă şi în sezonul rece. „Pentru încălzirea serelor folosesc motorină, care este foarte scumpă. Problema este că nu putem produce pe timp de iarnă şi că nu primim nici un sprijin. Dacă am fi susţinuţi, s-ar produce legume în extrasezon şi nu am mai importa. Acum găseşti în supermarketuri legume româneşti, probabil că în jur de 80% sunt din producţie internă, însă din septembrie şi până la primăvară sunt aduse din alte ţări, cum sunt Turcia, Italia etc. Am dori să fim ajutaţi să producem în extrasezon pentru că vor fi valorificate pe piaţa internă, nu în altă parte. Subvenţie nu primim şi niciodată nu am auzit de vreo campanie de sprijnire a sectorului legumicol“, a afirmat dl Hagiu. Investiţiile realizate le-a făcut din surse proprii, nu a accesat fonduri europene. Deţine un depozit frigorific, unde stochează producţia frumos sortată şi pusă la lădiţe. Hala, de 150 mp, cu cameră frigorifică de 40 mp, l-a costat 50.000 de euro. Investiţia a fost amortizată, dar şi celelalte, cum ar fi camionul frigorific. Întreaga familie lucrează pentru a produce legume, însă are şi 10 angajaţi. „Munca pământului este grea, dar frumoasă, cui îi place, să o facă! Cu Carrefour colaborez de când a deschis primul magazin în Bucureşti, în zona Militari. M-am dus cu câteva mostre de tomate şi au aceptat să le furnizez producţia. Livrez întreaga producţie la Carrefour“, a mai spus dl Hagiu. Legumele sunt produse şi în câmp, iar pe lângă casă are şi o livadă de cireşi, pe 1,5 ha. Din păcate, anul acesta producţia de cireşe a fost cu trei sferturi mai mică, din cauza condiţiilor climatice. În opinia sa, florile sunt cele mai profitabile, apoi urmează cultura de salată. „Florile sunt profitabile, deoarece se obţin repede şi primeşti şi sume importante pe ele. Trebuie însă investit. Când cheltuieşti, de exemplu, 30.000 de euro pentru a produce zambile, te gândeşti dacă mai au oamenii bani să cumpere flori, dar văd că această afacere funcţionează. O altă cultură profitabilă este salata, deoarece se obţine repede şi cu costuri mici, comparativ cu cea de tomate, ardei etc.“, a afirmat legumicultorul.

De peste 14 ani, Carrefour susţine şi încurajează poveştile a peste 340 de producători români, oameni care muncesc în fiecare zi ca să ne putem bucura la fiecare masă de cele mai proaspete şi gustoase produse româneşti. În perioada 23 iunie-13 iulie, Carrefour şi-a propus să-i pună în centrul atenţiei pe aceşti producători şi munca lor, pentru a face cunoscut parcursul călătoriei legumelor şi fructelor din grădină până la rafturile magazinelor.

Ana IONIȚĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE