REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

LG AGRILITY, programul Limagrain pentru sporuri de producţie de până la 20%

1/9/2019

0 Comments

 
Picture
La finalul lunii iulie, Limagrain Romania, împreună cu Titan Machinay şi Michelin, a organizat  un eveniment de prezentare a tehnologiei de precizie şi a soluţiilor pe care cele trei companii le pun la dispoziţia fermierilor români. Practic, s-a lansat oficial programul LG AGRILITY, cu servicul Easy VR, un program pentru care compania face teste de mai mult de 2 ani în fermele din România.
Scopul evenimentului a fost acela de a le arăta agricultorilor care sunt avantajele ratei variabile de semănat şi cum se poate estima producţia folosind Easy VR. Gazdă a fost ferma Dramitos, din Ciocârlia de Sus, judeţul Constanţa. Prin folosirea serviciului Easy VR, în ferma de la Ciocârlia s-a putut aplica o densitate variabilă, după ce s-au introdus informaţii despre culturile premergătoare pe ultimii 5 ani, despre producţiile obţinute atât la acestea, cât şi la cea de porumb, suma temperaturilor şi a precipitaţiilor căzute în acel perimetru în ultimii 5 ani (date publice meteorologice sau date ale fermei). Semănatul cu rată variabilă s-a făcut pe baza unei hărţi generate de aplicaţia Agrility. Ca utilaje s-au folosit un tractor Case IH Puma 220 CVX cu consola AFS Pro 700 şi semănătoarea de precizie Vaderstad Tempo F 6-8, cu opt rânduri şi o distanţă de 70 cm între rânduri.

Densităţi de până la 84.000 b.g./hectar

Hibridul de porumb folosit pentru semănatul cu rată variabilă a fost LG 31.377, un porumb semitimpuriu dentat, din gama de hibrizi LG cu tehnologia HYDRANEO de gestionare a secetei. În lotul martor, cu tehnologia aplicată în mod obişnuit în fermă, s-au semănat  65.000 de boabe germinabile la hectar, iar la percelele demonstrative cu rată variabilă s-au atins şi densităţi de 84.000 de boabe germinabile la hectar acolo unde calităţile solului au permis. Rata variabilă de semănat a inclus norme de la 65.000 b.g./ha, la 79.000 b.g./ ha şi până la 81.000-84.000 b.g./ha. „Suprafaţa de testare (aproximativ 9,5 ha) nu este irigată. Adâncimea solului, nu vorbim despre fertilitate, doar de profunzime, este de 80 cm, granulometria ne indică argilă 60%, lut 5%, nisip 35%. Climatul din această zonă este mai puţin favorabil culturii de porumb, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să cultivăm“, a spus Adelin Damian, Product Manager Limagrain. Aplicaţia a arătat cum se poate estima producţia pe baza datelor acumulate şi, având o densitate optimă a stiuleţilor fecundaţi per metru pătrat, care să compenseze eventuale accidente. Cu ajutorul aplicaţiei, folosind imagini din satelit, agricultorii au putut vedea cum se fac estimările de producţie. În ziua evenimentului, producţia era apreciată la 9 t/ha, în condiţiile unor precipitaţii 30 mm/mp, iar datele AGRILITY au indicat că producţia mai mare va fi obţinută la semănatul după harta generată de aplicaţie, datorită densităţii optime.

Tactor CASE IH şi semănătoare Vaderstad

Octavian Matei, director departament Precizie în cadrul Titan Machinary, a ajutat la implementarea programului LG AGRILITY. „Aceste aplicaţii se vor dezvolta cât de curând şi pentru plantele prăşitoare“, a spus el. Pentru tractorul CaseIH, Titan Machinary a folosit un sistem propriu de ghidaj AFS (Advanced Farming System), care utilizează reţeaua RTK+ cu un semnal de precizie care ajută la respectarea distanţei între rânduri, precum şi repetarea acesteia după un anumit interval pentru tratamente viitoare. Alte avantaje oferite de acest sistem: este pentru toate tipurile de teren, ajută la reducerea suprapunerilor cu 4,5%, la execuţia mai rapidă a lucrărilor, conduce la o recoltă mai mare datorită eliminării concurenţei între plante. Senzorul din sol montat pe tractor poate măsura pe patru zone de adâncime (0-25 cm; 15-60 cm; 55-95 cm; 85-115 cm). Sunt verificaţi trei parametri: gradul de compactare, textura solului ca factor principal care determină semănatul variabil şi conţinutul de apă la momentul scanării. Datele se pot completa cu date de laborator. Cu semănătoarea se seamănă în funcţie de toţi aceşti parametri. Una dintre condiţii este să fie compatibil sistemul de pe semănătoare şi sistemul de autoghidaj al tractorului. Cât priveşte tandemul cu semănătoarea Vaderstad, el a precizat: „Ne concentrăm pe această semănătoare de precizie pentru prăşitoare deoarece poate face două operaţii simultane: evită încrucişările (suprapuneri la capăt de rând, adică se poate opri automat din semănat) şi concomitent poate realiza hărţi, care să ajute ulterior la păstrarea variabilităţii. Chiar dacă procentul de suprafaţă nu este mare, având grijă de aceste zone, ele înseamnă plus de producţie. Controlul secţiunilor (de semănat) se realizează şi la maşini de erbicidat, ceea ce se traduce prin economie în zonele de suprapuneri de plante“, a explicat Octavian Matei. Mihai Rausser, reprezentant Vaderstad, a precizat că „dozatorul este piesa cea mai importantă, cu două caracteristici majore: este complet electric şi funcţionează pe suprapresiune. Ambele, încorporate în acest utilaj, oferă precizia şi controlul fiecărei secţii în parte. Utilajul practic «împuşcă» sămânţa în sol şi apăsă sub nivelul de lucrare a solului, cu până la 325 kg pe fiecare secţiune, ceea ce permite semănatul în terenuri nepregătite sau pregătite parţial“.

Anvelope Michelin Ultraflex

Demo-ul celor de la Michelin a arătat fermierilor diferenţele de consum de combustibil şi de compactare a solului folosind anvelopele agricole cu tehnologia Ultraflex: au redus presiunea în cauciucuri la 0,7 bari (de la 1,6), ceea ce a dus la o reducere a consumului cu 21%, reducerea vitezei de rotaţie a motorului de la 2.100 la 1.800 rpm, adică un nivel de tracţiune mai mare la o viteză de lucru de 4 km/h. Pata de contact la sol fiind mai mare, se reduce şi compactarea, ceea ce poate duce la o creştere a productivităţii (doar datorită acestui parametru) cu 4%, au concluzionat reprezentanţii Michelin.  

„Încercăm de fiecare dată să avem alături de noi parteneri de agribussines pentru a veni în întâmpinarea nevoilor fermierilor din România şi împreună să găsim cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea unor parteneriate de succes. De aceea am adus alături de noi pe cei de la Titan Machinery şi de la Michelin“, a spus Roxana Pastuhov, director marketing în cadrul Limagrain.

Roxana DRĂGHICI
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE