REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Liderii asociatiilor profesionale cer echitate intre fermierii UE

15/7/2010

0 Comments

 
Picture
La începutul lunii iunie, reprezentanții asociațiilor profesionale, membre ale FNPAR, împreună cu AGROSTAR, s-au întâlnit la ASAS pentru a-și uni forțele în vederea obținerii unui sprijin mai consistent pentru agricultura românească. În acest sens, va fi organizat un comitet de criză, pentru a purta o serie de discuții cu partidele politice, cu Comisiile de Agricultură din Camera Deputaților și Senat, cu europarlamentarii de la Bruxelles, precum și cu președintele țării, pentru a cunoaște mai bine poziția lor față de agricultură. În condițiile în care solicitările membrilor FNPAR nu vor fi rezolvate, fermierii au anunțat că vor recurge la acțiuni ample de protest.


Viorel Matei, președinte Federația Națională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR)
„Ne-am întâlnit cu toții pentru a scăpa de acele «binefaceri» pe care Guvernul dorește să le facă agriculturii, iar mesajul nostrum către agricultori este acela de unitate, pentru că trebuie să acționăm împreună pentru a deveni fermieri cu drepturi europene, căci în momentul de față avem numai obligații și nici un drept. Câștigarea acestor drepturi depinde de modul nostrum de organizare.”

Niculae Ștefan, președinte AGROSTAR
„Trecem printr-un moment de răscruce, având în vedere că din acest an toate formele de sprijin pentru sectorul agricol au fost diminuate sau eliminate. Mi se pare o formă de sadism la adresa agricultorilor. Trebuie să le spunem celor care guvernează că a venit momentul să plece acasă, că nu mai avem nevoie de ei. Este obligația noastră să blocăm acest dezastru care pune în pericol securitatea alimentară a țării. În ultimii 20 de ani, guvernanții nu au fost capabili să pună la punct strategii coerente, viabile pentru sectorul agricol, ci doar pentru grupurile de interese pe care le-au reprezentat, iar din această cauză România a ajuns să importe peste 70% din produsele agroalimentare și să creeze locuri de muncă în țările de unde vin mărfurile. A venit momentul să ieșim în stradă cu familiile, cu utilajele și cu animalele, pentru a le demostra că suntem o forță și să le cerem să plece. Nu avem nevoie de ei. Au afirmat că agricultura nu e impozitată. România e singura țară din UE unde se impozitează și subvențiile. Plătim impozite și taxe și nu primim nimic. În cazul în care se vor limita subvențiile, în lunile august-septembrie vom picheta Prefecturile din toate județele țării, vom aduce 15 mii de agricultori în Capitală pentru a organiza o acțiune puternică de protest și dacă nici atunci nu se vor rezolva solicitările noastre, vom bloca drumurile naționale și vămile.”

Gheorghe Caruz, președinte Pantronatul Român al Cărnii de Porc
„Consider că, în acest moment, cel mai afectat sector al zootehniei este creșterea porcului. Pe timp de criză, este exclus să lovești în cel care produce. Este inadmisibil să se reducă subvențiile, sau chiar să dispară, în condițiile în care celelalte state, precum Grecia sau Portugalia, acordă sprijin considerabil zootehniei, considerate a fi motorul agriculturii. Fiecare stat acordă subvenții pentru a avea produse ieftine pe piață, iar noi eliminăm acest sprijin și nu vom mai avea produse accesibile, așa cum este normal. Spre deosebire de alte țări din UE, unde subvenția pe hectar este chiar și de 500 de euro, la noi este de doar 82 de euro. Cum să fim rentabili în aceste condiții și cum să putem concura cu fermierii europeni? Este păcat că multe ferme zootehnice se închid, chiar și acelea în care s-au realizat investiții masive. Consider că există soluții dacă înțelegem acest fenomen și dacă se acordă sprijin sectorului agricol.”

George Pătrașcu, președinte Federația Crescătorilor de Taurine Dâmbovița
„Cerem, în primul rând, protecție, deoarece produsele lactate sunt cele mai expuse evaziunii. Vrem să se inițieze o ordonanță de urgență pentru combaterea evaziunii fiscale. Dacă nu se iau acum măsurile necesare, s-ar putea să fie prea târziu. În al doilea rând, vrem ca băncile comerciale să fie mai deschise către fermieri, deoarece au câștigat foarte mult de pe urma noastră, virându-ne subvențiile de la APIA cu întârzieri chiar și de 14 zile. Multe bănci practică comisioane duble. Vă întreb dacă, în aceste condiții, băncile comerciale mai au interesul să acorde credite fermierilor români?”

Nicolae Sitaru, președinte LAPAR
„Am ajuns să avem circa 3 milioane de hectare nelucrate, iar 500 mii ha să le înstrăinăm. Proiecția bugetară pe următorii trei ani prevede lipsa subvențiilor și, în loc să ni se acorde sprijin ca să putem lucra această imensă suprafață agricolă, statul ne pune piedici. Dacă nu vom mai primi sprijinul pe suprafață (SAPS), cel puțin jumătate din fermieri vor dispărea în următorul an. Nu este corect să fie scăzută subvenția pe SAPS și să primim doar un sfert din ceea ce primesc ceilalți fermieri din UE.”

Mihai Lungu, președinte Cooperativa Muntenia
„Plătim dobânzi de 20-24%, în timp ce fermierii din UE plătesc 3%. Subvenția este pentru Uniunea Europeană o filozofie de viață, nu noi am inventat acest sprijin. În situații de criză, trebuie să dai bani sectorului agricol, nu să îl limitezi. În Germania se acordă un sprijin de 380 euro/ha, ceea ce înseamnă că 80% din costul de înființare a culturii este acoperit. Un fermier german suportă doar aproximativ 20% din cheltuielile totale de producție per cap de suin. În aceste condiții, noi nu avem cum să concurăm cu un fermier german. De ani de zile, în România a fost încurajată evaziunea fiscală, iar TVA a fost considerată o măsură de protecție socială. Ne-am luptat ca să se aplice taxarea inversă, însă nu știm din ce motive actul normativ nu apare în Monitorul Oficial.”

Viorel Nica, președinte Liga Utilizatorilor de Apă din România
„În anul 1989, în România erau amenajate pentru irigații 3 milioane de hectare. În 2005, s-au irigat 1.200.000 ha, iar în 2010 vor fi irigate cel mult 50 de mii de hectare. Din acest an, nu se mai acordă sprijin pentru irigarea culturilor, însă noi am venit cu o propunere, aceea de a ni se livra energia electrică necesară la prețul de producător. Nu știm dacă această propunere va fi luată în serios, dar este o soluție. În partea de sud a țării suprafețe importante de teren sunt în pericol de deșertificare și trebuie să luăm urgent măsuri.”

Ilie Van, președinte Uniunea Crescătorilor de Păsări din România
„În luna aprilie a.c., față de luna martie, producția din sectorul avicol a scăzut cu 20%. La sfârșitul anului, ne putem aștepta la o scădere de până la 40%. În aceste condiții, riscăm să apelăm la importuri masive de carne de pasăre, iar sectorul intern va avea de suferit. Sectorul avicol este unul extrem de important, oferă 35 de mii de locuri de muncă și încă 120 de mii în activități conexe. Este un segment important din forța de muncă a României. Vrem ca Guvernul să dea curs solicitărilor noastre de sprijinire a investițiilor, pentru asigurarea bunăstării animalelor. Am făcut aceste solicitări în urmă cu un an și nici până acum nu s-a făcut nimic concret. Vrem ordine pe piață, vrem să stopăm evaziunea fiscală, atât la TVA, cât și pe piața neagră. Trag un semnal de alarmă pentru aplicarea unor politici orientate spre dezvoltarea producției primare, așa cum se face în toate țările europene. Dacă nu vom face acest lucru, vom deveni tributari importului.”

Ana MUSTĂȚEA
revista, agricultura, evenimente, fnpar, agrostar, fermieri, saps, vegetal, zootehnie, irigatii, taurine, porcine, UE, pac, asociatii profesionale
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE