REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Lipsa apei si seceta: actiuni coordonate la nivelul regiunilor Uniunii Europene

15/11/2011

0 Comments

 
Picture
_În perioada 5-7 octombrie 2011, Administraţia Naţională de Meteorologie a găzduit întâlnirea partenerilor Proiectului INTERREG IVC Nr. 0541R2 WATER CoRe - Lipsa apei şi seceta: acţiuni coordonate la nivelul regiunilor Uniunii Europene / WATER scarcity and droughts - Co-ordinated activities in European Regions (2010-2013).

_Proiectul îşi propune un schimb de experienţă între 14 parteneri din 7 state ale Uniunii Europene în domeniul secetei şi al resurselor limitative de apă. România este reprezentată în acest proiect de Ministerul Mediului şi Pădurilor, Administraţia Naţională de Meteorologie şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna. Această iniţiativă de proiect european regional în domeniul protecţiei mediului are ca scop principal îmbunătăţirea politicilor regionale de dezvoltare, modernizarea economică şi creşterea competitivităţii la nivelul ţărilor membre UE privind managementul cerinţei de apă în condiţii limită. Experţii implicaţi în proiect contribuie în mod decisiv la fundamentarea ştiinţifică a managementului resurselor limitative de apă şi, implicit, la creşterea conştientizării riscului, în contextul schimbărilor climatice viitoare. Agenda de lucru a inclus Sesiunea Prezidiului (5 octombrie 2011), vizita tematică de lucru în municipiul Caracal, judeţul Olt, şi la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Drăgăneşti-Vlaşca, judeţul Teleorman (6 octombrie) şi un seminar tematic pentru Componenta 3 (7 octombrie).

La data de 5 octombrie 2011, şedinţa a fost deschisă de domnul dr. Ion SANDU, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, care le-a urat un calduros bun venit partenerilor din proiect, la sediul Administraţiei Naţionale de Meteorologie din Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 97, sector 1, Bucureşti. Din partea partenerilor români implicaţi în proiect au luat cuvântul domnul Gheorghe CONSTANTIN, director - Direcţia Managementul Resurselor de Apă din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, şi doamna dr. Elena MATEESCU, director executiv - Administraţia Naţională de Meteorologie. În calitate de coordonator al Proiectului WATER CoRe, doamna Barbara EHRLEMANTHEY, din partea Ministerului Mediului, Energiei, Agriculturii şi Protecţiei Consumatorului din Hessen (Germania), le-a adresat participanţilor cele mai frumoase gânduri şi urarea de succes lucrărilor întâlnirii. În calitate de invitat special, doamna Henriette FAERGEMANN, coordonator al echipei specializate pe Resurse Limitative de Apă şi Secetă, Directoratul General pentru Mediu, din cadrul Comisiei Europene, a prezentat lucrarea cu titlul „Politici pentru combaterea resurselor limitative de apă şi a secetei în Uniunea Europeană - prezent şi viitor”. La finalul zilei, a avut loc o sesiune de postere, în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele proiectelor naţionale şi internaţionale din domeniul managementului resurselor limitative de apă şi secetei în România, în contextul scenariilor schimbărilor climatice (Proiectele MIDMURES - http://midmures.meteoromania.ro; CCWaters - http://www.ccwaters.eu; CLAVIER - http://www.clavier-eu.org; CECILA - http://www.cecilia-eu. org) şi studii de caz.

La data de 6 octombrie 2011, partenerii proiectului au efectuat o vizită tematică de lucru la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Drăgăneşti-Vlaşca, din judeţul Teleorman, unde au fost întâmpinaţi de domnul dr. ing. Emilian NEGRILĂ, director al instituţiei, care a prezentat starea lucrărilor agricole de toamnă din noul an agricol 2011-2012, în contextul în care în această regiune (Oltenia), din cauza cantităţilor scăzute şi deosebit de scăzute de precipitaţii înregistrate în ultimele două luni, s-a instalat seceta pedologică, care a îngreunat campania însămânţărilor la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu). Vizita tematică a continuat cu o sesiune de prezentări şi comunicări ştiinţifice la sediul Primăriei municipiului Caracal. Şedinţa a fost deschisă cu o călduroasă urare de bun venit din partea domnului Gheorghe ANGHEL, primar al municipiului Caracal. Au mai luat cuvântul: domnul dr. Ion SANDU, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, doamna dr. Mary-Jeanne ADLER, director ştiinţific la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, domnul Nicolae Paul MIHAIL, preşedinte onorific al Asociaţiei „Fiii şi Prietenii Caracalului”, domnul dr. Dănuţ GHIŢĂ, preşedinte al Asociaţiei “Fiii şi Prietenii Caracalului”, şi doamna Barbara EHRLE-MANTHEY, coordonatorul proiectului WATER CoRe, din partea Ministerului Mediului, Energiei, Agriculturii şi Protecţiei Consumatorului din Hessen (Germania). Doamna dr. Elena MATEESCU, director executiv - Administraţia Naţională de Meteorologie, doamna dr. Mary-Jeanne ADLER, director ştiinţific - Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, doamna Ileana VASILESCU, consilier - Direcţia Managementul Resurselor de Apă, Ministerul Mediului şi Pădurilor, şi doamna Luminiţa CORNEA, Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna, au prezentat aspecte teoretice privind proiectele din domeniul managementului secetei în care sunt implicaţi partenerii WATER CoRe din România. Din partea autorităţilor locale, domnul Dan TOMA, şef al Departamentului de Management Programe şi Proiecte ale Uniunii Europene, din cadrul Primăriei Caracal, a prezentat proiectele europene implementate şi cele în curs de implementare la nivelul municipiului Caracal.
La finalul întâlnirii de la Caracal a fost prezentat un documentar tematic asupra culturilor agricole şi a tehnologiilor aplicate în zona agricolă Caracal, una dintre regiunile cele mai vulnerabile la secetă din România, realizat sub atenta îndrumare a doamnei dr. Elena MATEESCU, director executiv - Administraţia Naţională de Meteorologie, a domnului dr. Victor Viorel VĂTĂMANU, Centrul Meteorologic Regional Oltenia, Administraţia Naţională de Meteorologie, şi a domnului ing. Petre COLGEAG, Societatea Agricolă Dobrosloveni.

La data de 7 octombrie, întâlnirea WATER CoRe a continuat la Bucureşti, la sediul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, cu un seminar tematic. La final, a fost prezentată strategia proiectului pentru intervalul următor şi au fost elaborate concluziile întâlnirii. Nu în ultimul rând, întâlnirea tematică cu autorităţile locale de la Caracal a fost un bun prilej, sub aspectul schimbului de experienţă şi crearea de noi contacte, pentru posibile parteneriate de cercetare viitoare între factorii decizionali şi comunitatea ştiinţifică.

Agricultura se va confrunta cu provocări majore în următorii ani, având în vedere dependenţa de evoluţia condiţiilor climatice şi, implicit, efectele fenomenelor meteorologice extreme asupra producţiei vegetale şi nu numai. Riscurile în ceea ce priveşte producţia alimentară, datorate creşterii frecvenţei evenimentelor extreme, cum ar fi: valurile de caldură, perioadele de secetă sau inundaţiile, pot conduce la diminuarea stabilităţii recoltelor şi a capacităţii de producţie. De aceea, aplicarea celor mai bune practici agricole, compatibile cu viitoarele condiţii climatice, poate contribui în mod activ la conservarea şi protejarea mediului.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE