REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Lot demonstrativ cu hibrizi de porumb

15/9/2012

0 Comments

 
Lot demonstrativ cu hibrizi de porumb - Agrimedia.ro
La începutul lunii septembrie, în cadrul evenimentul „Ziua Porumbului” desfăşurat în judeţul Ialomiţa, mai multe firme producătoare de seminţe au fost prezente cu cei mai reprezentativi şi performanţi hibrizi de porumb.

Alături de acestea, a fost prezentă şi compania BASF care a furnizat fermierilor veniţi la această manifestare informaţii cu privire la tehnologia de protecţie a culturii de porumb. Detalii privind varietăţile promovate de unele dintre firmele participante la eveniment găsiţi în rândurile care urmează.

Alina Creţu, marketing manager Limagrain Romania  - Agrimedia.ro
Alina Creţu, marketing manager Limagrain Romania
„Hibrizii LG în lotul de la «Ziua Porumbului» sunt: LG 30.290,LG 33.30,LG 33.30,LG 33.62,LG 34.75 LG 30.290 din grupa FAO 290. Randament foarte bun pentru grupa sa de precocitate. În general, o bună toleranţă la stres. Varietate de top între toţi hibrizii de pe piaţă la această maturitate. LG 33.30 din grupa FAO 330 oferă randamente excelente şi un comportament foarte bun. Rezultate remarcabile pentru această maturitate, dar şi o pierdere rapidă a apei din bob. Toleranţă ridicată la secetă - în 2012, în zona aceasta producţiile au fost de 7-7,2 tone/ha. Plante şi rădăcini puternice, cu o toleranţă bună la boli: Fusarium (ştiulete sau tulpină), Helminstosporium. LG 33.50 din grupa FAO 350 este un produs star, cu randamente foarte bune şi flexibilitate datorată noii generaţii genetice. Excelent în bune condiţii de vegetaţie şi cu performanţe competitive în condiţii de stres şi secetă. Umiditate scăzută la recoltare. Media a fost de 7 tone/ha în cultură anul acesta în ferma domnului Sitaru. LG 33.62 din grupa FAO 360 - hibrid simplu, semitimpuriu. Hibrid de talie medie, aspect compact şi rezistenţă la cădere bună. Ştiulete bine fecundat, inserţie medie/joasă, uniform, cu rahis subţire (14-16 rânduri). Comportament bun la boli specifice. Vigoare bună la răsărire. LG 34.75 din grupa FAO 470 sunt plante de talie medie, cu ştiuleţi mari, de tip generativ. Remarcabil în capacitate de producţie şi randamente. Bună toleranţă la secetă şi adaptat pe diferite tipuri de sol, dar pe solurile bune şi în condiţii bune de cultură îşi manifestă un potenţial de excepţie. Răspuns excelent la nevoi (îngrăşăminte) şi la semănat în perioada optimă. S-a obţinut peste 7 tone/ha media pe 40 ha - o producţie foarte corectă pentru condiţiile anului 2012. Este foarte important de amintit, chiar dacă suntem la «Ziua Porumbului», ca în această zonă culturile la care riscurile sunt cele mai scăzute sunt cerealele păioase şi floarea-soarelui. Fermierii din zonă au obţinut anul acesta cu soiul de grâu LG Apache o medie de 6 tone (Lehliu) sau 3,4 tone la floarea-soarelui, hibridul LG 56.63 CL.”


Cătălin Semiuc, reprezentant zonal Pioneer - Agrimedia.ro
Cătălin Semiuc, reprezentant zonal Pioneer
„La Ziua Porumbului ne prezentăm cu şase hibrizi Pioneer, cuprinşi între grupele FAO 350 şi 450. Avem hibrizi consacraţi, cum ar fi PR 37Y12, PR 37F73, din grupele FAO 370 şi 390, care realizează în această zonă cele mai bune producţii, chiar şi în condiţii de secetă. În acest lot demonstrativ mai avem hibrizii PR 36V52, PR 36V74 şi PR 35F38. Un hibrid de porumb din generaţie mai nouă este P 9494. Toţi hibrizii sunt adaptaţi condiţiilor pedoclimatice specifice zonei de sud a ţării. Un hibrid consacrat este PR 35F38 care anul trecut a realizat în această locaţie o producţie de 11 tone/ha. Una dintre caracteristicile hibrizilor de porumb Pioneer este aceea că pierd rapid apa din bob la maturitate. Cercetătorii mai urmăresc rezistenţa la secetă, arşiţă şi nu în ultimul rând realizarea de producţii ridicate. Aş dori să precizez că noua generaţie de hibrizi suportă densităţi mai mari, lucru ce asigură şi obţinerea unor recolte bogate.


Dan Maftei, director tehnic şi de marketing Euralis Seminţe - Agrimedia.ro
Dan Maftei, director tehnic şi de marketing Euralis Seminţe
„La acest eveniment, compania Euralis se prezintă cu şapte hibrizi de porumb. ES Flato, din grupa 350 FAO, alături de ES Sensor, este unul dintre cei mai toleranţi hibrizi la secetă, iar fermierii din zonă au fost foarte mulţumiţi de modul în care acesta s-a comportat. În cadrul societăţii Elsit, hibrizii ES Antalya şi ES Sensor au realizat producţii de peste 7 tone/ha. Consider că este o recoltă foarte bună având în vedere condiţiile dificile ale acestui an. Un alt hibrid de porumb pe care îl prezentăm este ES Ultrafox Duo cu sistem erbicid Duo System. Produsul folosit este un graminicid care poate fi aplicat în vegetaţie, indiferent de stadiul de dezvoltare a culturii sau a buruienilor şi este singurul produs care poate să combată stuful. Pentru distrugerea diverselor buruieni graminee doza este de 2 litri/ha, iar pentru distrugerea stufului de 4 litri/ha, aplicată în două etape. Toţi hibrizii prezentaţi au un stay green foarte bun ceea ce înseamnă că plantele au rămas verzi mai mult timp, au reuşit să umple mai bine bobul, realizând astfel producţii mai bune. O altă caracteristică a hibrizilor noştri este că produc doi ştuleţi pe plantă.”


Constantin Răducanu, cercetător INCDA Fundulea - Agrimedia.ro
Constantin Răducanu, cercetător INCDA Fundulea
„Anul acesta participăm cu şase hibrizi de porumb şi în general INCDA recomandă pentru această zonă cultivarea celor din grupa 300 – 400 FAO, care eliberează devreme terenul, putând astfel să fie pregătit pentru însămânţarea culturilor de toamnă. Sunt hibrizi care pierd rapid apa din bob la maturitate şi care se pot recolta în boabe. În condiţiile acestui an, la recoltare umiditatea a fost de 11 – 13%. Am venit şi cu hibrizi mai vechi, dar productivi, cum sunt Fundulea 376, Olt sau Rapsodia. Cel mai nou hibrid de porumb, Crişana, a fost omologat în anul 2010, şi s-a dovedit a fi foarte productiv. Sunt fermieri care se orientează să cultive hibrizi româneşti pentru că aceştia au fost creaţi pentru condiţiile specifice ţării noastre şi rezistă mai bine la cele condiţiile nefavorabile. La grâu, ne lăudăm cu faptul că din suprafaţa totală de 3 milioane de hectare, circa 1,2 milioane ha sunt cultivate cu soiuri autohtone. În cazul porumbului, ponderea este mai mică, de circa 10% din suprafaţa cultivată, dar tendinţa este în creştere.”


Viorel Spătaru, responsabil dezvoltare zona Moldova R.A.G.T - Agrimedia.ro
Viorel Spătaru, responsabil dezvoltare zona Moldova R.A.G.T
„La Ziua Porumbului suntem prezenţi cu cinci hibrizi marca RAGT, respectiv Alexxandra, Opixx, Texxell, Phileaxx şi Koxx. Ultimii doi hibrizi sunt cultivaţi în cadrul societăţii Elsit pe o suprafaţă de 40 hectare fiecare. În România, compania RAGT este prezentă din anul 2009. Ea a luat fiinţă în Franţa în anul 1912, iar cel mai important pas în istoria firmei a fost parteneriatul în 1962 cu compania Dekalb pentru crearea de hibrizi. RAGT a avut drept de exclusivitate pe zona Europei, până în anul 2002 când Dekalb a fost achiziţionat de compania Monsanto. De atunci, firma RAGT a trecut la o altă denumire a hibrizilor pentru o identificare uşoară: în cazul porumbului denumirea cuprinde doi de „X”, iar la floarea soarelui doi de „ L”. Pentru România, avem un portofoliu destul de mare de hibrizi, circa 23, şi fac parte din grupe FAO de la 200 până la 600. Aşadar, acoperim o plajă foarte mare. O carcateristică importantă a hibrizilor noştri este că pierd apa rapid din bob. În acest an, am recoltat porumb cu o umiditate cuprinsă între 9 şi 12%. În privinţa producţiilor realizate, vă pot da câteva exemple: în Călăraşi, localitatea Ileana, s-a obţinut o recoltă de 6.800 kg/ha, la Drajna 6.200 kg/ha, iar în zona Scânteia producţia înregistrată a fost de 5.800 kg/ha.”


Iulian Filipoiu, director regional KWS - Agrimedia.ro
Iulian Filipoiu, director regional KWS
„La acest eveniment ne prezentăm cu mai mulţi hibrizi de porumb, de la semitimpurii până la tardivi, reprezentativi pentru această zonă de cultură. În lotul demonstrativ am cultivat hibrizii cei mai bine vânduţi în judeţul Ialomiţa şi anume: Karnevalis, Kinemas, Krebs, Kitty şi Karmas. De asemenea, am venit şi cu un hibrid nou, KWS 9361, lansat în acest an pe piaţa românească. De fiecare dată, căutăm să venim cu hibrizi cât mai bine adaptaţi condiţiilor pedoclimatice din România, iar cercetătorii noştri urmăresc mai multe caracteristici cum ar fi rezistenţa la secetă, la cădere sau pierderea rapidă a apei din bob. Avem câmpuri experimentale în toată ţara, urmărim mii de hibrizi din care la comercializare ajung doar câţiva dintre ei pentru că dorim să ne păstrăm poziţia de lider. In Romania, KWS Seminte se afla intre primele trei companii din domeniul semintelor, in Europa ocupăm locul II, iar în lume poziţia a patra."

Ana MUSTĂŢEA


0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE