REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Lot demonstrativ cu hibrizi Seminis, cultivaţi după o tehnologie Naturevo

15/7/2017

0 Comments

 
Picture
La sfârșitul lunii iunie, SC Universal Group, reprezentantul companiei Seminis în România, împreună cu firmele Naturevo şi NaanDanJain, a prezentat în zona de vest a ţării un lot demonstrativ la culturile de varză şi conopidă pentru a arăta legumicultorilor beneficiile alegerii unei genetici superioare, aplicării unui program integrat de protecţie fitosanitară, precum şi folosirii unui sistem de irigaţie capabil să asigure un microclimat favorabil dezvoltării plantelor de cultură.
„Organizăm astfel de evenimente, unde încercăm împreună cu dumneavoastră să obţinem informaţii utile în vederea unei colaborări de durată, bazată pe cunoaştere, încredere şi respect. Mulţumim Fermei Banat Melon pentru amabilitate, implicare şi ajutorul acordat necondiţionat în vederea realizării acestui eveniment“, a afirmat dl ing. Viorel Dinu, promotor naţional Universal Group – Seminis. Pe platforma demonstrativă de 2 ha din localitatea Vizejdia, judeţul Timiş, au fost prezentaţi hibrizii Seminis de varză albă: Bucharest, Platynum Dynasty, Green Flash, Gloria, hibridul de varză roşie Red Dynasty şi hibridul de conopidă Hermon.

Agricultorii au avut ocazia să vadă în testare hibridul de varză Tropicana şi să aprecieze calităţile acestuia. Datorită rezultatelor bune obţinute în câmp, acesta va fi, în scurt timp, introdus în paleta comercială a firmei. Hibrizii de varză au fost cultivaţi în două variante de plantare, la o densitate de 35.000 plante/ha, respectiv 44.000 plante/ha, pentru a se evidenţia impactul asupra dezvoltării plantelor, facându-se totodată determinări privind masa căpăţânilor. Lotul a fost înfiinţat în perioade diferite cu hibrizi cu perioade diferite de vegetaţie, astfel încât la data evenimentului toţi hibrizii să ajungă la maturitate. Bucharest, un hibrid etalon pentru cultura de varză, este de 10 ani pe piaţa autohtonă şi, potrivit specialiştilor, în ultimii 5 ani se află în topul preferinţelor legumicultorilor români. Printre atuurile hibridului se numără adaptabilitatea ridicată la condiţiile specifice ţării noastre, productivitatea mare, greutatea medie între 2 şi 4 kg, fermitatea bună, rezistenţa la crăpare, la ofilirea vasculară (Fusarium oxysporum f. sp. Conglutinans), precum şi la putregaiul negru (Xanthomonas campestris).

Un preţ mai bun pentru o producţie de calitate

Programul de protecţie a culturilor a fost realizat de firma Naturevo, care s-a concentrat pe aplicarea de produse care nu lasă reziduuri în produsul agricol obţinut, care ajută plantele să lupte împotriva influenţei negative a diverşilor factori astfel încât produsul agricol care rezultă să fie de o calitate superioară. „Vrem să obţinem o hrană sănătoasă şi de aceea de mai mulţi ani promovăm conceptul «0,00 reziduuri». La cele trei culturi din lotul demonstrativ, respectiv varza albă, varza roşie şi conopida, am intervenit, în primă fază, cu produse de protecţie clasice, după care, în faza de final a culturilor, în momentul în care a început să se formeze căpăţâna, am aplicat numai produse care nu lasă reziduuri, cum ar fi Copfort, Altosan, Microfort, Mimox, Deffort – o serie întreagă de produse care au efecte benefice, de protecţie şi nutriţie, pentru întărirea plantelor în faţa factorilor negativi de mediu.

Mai mult decât atât, mai multe dintre produsele aplicate protejează plantele împotriva arsurilor solare. În conjunctura schimbărilor climatice, arsurile solare cauzează daune în culturile agricole. Prin produsele pe care le aplicăm, cum sunt Ovipron Top sau Kerafol, reuşim să protejăm plantele şi producţia finală să aibă un aspect comercial atractiv“, a afirmat dl Florian Lazăr, director tehnic al Naturevo. Kerafol reduce efectele arsurilor, carenţelor şi a fitotoxicităţilor şi diminuează stresul biotic şi abiotic al plantelor, iar Ovipron Top are rolul de a diminua arsurile provocate de radiaţiile solare puternice şi de a reduce pierderile de apă prin evapotranspiraţie şi fotorespiraţie. Potrivit dlui Lazăr, pierderile de recoltă cauzate de arsurile solare pot ajunge în anumite zone, şi în special la culturile sensibile, chiar şi la 40-50%, fructele şi legumele îşi pierd calitatea şi devin nevandabile.

În portofoliul firmei Naturevo se regăsesc produse exclusive, cele din gama Evo, create în colaborare cu diverse companii producătoare, pentru a aduce plus valoare în schema de tratamente astfel încât producţia agricolă obţinută să aibă o calitate superioară. În lotul demonstrativ, la transplantarea răsadurilor, s-a utilizat produsul Rootip Basic, pentru biostimularea înrădăcinării, iar în vegetaţie s-au aplicat cinci tratamente fitosanitare cu un cocktail de produse, dintre care nu au lipsit Evo Right 5 pentru corectarea deficienţelor apei pentru soluţia de stropit şi adjuvantul de ultimă generaţie Silwet Gold care îmbunătăţeşte absorbţia produselor de protecţie. Din gama fertilizanţilor foliari speciali administraţi amintim Copfort, Fighter Phos şi Rezistevo. Copfort este un fertilizant pentru plante şi inductor de apărare pe bază de cupru complexat cu acid gluconic sistemic, cu efect fungicid şi bactericid, iar Fighter Phos este un îngrăşământ şi inductor de apărare lichid cu fosfor şi potasiu.

Pentru echilibrarea nutriţiei plantelor s-a folosit fertilizantul Rezistevo, pe bază de calciu şi magneziu, benefic pentru maturare, creşterea rezistenţei la transport şi la depozitare. În programul de protecţie s-a utilizat şi biostimulatorul Algiforte – un bionutrient cu alge şi soluţie de magneziu complexată care diminuează efectele stresului de origine abiotică. Produsul Evobor a fost aplicat pentru corectarea deficienţei de bor, iar pentru prevenirea bolilor fungice şi bacteriene s-a folosit produsul Altosan. În schema de tratamente s-a regăsit şi produsul Mimox, un fungicid organic sistemic care reprezintă o alternativă naturală pentru controlul diverselor boli. Pentru combaterea dăunătorilor, s-a folosit, printre altele, Deffort, un insecticid cu efect repelent, care măreşte capacitatea de autoapărare a plantelor, şi Matrinal B, care acţionează ca o barieră împotriva anumitor insecte datorită activităţii extractelor de plante şi a uleiurilor esenţiale care intră în compoziţia produsului. „Tehnologia de protecţie pe care am aplicat-o în lotul demonstrativ diferă de cea clasică şi nu are impact foarte mare asupra costurilor, însă ea permite obţinerea unor producţii de calitate şi astfel obţinerea unui preţ mai bun la valorificare“, a susţinut directorul tehnic al Naturevo.

Irigarea prin microaspersie

Sistemul de irigat a fost asigurat de către compania NaanDanJain. A fost prezentată irigarea prin microaspersie şi avantajele acesteia, precum: crearea unui microclimat optim pentru dezvoltarea plantelor, prevenirea apariţiei crustei, consum redus de apă comparativ cu sistemele de irigat prin aspersie etc.

„Costurile depind de mai mulţi factori: poziţionarea sursei de apă, suprafaţa pe care se doreşte să se irige, topografia terenului etc. Un cost aproximativ pe hectar se ridică la 7-8.000 lei. Misiunea noastră este să oferim soluţii personalizate şi ţinem seama de o serie de factori pentru a dimensiona un sistem eficient, care să aibă un randament foarte bun. Sistemele noastre de irigat sunt dimensionate pentru a asigura o uniformitate ridicată, de peste 92%. Furtunele si microaspersoarele sunt tratate UV pentru a rezista la radiaţiile solare, iar garanţia oferită este de 24 de luni“, a afirmat dl Răzvan Manolache, reprezentantul companiei. Evenimentul s-a desfăşurat pe terenurile fermei Banat Melon, administrată de dl Heinz Wolf. Acesta lucrează o suprafaţă agricolă totală de 220 ha, din care 100 ha sunt cultivate cu legume. „În lotul experimental am putut vedea potenţialul de producţie al fiecărui hibrid în parte. Bucharest si Gloria sunt doi hibrizi de varză foarte buni şi productivi.

Am văzut că se poate obţine o producţie bună chiar şi la varza roşie. Producţiile sunt de calitate şi cum noi furnizăm marfa la supermarketuri, pretenţiile sunt mari privind acest aspect. Vrem să cultivăm şi alţi hibrizi, cu o altă talie şi un timp de păstrare mai mare deoarece păstrăm marfa peste iarnă, chiar şi 5 luni, până în luna mai. Suntem interesaţi de hibrizi de varză cu o perioadă de vegetaţie mai scurtă deoarece, în general, cei care se pretează la păstrare au o perioadă de vegetaţie de peste 100 de zile. Sunt doi hibrizi pe care îi voi alege, respectiv Gloria şi Platynum Dynasty. Privitor la programul de protecţie aplicat de Naturevo am o părere foarte bună. S-au aplicat tratamente împotriva arsurilor solare. Se vede pe cultură calitatea produselor folosite! O să introducem şi noi în tehnologie astfel de produse. La cultura de varză cheltuielile totale se ridică la 4.000 euro/ha. În cadrul fermei producţia medie obţinută la această cultură este de 70 -80 t/ha.“

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.







    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE