REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Loturi demonstrative la SCDA Caracal

1/6/2021

0 Comments

 
Picture
Pe 26 mai a.c., în cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Caracal s-a desfăşurat evenimentul „Ziua rapiţei şi a grâului“, iar difuzarea acestuia s-a realizat online pe platforma „FarmForum“ a Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), organizaţie care s-a implicat şi în organizarea manifestării. Scopul acţiunii a fost de a transmite către fermieri informaţii cu privire la genetica companiilor producătoare de sămânţă şi noutăţile din portofoliu.
În deschiderea evenimentului a luat cuvântul dr. ing. Gabriela Păunescu, directorul staţiunii, care a făcut o scurtă prezentare a unităţii şi a activităţii de cercetare, subliniind faptul că de curând a început un program de ameliorare a grâului în colaborare cu echipa de cercetători de la INCDA Fundulea în vederea lansării pe piaţă a unor soiuri de grâu productive şi cu recolte de calitate. „Pe lângă activitatea de cercetare SCDA Caracal desfăşoară şi activitatea de consultanţă şi transfer tehnologic, concretizată prin efectuarea de loturi demonstrative unde sunt prezentate noile creaţii şi soluţii tehnologice, comercializând totodată şi seminţe.

Din acest an, livrarea de seminţe va fi însoţită de broşuri care vor descrie soiurile şi tehnologiile care trebuie aplicate pentru obţinerea unor producţii mari şi de calitate.“ O altă activitate întreprinsă în cadrul unităţii este crearea unei baze de date cu rezultatele pe ultimii 10 ani a comportării soiurilor şi hibrizilor şi tehnologiile aplicate. „Scopul nostru este de a îndruma fermierul astfel încât să ia cele mai bune decizii plecând de la alegerea soiului, a tehnologiei aplicate şi până la valorificarea produsului obţinut“, a mai spus directorul staţiunii.

Dr. ing. Eugen Petrescu, şef sector cercetare SCDA Caracal, a furnizat informaţii cu privire la tehnologia aplicată la cele două culturi, precizând faptul că în platforma demonstrativă se regăsesc 79 de hibrizi de rapiţă - proveniţi de la 14 companii, şi 55 de soiuri de grâu, orz şi triticale - de la şapte companii producătoare de seminţe.

Alina Creţu, director executiv al APPR, a subliniat importanţa colaborării dintre cercetători şi fermieri, precum şi implicarea asociaţiei în promovarea acţiunilor desfăşurate de staţiunile de profil din ţară. Conform spuselor sale, sfaturile primite de la cercetători şi specialişti în domeniul agricol pot fi considerate un instrument de lucru util pentru fermierii autohtoni.

Cercetătorul Petrescu a afirmat că la cultura de rapiţă s-a investit foarte mult în ameliorare, ceea ce a dus la creşterea producţiilor realizate pe unitatea de suprafaţă. „În urmă cu 10 ani producţiile se situau între 1 şi 1,5 t/h,a iar astăzi sunt multe ferme în ţară care obţin o medie de peste 5 t/ha.“

Un alt aspect amintit a fost acela că rapiţa este o cultură profitabilă, dar şi riscantă. În lipsa precipitaţiilor, profitabilitatea culturii scade. Acesta este şi principalul motivul pentru care suprafeţele cultivate cu rapiţă la nivel local şi regional oscilează destul de mult.

„În anul 2012, suprafaţa cultivată în România era de 105 mii ha, iar în 2018 a ajuns la 630 mii ha.“ Fermierii se confruntă cu dificultăţi de ordin climatic la înfiinţarea culturii, seceta fiind principalul obstacol în demararea lucrării.

Se urmăreşte o răsărire uniformă şi o dezvoltare optimă a culturii până la intrarea în iarnă, când plantele ar trebui să aibă 6-8 frunze bine dezvoltate.

„Să nu uităm ca diferenţierea producţiei la cultura de rapiţă se realizează încă din luna octombrie“, a spus responsabilul cu partea de cercetare în cadrul staţiunii.

Evenimentul a cuprins prezentarea hibrizilor companiilor Donau Saat, Corteva Agriscience, BASF, Syngenta, Saaten Union, Lidea, Bayer, KWS, Alta Seeds, Biocrop, Mas Seeds. Reprezentanţii companiilor au furnizat informaţii despre caracteristicile agronomice ale hibrizilor, potenţialul de producţie şi atuurile fiecărui hibrid în parte. S-a discutat despre vigoarea hibrizilor, toleranţa la diferite boli specifice, precum Phoma, Sclerotinia şi chiar virusul galben al ridichii, capacitatea de iernare, de înrădăcinare şi ramificare sau rezistenţa la cădere şi scuturare. Au fost prezentaţi atât hibrizi destinaţi tehnologiei convenţionale de cultivare, cât şi pentru sistemul Clearfield.

Un alt subiect adus în discuţie de specialişti a fost tratamentul seminţelor, dar şi soluţiile agronomice şi digitale, cum este Agro Plus de la compania Mas Seeds. La cultura de grâu, soiurile prezentate s-au remarcat prin adaptabilitate şi prin arhitectura care promite obţinerea unor producţii ridicate.

Directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Fundulea a vorbit despre caracteristicile soiurilor româneşti de grâu: rezistenţa la iernare, toleranţa la secetă şi arşiţă şi calitatea foarte bună pentru panificaţie.

„Am lucrat foarte mult şi pe ceea ce înseamnă rezistenţa soiurilor la atacul de boli. Din 2014, am început această activitate“, a declarat Pompiliu Mustăţea, directorul instituţiei. Ursita şi Voinic sunt cele 
mai recent soiuri înregistrate de INCDA Fundulea.

Gabriela Păunescu, directorul SCDA Caracal, a afirmat că în curând staţiunea va lansa o noua linie de grâu de toamnă - Caro, care va fi promovată în rândul fermierilor români.

Au urmat prezentările companiilor multinaţionale, cum ar fi Donau Saat, Saaten Union, Syngenta, Biocrop, care au vizat genetica la cultura de grâu. S-a vorbit despre capacitatea de producţie şi de adaptabilitate a soiurilor la condiţiile pedoclimatice din ţara noastră, rezistenţa la cădere şi frângere, precum şi calitatea pentru panificaţie.

Atât la cultura de rapiţă, cât şi la cea de grâu a fost prezentata o schemă de aplicare a biostimulatorilor Daymsa, printre care se numără produsele Raiza Mix, care stimulează înrădăcinarea, şi Naturamin WSP, un fertilizator de ultimă generaţie cu 80% aminoacizi liberi, cu rol de biostimulare a creşterii şi dezvoltării plantelor în toate fazele.

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE