REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Lucrari de ingrijire la cultura de cartof

15/5/2013

0 Comments

 
Picture
Întreţinerea culturii de cartof fără folosirea erbicidelor
De la plantat la răsărit, intervalul este de regulă de peste 30 de zile (la cartoful preîncolţit de 18-25 de zile). În acest interval trebuie distruse buruienile şi crusta care se poate forma (cu atât mai periculoasă cu cât terenul este mai greu şi vremea mai ploioasă). Rezultatele cele mai bune se obţin atunci când lucrările se fac imediat ce se observă apariţia buruienilor. Prima lucrare este necesară, în general, la 10-14 zile după plantat.

Când plantatul s-a făcut cu biloane, se lucrează cu grapa-plasă în agregat de 3 câmpuri, cu lăţimea de lucru de 8,4 m (3 treceri ale maşinii de plantat) şi cu viteza de înaintare de 5-7 km/h. Grapa distruge bine buruienile şi crusta de pe coama biloanelor şi de pe intervalul dintre biloane. La interval de 1-4 zile se lucrează din nou cu cultivatorul echipat cu piese tip rariţă. Gh. Bîlteanu şi V. Bîrnaure consideră că prin această lucrare se distrug activ buruienile şi crusta dintre biloane şi prin refacerea biloanelor se acoperă şi se înăbuşe buruienile care au tendinţa de a răsări.

Lucrarea succesivă cu grapa-plasă şi cu piese tip rariţă de refacere a bilonului se repetă încă o dată (când s-au plantat tuberculi preîncolţiţi) sau de 2 ori, la celelalte culturi, după intervale de câte 8-12 zile. Cu două sau trei asemenea succesiuni de lucrări se realizează o bună întreţinere a culturii până la răsărit, dacă terenul nu este puternic îmburuienat cu buruieni perene, care rezistă la acţiunea grapei-plasă, indiferent de faptul dacă este folosită cu colţii scurţi sau cu colţii lungi îndreptaţi în jos.

Dacă după plantatul cartofului terenul rămâne plan (acoperirea în „ras” - mecanică sau manuală), întreţinerea culturii se face prin 2-3 trecerei cu grapa cu colţi reglabili, care distruge bine atât crusta, cât şi buruienile anuale (ce răsar din rezerva de seminţe din sol). După răsărire, îngrijirea culturilor se face, de asemenea, diferenţiat, după cum plantatul s-a făcut cu acoperire plană sau în biloane. La plantatul plan se face o praşilă mecanică, imediat ce rândurile sunt bine vizibile. Se lucrează la adâncimea de 8-10 cm, cu zonă de protecţie de 12-15 cm de fiecare parte a rândurilor, cu viteza de 4-5 km/h. Următoarele lucrări sunt lucrări de bilonare, de obicei în număr de 2-3; numai la cartoful extratimpuriu poate fi suficientă o lucrare de prăşit şi una de bilonare.

Pentru a se dezvolta normal, tuberculii trebuie să fie acoperiţi tot timpul cu un strat de pământ afânat şi mărunţit, de 8-9 cm grosime. La prima lucrare, bilonul nu se va face prea înalt (să nu acopere tufa), înălţimea lui devenind din ce în ce mai mare la lucrările următoare. În final, trebuie să rezulte un bilon înalt de 13-15 cm deasupra tuberculului plantat. Important este ca bilonul să fie bine încheiat pe coamă. Aceasta asigură atât o bună dezvoltare a tuberculilor, cât şi înăbuşirea buruienilor şi scurgerea apei pe taluzurile biloanelor, prevenind excesul de apă în zona cuiburilor şi infestarea cu mană a tuberculilor de la frunzele bolnave căzute pe bilon. Dacă prezenţa buruienilor perene impune acest lucru, se va executa o întreţinere manuală completă pe rând (prăşit şi refacere a bilonului, cu grijă mare pentru a nu vătăma tuberculii şi tufa aeriană) sau una-două lucrări de plivit.

Dacă plantatul s-a făcut cu biloane, atunci se execută numai lucrări de întreţinere (de refacere) a bilonului. Şi în acest caz, intervenţia manuală suplimentară poate fi necesară, pentru îndepărtarea buruienilor perene. La bilonările târzii pot fi necesare ridicătoarele de vreji, pentru a preveni distrugerea puternică a plantelor de cartof. La culturile irigate, lucrările de întreţinere se vor corela cu udările; întâi se face udarea şi apoi se execută prăşitul şi muşuroitul, afânând solul şi refăcând biloanele. În anii secetoşi, se fac mai multe udări şi numărul lucrărilor de afânare a solului şi refacere a biloanelor poate să fie mai mare.

Combaterea bolilor şi a dăunătorilor
- controlul insificient al bolilor şi dăunătorilor constituie adesea cauza unor producţii mici şi neeconomice. Cele mai mari pierderi se datorează gândacului de Colorado şi manei catofului. Împotriva gândacului de Colorado se pot efectua tratamentele indicate de către Laboratorul Fitosanitar Judeţean, dar numărul de tratamente variază de la un an la altul, de la soi la soi şi de la zonă la zonă.

Rezultate mai bune se obţin când se alternează produsele folosite ca tratament. Contra adulţilor hibernanţi, tratamentul se recomandă în cazul când numărul este mai mare de 10 la 100 de plante (1/10). Pentru combaterea manei cartofului se recomandă ca la primul şi ultimul tratament să se folosească produse cuprice, care dau rezultate mai bune şi în perioadele ploioase. La culturile irigate, tratamentele se vor efectua după udările aplicate. Când avertizările pentru mană şi gândacul de Colorado coincid, tratamentele se fac combinat.

Întreţinerea culturilor de cartof cu folosirea erbicidelor
Buruienile din culturile de cartof se combat cu multă greutate, deoarece primele faze de vegetaţie ale plantei corespund cu intervalele ploioase din lunile mai şi iunie, când nu se poate intra în culturi decât un număr mic de zile, din cauza solului prea umed. De aceea, buruienile produc pagube mari, diminuând adesea recoltele cu 20-35% (H. Bredt, V. Bîrnaure), chiar în cazul unor lucrări de îngrijire efectuate cât se poate de bine cu mijloace mecanice. Scăderea producţiei se datorează consumului unor mari cantităţi de apă şi elemente nutritive de către buruieni şi creării de dezechilibre în nutriţia plantelor. Buruienile scad eficienţa tratamentelor împotriva bolilor (mai ales a manei) şi a dăunătorilor. În lanurile cu buruieni, recoltarea mecanizată a cartofului este foarte dificilă sau aproape imposibilă.

Prin folosirea erbicidelor se pot obţine producţii de cartof aproximativ egale cu cele obţinute prin întreţinerea mecanică a culturii. Epoca de aplicare a tuturor erbicidelor este în intervalul de la plantat până la răsărit. Deoarece efectul erbicidelor nu este de prea lungă durată (obişnuit 40-60 de zile), teoretic, cel mai bine este ca erbicidele să fie administrate cu câteva zile înainte de răsăritul cartofului, pentru a controla buruienile până în lunile iulie-august, fără alte intervenţii. În practică însă, se întâmplă adesea ca perioada de răsărire să coincidă cu un interval ploios şi erbicidele să nu poată fi aplicate. De aceea, s-au făcut studii şi cercetări privind administrarea erbicidelor mai timpuriu, în speţă cât mai aproape de plantat, atunci când se găsesc frecvent intervale de timp în care solul are umiditate corespunzătoare şi vremea este însorită. S-a constatat că nu sunt diferenţe mari ale efectului erbicidelor dacă aplicarea lor se face la 7-14 zile după plantat sau cu câteva zile înainte de răsărire (Lidia Geamănu şi V. Bîrnaure).

În practică, rămân două soluţii posibile pentru folosirea corectă a erbicidelor în cultura cartofului, şi anume: combaterea buruienilor perene cu mijloace integrate (lucrările solului, rotaţii etc.) şi intervenţia contra lor, premergător culturii de cartof prin erbicide neselective; aplicarea erbicidelor în cantităţile recomandate şi întreţinerea suplimentară a culturilor prin 1-2 lucrări de prăşit şi bilonare sau o bilonare plus plivit, pe rând, în perioada de la răsărire la recoltare. În acest fel, culturile de cartof sunt menţinute curate de buruieni, cu ajutorul erbicidelor, în perioadele de după răsărire, când se efectuează greu întreţinerea mecanică din cauza ploilor şi se luptă totodată eficace şi economic împotriva îmburuienărilor târzii şi a buruienilor perene, corelând, la nevoie, lucrările clasice de întreţinere cu graficul de aplicare a udărilor. Lidia Geamănu a demonstrat că întreţinerea culturilor de cartof prin aplicarea erbicidelor celor mai uzuale şi 1-2 lucrări suplimentare conduc la obţinerea de producţii apropiate de varianta în care combaterea buruienilor s-a făcut prin lucrări repetate de prăşit şi bilonat.

Tehnica de aplicare a erbicidelor - toate erbicidele recomandate de către specialiştii Laboratorului Fitosanitar Judeţean se aplică în perioada de la plantat la răsăritul cartofului. Cele mai bune rezultate se obţin când se face o rebilonare puternică şi se aplică concomitent erbicidele recomandate. S-a constatat că efectul erbicidelor este sporit dacă acestea rămân ca o peliculă la suprafaţa solului. Înseamnă că bilonul trebuie să se aşeze înainte de administrarea erbicidelor. Pentru a realiza aceasta, piesele de rebilonare se montează pe cadrul cultivatorului, iar duzele se fixează pe prelungitori metalici la o distanţă de 80-100 cm, în urma pieselor de bilonat. Erbicidarea cartofului se face pe toată suprafaţa, iar cantităţile recomandate de specialiştii în domeniu corespund acestui fel de erbicidare. Duzele se montează pe lăţimea de lucru, la intervale de 35 cm una de alta, asigurând (prin alternanţă) erbicidarea biloanelor şi a intervalelor dintre ele.

Victor VĂTĂMANU

revista, agricultura, legumicultura, lucrari agricole, cultura cartof
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE