REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Lucrarile lunii aprilie in viticultura

15/4/2011

0 Comments

 
Picture
În această lună, în viticultură se desfășoară o activitate intensă. Acum se termină tăiatul și copcitul vițelor, după care se execută aratul sau sapa mare, se plantează vițele altoite și nealtoite în locul definitiv. Pentru a fi utili celor ce doresc să-și înființeze o plantație viticolă sau să cultive viță-de-vie în grădina familială, ne vom referi pe scurt la alegerea terenului pentru plantarea acesteia.

Alegerea locului
Înființarea unei plantații viticole necesită investiții mari, de aceea sunt necesare studii temeinice pentru alegerea locului de plantare. Se va ține seama de factorii de sol și de climă care influențează hotărâtor asupra reușitei culturii viței-de-vie. Soiurile de viță-de-vie au cerințe diferite față de sol. Soiurile pentru masă necesită soluri profunde, fertile, cu textură mijlocie. Soiurile pentru vin solicită solurile ușoare, calcaroase. Nu sunt indicate pentru cultura viței-de-vie solurile cu exces de umiditate, argiloase, grele, sărăturate. În ceea ce privește clima, se va ține seama de perioada de vegetație, care trebuie să acopere minimum 170 de zile fără brume și fără înghețuri. În regiunile răcoroase, la alegerea locului pentru vie se va ține seama, în primul rând, de temperatură, iar în regiunile secetoase, de umiditate. Temperaturile globale din cursul perioadei de vegetație trebuie să fie de minimum 2.500 de grade Celsius pentru soiurile cu maturare timpurie, 3.000 de grade Celsius pentru soiurile cu maturare mijlocie și 3.500 de grade Celsius pentru soiurile cu maturare târzie. Un alt factor hotărâtor pentru viței-de-vie este lumina. Dacă aceasta este insuficientă, procesele de creștere și cele de diferențiere sunt stânjenite. Dacă se plantează în jurul casei sau în grădini familiale, viței-de-vie va trebui să i se rezerve locurile bine luminate, însorite, pe o perioadă cât mai mare în timpul zilei. Vița-de-vie preferă plantele uniforme (până la 20-22%) cu expoziție sudică, sud-vestică sau sud-estică. Din punctul de vedere al altitudinii, producții bune se obtinn între 100 și 600 de metri. La alegerea terenului pentru cultivarea viței-de-vie se va ține seama și de cantitățile de precipitații căzute în zonă. Se obțin rezultate normale și cantitativ superioare acolo unde cantitățile de precipitații oscilează între 550 și 700 mm. În concluzie, cele mai bune terenuri pentru cultura viței-de-vie sunt cele în pantă, cu expoziție sudică, mai bine aerisite și care, prin aceasta, sunt mai ferite de atacurile bolilor și ale dăunătorilor.

Alegerea soiurilor
La alegerea celor mai potrivite soiuri de struguri se are în vedere destinația plantației. Dacă plantația este pentru struguri de masă, sortimentul trebuie să fie mai variat, să cuprindă soiuri cu coacere eșalonată, pentru a asigura un consum de struguri proaspeți pe o perioadă cât mai îndelungată (iulie-octombrie). În cazul strugurilor pentru vin, se aleg soiuri
care dau vinuri superioare, echilibrate. Când într-o gospodărie există posibilitatea să se cultive până la 20 de butuci de viță-de-vie, se vor alege, cu prioritate, soiuri pentru masă. Dacă se pot cultiva până la 50 de butuci sau mai mult, este bine ca jumătate să fie pentru masă și jumătate pentru vin. Dintre soiurile de struguri de masă, în gospodăriile familiale se pot cultiva următoarele soiuri:
• soiuri cu maturare timpurie: Perla de Csaba, Cardinal;
• soiuri cu maturare mijlocie: Chasselas Dore, Muscat de Hamburg;
• soiuri cu maturare târzie: Coarnă neagră, Afuz-Ali, Italia;
• soiuri pentru vinuri albe: Aligote, Fetească Albă, Fetească regală, Riesling Italian, Creață;
• soiuri pentru vinuri roșii: Porto, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cadarca, Burgund Mare;
• soiuri pentru vinuri aromate: Muscat Ottonel, Tămâioasă românească etc.
La toate acestea se pot adăuga și noile soiuri de masă sau de vin create în stațiunile de cercetare viniviticole din România. Alegerea soiurilor este deosebit de importantă. În funcție de condițiile specifice de microclimat, un soi de calitate poate trece în categoria celor curente dacă a fost amplasat în condiții necorespunzătoare cu cerințele sale.
Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE