REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Magneziu şi sulf din surse naturale pentru creşterea sănătoasă a culturilor

1/4/2020

0 Comments

 
Picture
Plantele, animalele şi oamenii au nevoie de nutrienţi pentru a supravieţui şi a se dezvolta. Plantele consumă 16 elemente minerale esenţiale. În timp ce primesc carbon şi oxigen din aer şi hidrogen din apă, restul de 13 provin din sol. Lipsa cantităţilor suficiente a oricărui element nutritiv poate afecta creşterea şi sănătatea plantei, diminuând automat producţia. Conform „Legii minimului“, dacă unul sau mai mulţi nutrienţi lipsesc din sol, producţiile agricole vor fi reduse, chiar dacă există o cantitate adecvată din alte elemente.

LEGEA MINIMULUI „Elementul nutritiv disponibil în cantitatea cea mai mică devine factorul limitativ al producţiei vegetale“

Mineralele esenţiale care provin din sol pot fi împărţite în trei categorii: macroelemente principale (azot, fosfor, potasiu), macroelemente secundare (calciu, magneziu, sulf) şi microelemente (bor, fier, zinc, cupru ş.a.). Macroelemente secundare, dar cu o importanţă majoră, magneziul şi sulful sunt responsabile pentru o creştere echilibrată a plantei.

Magneziul este activator în procesul fotosintezei, fiind prezent ca ion central în compoziţia clorofilei. Prin randamentul fotosintezei influenţează cantitativ producţia, iar prin produşii acestui proces de bază are o implicare şi în calitatea producţiei vegetale. Mai simplu spus, fără magneziu nu există plante verzi. Insuficienţa de magneziu se manifestă prin modificarea culorii nervurilor de la verde, la nuanţe de verde deschis sau galben, iar cronicizarea acestei insuficienţe poate duce la uscare prematură a plantei.

Sulful are un rol important în nutriţia plantelor, favorizând creşterea vegetativă, fotosinteza, rezistenţa la ger, cicatrizarea rănilor, germinarea seminţelor, dar şi calitatea producţiei vegetale, prin sinteza unor aminoacizi şi proteine cu sulf, esenţiale metabolismului vegetal şi uman. Insuficienţa de sulf se manifestă prin îngălbenirea frunzelor tinere şi duce la încetinirea, iar apoi la oprirea din creştere a plantelor. Azomureş a realizat în ultimii ani progrese notabile în ceea ce priveşte dezvoltarea de produse noi, adaptate actualelor condiţii climatologice, dar şi cerinţelor fermierilor români. Susţinem astfel dezvoltarea sustenabilă a fermelor agricole şi folosirea raţională a îngrăşămintelor, cu scopul de a asigura creşterea eficienţei economice, concomitent cu prezervarea mediului înconjurător.

Parte a acestui efort a fost şi introducerea în rândul produselor comercializate a gamei de îngrăşăminte complexe cu kieserit. Kieseritul este o rocă naturală care conţine 55% oxid de sulf şi 27% oxid de magneziu, are pH neutru, este solubil în apă 100% şi oferă plantelor magneziu şi sulf într-o formă care poate fi preluată imediat, fiind în acelaşi timp prietenos cu mediul înconjurător. Eficienţa îngrăşămintelor complexe NP+Kieserit (18:18+5 MgO+10 SO3; 19:19+4MgO+7SO3; 20:20+2MgO+5SO) şi NPK+Kieserit (14:14:14+4MgO+7SO3) este determinată de prezenţa echilibrată a elementelor esenţiale şi potenţarea acestora prin complementaritate de Mg şi S. Gama de fertilizanţi este recomandată atât pentru fertilizarea de bază, cât şi pentru cea fazială, îngrăşămintele putând fi aplicate pe tot parcursul anului şi la toate culturile.

Asigură stabilitatea culturilor, crescând toleranţa la condiţiile meteo nefavorabile şi contribuind decisiv la rezistenţa la agenţii patogeni. Mai mult, loturile experimentale realizate în judeţele Cluj şi Iaşi pentru a testa aceste produse au demonstrat un spor de producţie de peste 10% raportat la utilizarea îngrăşămintelor clasice. Pentru a alege cel mai corectă schemă de fertilizare, cu potenţialul cel mai ridicat de a obţine producţii satisfăcătoare cantitativ şi calitativ, specialiştii Azomureş recomandă respectarea principiului 4C de aplicare corectă a îngrăşămintelor, precum şi realizarea analizelor de sol. Reprezentanţii zonali Azomureş sunt la dispoziţia fermierilor români cu informaţii şi sfaturi suplimentare.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE