REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Mai mulţi pepeni din producţia internă în această vară?

15/4/2020

0 Comments

 
Picture
În condiţiile în care primăvara acestui an este extrem de capricioasă, cu variaţii mari de temperatură şi umiditate  atmosferică, nu ştim ce fel de fructe din pomi vom mânca la vară, caisul, piersicul sau nectarinul fiind afectaţi puternic în multe zone, la fel soiuri timpurii de cireşe etc. Pepenii ar putea fi o variantă foarte accesibilă, mai ales că, după un sezon 2019 satisfăcător, mulţi producători din bazinele consacrate şi-au programat suprafeţe mai mari anul acesta.

Claudiu Ardelean, director Agris România, companie care, pe lângă comerţul cu seminţe de legume, importă răsaduri de pepeni altoiţi, spune că vânzările pe acest segment nu au scăzut, ba dimpotrivă. Creştere confirmată şi de câţiva mari cultivatori de pepeni. Ion Florin, preşedinte Cooperativa Agricolă Gheorghe Doja (suprafaţă totală legume circa 200 ha), a spus că în comuna ialomiţeană suprafeţele alocate pepenilor anul acesta ar putea fi cu 20-30% mai mari. Problema este că nu toţi producătorii se bazează pe nişte contracte, unii dintre ei livrând celor mari care au deja stabilite anumite cantităţi cu lanţurile de supermarketuri. Pe de altă parte, şi aceştia au mărit suprafaţa, conform cererilor din retail. Într-un an normal, acesta este un lucru bun, dar anul acesta nu mai este normal. Deci, neorganizaţi fiind, pot rămâne cu recolta pe câmp sau să o vândă sub costul de producţie. O opinie similară are şi Sebastian Bordea, de la SabFruct, cultivator în aceeaşi comună, cu 100 ha programate pentru 2020, în baza contractelor încheiate pentru acest sezon: „În fiecare an ne aducem răsadurile din Grecia. Nu am extins suprafaţa de pepeni deocamdată, pentru că avem şi alţi colaboratori cu care lucrăm, dacă este nevoie de mai multă marfă. În mare, ne bazăm pe producţia noastră, din mai multe varietăţi şi avem contracte mari în desfăşurare cu toate lanţurile de magazine. Şi eu cred că au crescut cu vreo 30% suprafeţele programate, cel puţin la nivel de discuţii, dar să vedem ce se întâmplă până la urmă. Finalul lunii aprilie ne va spune mai mult, dar la cum a evoluat vremea şi cum sunt afectaţi pomii, probabil că pepenele va fi printre puţinele fructe pe piaţă în luna iunie. Societatea noastră livrează aproximativ 12.000 de tone pe sezon şi din discuţiile cu partenerii din retail ne aşteptăm să crească cererea. Pepenele este totuşi foarte accesibil la preţ în perioada în care noi ieşim pe piaţă, mai ales că se importă mult mai puţin când apare pepenele românesc. Pentru a putea pretinde însă reducerea importului la acest fruct, şi noi ne-am adaptat la cerinţele lor: anumite ambalaje, prezentarea mărfii la raft, condiţii de siguranţă alimentară, certificări GAP etc. Ambalarea şi prezentarea diferă de la un magazin la altul şi trebuie să ne conformăm. Dar problema principală acum este forţa de muncă“, a spus cultivatorul din Gheorghe Doja.

În Slobozia Nouă, George Mihai, un alt cultivator, cu o suprafaţă de 110 ha, spune că a mărit şi el suprafaţa, pentru că planurile au fost făcute deveme, după vânzările de anul trecut şi după cantităţile solicitate prin contract. „În zonă, trendul celor mari este că au mai crescut suprafeţele. Trendul celor mici, în momentul de faţă este în aşteptare, sunt nehotărâţi. Dar este greu să reduci suprafaţa, după ce ai comandat răsadul, după ce ai achiziţionat inputuri, plante deja puse în pământ (noi le-am primit la început de aprilie).

La cum arată piaţa acum, cu vânzarea foarte lentă şi libertatea de mişcare redusă, ne-am gândit şi noi dacă să micşorăm, dar avem contracte chiar mai mari decât producţia noastră şi plănuiam să cumpărăm de la terţi. Nu ştim sigur, depinde cum va merge vânzarea, pentru că producţia noastră este prioritară. Pe de altă parte, sunt şi mulţi care nu au avut un plan gândit, chiar şi în condiţiile unui an normal, pentru că se bazau pe faptul că noi am cumpărat de la ei vara trecută şi au mărit şi ei. Faţă de 2019, ultimele informaţii erau că va creşte suprafaţa cu circa 20%, dar acum nu ştiu dacă se vor ţine de plan. Aceasta este problema, că producătorii, nefiind organizaţi, intermediarii profită, încep să ofere de la 80 de bani şi ajung să cumpere cu 50 bani sau chiar mai puţin în plin sezon“, susţine fermierul din judeţul Ialomiţa.

La Însurăţei, judeţul Brăila, Laurenţiu Costea cultivă 70 ha cu pepeni, deşi nu se află într-un aşa-zis bazin, nu sunt prea mulţi producători de pepeni în zonă. Şi el spune că până de curând discuţiile erau de mărire a suprafeţelor, dar incertitudinea din perioada aceasta s-ar putea sa-i facă pe mulţi să se răzgândească. „Eu încerc să mai reduc cu 10-20 ha, nu ştim deocamdată, pentru că avem contracte cu retailul. Cred că aproximativ pe 6 aprilie vom intra la plantat, în funcţie şi de vreme, dar şi de forţa de muncă pe care ne putem baza, o problem mai presantă acum decât vânzarea“, explică el.

În Oltenia, Emilian Bănică, şeful Cooperativei Patria Lubeniţei de Dăbuleni, spune că producătorii săi au rămas cam pe aceleaşi suprafeţe de anul trecut, dar încă nu au discuţii cu hipermarketurile. Cel puţin nu pentru prima serie de plantări, care deja a debutat (6 aprilie - n.a.). Ar putea iniţia astfel de negocieri, pentru o uniformitate a producţiei, pentru recolta care va ieşi spre final de vară. De asemenea, de teamă că nu vor avea cumpărători, mulţi dintre producători vânzând direct în piaţă, unii au mai renunţat la comenzile de răsaduri. Momentan, membrii cooperativei discută despre realizarea unui spaţiu de depozitare, suprafaţa totală de pepeni fiind de peste 100 ha, iar producţia medie de 50-70 tone/ha. Per total, suprafaţa la nivelul comunei Dăbuleni este în scădere cu circa 100 ha, spune primarul Aurel Băjenaru, pentru 2020 fiind programate circa 800 ha, din care 600 ha sunt pentru pepeni verzi, restul pentru pepeni galbeni. Chiar dacă în comuna din sudul ţării suprafaţa este ceva mai redusă anul acesta, Aurelia Diaconu, directorul Staţiunii de la Dăbuleni, este de părere că la nivel de ţară suprafeţele cu pepeni sunt totuşi în creştere, fiind unul dintre cele mai ieftine fructe din perioada de vară.

Roxana DRĂGHICI
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE