În ediția de primăvară a Previziunilor pe termen scurt publicată de Comisia Europeană se stimează că vor fi scăderi de consum și/sau producție la două dintre cele mai importante produse horticole: merele și vinul. Consumul de mere proaspete în UE scade, la fel și producția scade Perspectivele pe termen scurt pentru piețele agricole din UE în 2024 rămân caracterizate de incertitudini, în special din cauza evoluției crizelor geopolitice și implicațiile acestora asupra comerțului, prețurilor și economiei generale, cu presiune continuă asupra fermierilor. De la ultimele estimări pe termen scurt (toamna 2023), au existat unele evoluții favorabile, dar în anumite limite, ale costurilor inputurilor, prețurilor la energie, îngrășăminte și hrana animalelor, dar rămânând semnificativ mai mari decât perioada pre-Covid. Se preconizează că producția de mere din UE 2023/24 este cu 6,3% mai redusă, până la 11,1 milioane tone (cu 3,6% sub media ultimilor 5 ani). Această scădere este determinată de o recoltă mai mică în principalele țări producătoare din UE (de exemplu, -12% în Olanda, -10% în Franța, -9% în Polonia). Cauzele sunt: reducerea suprafețelor de pe care se recoltează ( scăderi de 4% de la an la an), și vreme nefavorabilă, condiții care au afectat negativ randamentele și calitatea a fructelor. Per total, se estimează că vor fi folosite 7,1 milioane tone de mere pentru consum proaspăt (mai puțin cu 5,7%) și 4,1 milioane tone pentru prelucrare (în scădere cu 5,2%). Ponderea merelor care intră în procesare este de așteptat să fie similară cu ultimul an de comercializare. Disponibilitatea mai scăzută și presiunea inflației vor face duce consumul UE de mere proaspete pe cap de locuitor la 14,3 kg (cu 7% sub ultimul an de comercializare). Pentru merele procesate consumul este de așteptat să rămână la fel, la 8,5 kg. În consecință și stocurile de mere proaspete rămână relativ stabile, în jur 0,3 milioane tone, dar cu 30% sub cantitatea medie din ultimii cinci ani. Exporturile nete din UE scad din nou Se estimează că exporturile UE de mere proaspete sunt reduse cu 15% în 2023/24 (cu 22% sub media pe 5 ani), din cauza producțiilor mai mici. Se pare că vor ajunge cel mai scăzut nivel din 2017/18, adică la 620 000 tone. În același timp se așteaptă o creștere a importurilor de mere proaspete în UE cu până la 11%. Cu toate acestea, cantitățile sunt mult mai mici (260 000 tone) și cu peste 20% sub media din ultimii cinci ani. Scăderi sunt estimate și la exportul de mere procesate, cu 20% mai reduse față de sezonul anterior și cu 17% sub media pe 5 ani. Net, și acestea se apreciază că vor ajunge la cel mai mic nivel din 2019 și până acum, adică la 240 000 tone. Pe de altă parte, importurile la merele procesate se preconizează că vor rămâne relativ stabile în 2023/24 (o scădere de doar -0,4%), dar semnificativ mai reduse decât media pe 5 ani (-15%). Per total, producția de mere (proaspete și procesate) este estimate să se reducă cu 5,5% în UE. Sezonul acesta scade producția de vin în UE
Pe baza ultimelor notificări ale statelor membre, producția de vin european este de așteptat să scadă în continuare (-10% pe an, și cu 8% sub media pe 5 ani), la 143 milioane hl, cea mai redusă cantitate din 2017/18. Acest lucru se datorează scăderilor semnificative ale Italiei (-23%) și Spaniei (-21%), chiar dacă Franța a anunțat o ușoară creștere de +8%), la fel și Portugalia (+11%). Scăderea fără precedent a Italiei a fost determinată de ploi frecvente în regiunile din centrul și sudul țării și boli fungice ulterioare la vița de vie. În Spania, scăderea a fost cauzată mai ales de secetă, dar și de temperaturile crescute din principala regiune producătoare Castilla-La Mancha. Drept urmare, Franța va deveni din nou cel mai mare producător UE. Urmând o tendință pe termen lung, consumul de vin din UE este de așteptat să scadă ușor (-1,5%) la 96 milioane hl, în special pentru vinurile roșii. Acest lucru se datorează și faptului că generațiile mai tinere preferă alte băuturi alcoolice (beri și cocktailuri) cu mai puțin alcool și mai ușor de băut, în detrimentul „vinurilor pretențioase”. Cantitatea de vin cu „alte utilizări” va crește după măsurile puse în aplicare de mai multe țări UE (Franța, Spania, Portugalia, Ungaria, Germania) la aproximativ 33 milioane hl. Într-un context de disponibilitate ridicată a vinului și cerere redusă în UE, este probabil ca tendința de scădere a importurilor din UE va continua și în 2023/24 (-14%), adică un total de cinci milioane hl. Stocurile finale de vin din UE ar putea rămâne sub media ultimii cinci ani (170 milioane hl) după măsurile de distilare pe vinurile roșii și roze. (DG Agri, pe baza datelor Eurostat și a notificărilor statelor membre agriculture.ec.europa.eu) Roxana Drăghici
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|