REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Marian Popa un fermier în pas cu tehnologia

15/9/2022

0 Comments

 
Picture
Marian Popa, fermier teleormănean care exploatează o suprafață de 1.500 ha în nordul județului, mai exact pe raza localității Siliștea, a fost timp de o săptămână gazdă pentru IPSO Agricultură, care a susținut cursuri de instruire atât pentru salariații din țară, cât și pentru cei din Bulgaria, Croația și Serbia. În ultima zi din program firma a invitat fermierii și presa agricolă pentru a le prezenta produse ale mărcilor John Deere, Kuhn, Bednar, Manitou, Bauer dar și noutățile pe care le va lansa pe piață în perioada următoare.
​Fermierul gazdă ne-a acordat un interviu în cadrul căruia ne-a vorbit despre relația pe care o are cu compania furnizoare de tehnică agricolă - care operează de mai bine de 20 de ani pe piața internă de profil, dar a trecut în revistă și etapele privind dezvoltarea exploatației respectiv dotarea parcului de mașini și utilaje agricole.
„Am găzduit timp de o săptămână această veritabilă demonstrație de forță pe care a făcut-o IPSO Agricultură. Solul pe care îl avem în fermă este unul greu, precipitații nu am avut în ultima perioadă, a plouat doar 4 l/mp și astfel utilajele și-au putut arăta eficiența în aceste condiții.
Exploatația are 1.500 ha - suprafață pe care a avut-o încă de la începutul înființării, deoarece este un model ales de mine, văzut în Statele Unite ale Americii, unde am avut șansa să ajung în anul 1996 și să vizitez mai multe ferme din zona Cordonului porumbului.
Am început aici ca șef de fermă în anul 1980, la acea vreme existând patru ferme vegetale și două zootehnice; după 1990 am ocupat funcția de director.
Activitatea privată am început-o în anul 2000, având șansa să am sole compacte. Anul acesta se împlinesc 22 de ani de când am pus bazele acestei exploatații.
În ce privește dotarea tehnică, am început cu un tractor John Deere 8200 echipat cu un plug. La acea vreme a fost dificil de achiziționat, era nevoie de un avans de 50.000 de dolari și de aceea am avut un asociat.
Pot să spun că de atunci am rămas client fidel firmei IPSO, dar și un promotor în zonă al mărcilor pe care aceasta le comercializează, un deschizător de tehnologie pentru că în această regiune nu prea vedeai tractoare John Deere.
De-a lungul timpului am înnoit parcul de mașini și utilaje agricole, au apărut tehnologii noi iar acum am ajuns să practic o agricultură inteligentă.
Din punctul meu de vedere, tehnologia a evoluat foarte rapid. Aveți în față un om care a învățat la lampă și iată că am ajuns să vedem pe mașini agricole tehnologii de vârf, militare chiar. Nu mă gândeam niciodată că tractorul poate să meargă singur și să întoarcă utilajul la capăt de rând sau să-l monitorizez de la distanță și să fiu sunat de reprezentanții firmei să îmi spună că trebuie să schimb uleiul sau că a consumat mai multă motorină decât ar fi trebuit.
În fermă mai am trei tractoare John Deere, unul de putere mai mare (370 CP) și două mai mici.
În ceea ce privește combinele, am două mașini JD, modelele S680 și S780 - cea din urmă fiind achiziționată în urmă cu doi ani. Le consider vârful tehnologiei de recoltare, sunt performante, asigură o calitate superioară a produsului recoltat, nu sparge boabele și nu are pierderi. Cu cele două combine pot să recoltez lejer 100 ha/zi, circa 700 - 800 tone, însă pot ajunge și la un record de 1.000 de tone recoltate într-o zi cu aceste mașini ultraperformante și dotate cu sisteme de autoghidare.
Totodată în dotarea fermei mai am sprayerul autopropulsat JD R4030 cu care am obținut performanța de a fertiliza 1.000 ha în 24 de ore. Acest utilaj poate fi folosit atât la stropit, cât și la administrarea de îngrășăminte chimice solide.
De regulă nu spun nu inovației. Când a apărut pe piață această mașină autopropulsată, echipată cu Dry Box, mi-am dorit-o în fermă deși suprafața pe care o exploatez este mai mică decât ceea ce este ea capabilă să facă.
 
Acord o importanță deosebită forței de muncă, aici suntem ca o familie și acesta este și motivul performanței mele. Am 8 mecanici agricoli, două femei care se ocupă de partea gospodărească și o doamnă inginer care se ocupă de stația de semințe.
Este foarte important ca salariații să simtă și ei dezvoltarea și realizările din fermă ca să muncească cu drag. De exemplu, am două utilaje, o combină și un tractor, care costă împreună 1 milion de euro. Cei care se urcă pe ele trebuie să fie niște operatori pricepuți.
 
Consider că sunt un bun manager dacă după mai bine de 20 de ani ferma a ajuns la nivelul actual de dezvoltare. Fiecare etapă a fost făcută la timpul ei: la început am construit un sediu după care am urmărit tehnologizarea și mecanizarea, iar odată ce le-am rezolvat pasul următor și firesc în ferma vegetală a fost organizarea depozitării.
Au crescut veniturile în fermă iar anul 2011 a fost unul excelent pentru că atunci am depășit primul milion de euro; atunci am realizat la porumb o producție de 10 t/ha pe cele 400 ha, și astfel am putut să construiesc stația de semințe.
Cultiv loturi semincere de grâu pe 600 ha, iar în structura culturilor mai am rapiță (300 ha), porumb (300 ha) și floarea-soarelui (300 ha). Un lucru la care țin cu strictețe este respectarea asolamentului pentru că este benefic și îți asigură sporuri de producție.
În urmă cu 2-3 ani am început proiectul privind construcția de silozuri cu o capacitate de depozitare de cca 8.000 tone, cu posibilitatea de extindere la 16.000 tone, în sensul că se mai pot construi încă 4 celule; acest proiect este finanțat cu fonduri europene și are o valoare de 1,5 milioane de euro. Mă bucur că am reușit să îl finalizez anul trecut, înainte de explozia de anul acesta a prețurilor la materialele de construcție care ar fi dublat costurile.”
Referitor la anul agricol ce tocmai s-a încheiat, fermierul se declară mulțumit.
„Este un an acceptabil. Mi-am spus că poate sunt bun la viața mea pentru că Dumnezeu m-a ajutat, știind și că am atâtea scadențe, deoarece după ce am finalizat recoltatul la grâu au fost ploi care m-au ajutat să obțin producții atât la floarea-soarelui, cât și la porumb.
La cultura de grâu am obținut 6.500 kg/ha, la rapiță 2,5 t/ha pentru că densitatea plantelor a fost mică pentru că nu au fost condiții bune de răsărire, iar la floarea-soarelui am obținut 3.300 kg/ha”, a mai spus Marian Popa, administratorul societății Polirom.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE