REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Maşina pentru tratamente fitosanitare în vii, cu recuperarea surplusului de soluţie

15/9/2017

0 Comments

 
Picture
FLORIN NEACŞU, director general adjunct NHR Agropartners

Reducerea impactului pesticidelor  asupra mediului şi plantelor a devenit un subiect care atrage atenţia multor companii din domeniu, ducând la introducerea unui număr mare de inovaţii.

Una dintre acestea este Gregoire, binecunoscut producător de maşini pentru recoltat struguri, dar şi pentru maşini de stropit în vii, care folosesc atât sistemul pneumatic (vana de lichid este micronizată de curentul de aer), cât şi cel de aeroconvecţie (lichidul presurizat se atomizează la trecerea printr-o duză şi este transportat de un curent de aer produs de un ventilator axial). În această direcţie, Gregoire a realizat şi perfecţionat în ultimii ani maşina Ecoprotect pentru tratamente filtosanitare în vii, care poate recupera un procent important din soluţie. Ea a obţinut medalia de argint în 2013 la SITEVI, cel mai mare târg specializat de maşini şi echipamente pentru viticultură din Europa (Montpellier, Franţa).
Picture
Preocupată de introducerea unui mare număr de inovaţii şi de reducerea impactului pesticidelor asupra mediului şi plantelor şi a reducerii remanenţei acestora în hrana populaţiei, firma Gregoire, binecunoscută pentru performantele maşini de recoltat struguri, dar şi pentru mai multe serii de maşini de stropit în vii, care folosesc atât sistemul pneumatic (vana de lichid este micronizată de curentul de aer), cât şi cel de aeroconvecţie (lichidul presurizat se atomizează la trecerea printr-o duză şi este transportat de un curent de aer produs de un ventilator axial), a realizat şi perfecţionat în ultimii ani maşina Ecoprotect pentru tratamente filtosanitare în vii, care poate recupera un procent important din soluţie. Ea a obţinut medalia de argint în 2013 la SITEVI, cel mai mare târg specializat pentru maşini şi echipamente pentru viticultura din Europa (Montpellier, Franţa). Maşina Ecoprotect are un sistem de pulverizare pe ambele părţi ale rândului şi o cortină de aer pentru reducerea derivei, dar şi un sistem de recuperare a surplusului de soluţie. Aceasta răspunde perfect aşteptărilor utilizatorilor în ceea ce priveşte eficienţa şi reducerea costurilor tratamentelor fitosanitare, dar şi în privinţa protecţiei mediului. Dintre atuurile acestei maşini este de menţionat: calitate optimă de aplicare a tratamentului pe ambele feţe ale rândului, eliminarea completă a derivei datorită sistemului de două cortine de protecţie care îmbracă fiecare rând, viteza de aplicare ridicată (5-9 km/h), reducerea riscului de deteriorare prin lovire datorită modulelor suple gonflabile incasabile, recuperarea excedentului de soluţie printr-un sistem simplu şi eficient, atomizare şi repartizare perfectă a produsului. Maşina este concepută pentru reducerea dozei, utilizarea unei concentraţii mai mari a soluţiei şi o aplicare optimă indiferent de condiţiile atmosferice.

Picture
Panourile de protecţie/recuperare sunt suple (brevet Gregoire), structura lor se rigidizează sub efectul aerului generat de către turbină. Forma lor se păstrează datorită unor cilindri gonflabili de la periferia panourilor. Structura nu are niciun element rigid în zona rândului şi este incasabilă.

La începutul vegetaţiei se recuperează 50-80% din soluţie; curentul de aer este ca în fig. 3. În timpul vegetaţiei, la ultimele tratamente, când viţa are multe frunze, se recuperează circa 10% din soluţie, în funcţie de grosimea stratului de frunze care trebuie penetrat; curentul de aer se intersectează ca în fig. 4. Ciocurile difuzoarelor sunt poziţionate în flux încrucişat pentru a optimiza calitatea aplicării. În funcţie de starea culturii se foloseşte un număr suficient de duze de pulverizare pentru a acoperi întreaga suprafaţă a plantelor.

Maşina  se realizează în două versiuni S2 şi L2, pentru distanţa între rândurile de vie de la 1,5 până la 2,5 m, respectiv de la 1,8 până la 3 m, pentru tratament până la înălţimea de 1.500, respectiv 1.700 mm, cu rezervoare de capacitate de 800 l, respectiv 1.200 l şi rezervor de apă curată de 120 l pentru clătirea instalaţiei după utilizare. Curentul de aer este produs de o turbină cu diametrul de 520 mm, iar aerul este dirijat prin intermediul a câte cinci duze de pulverizare speciale 3D DYNADiff.

Picture
Reglajul distanţei între rânduri, lăţimii şi înălţimii rândului se face electrohidraulic. Pompa de lichid cu patru membrane are un debit de 105 l/min. şi presiune maximă de 50 bar. Pentru filtrare, maşina este prevăzută cu filtru-sită la gura de umplere, filtru de aspiraţie şi filtru de înaltă presiune. Pentru recuperarea soluţiei se folosesc două pompe cu două membrane, filtrele de recuperare fiind cu diametrul de 105 mm şi desimea sitei de 50 microni.

Pentru controlul distribuţiei este prevăzut un calculator DPAE care asigură comenzile maşinii şi corelarea debitului cu viteză de deplasare şi care poate memora 15 programe de pulverizare. Doza este menţinută, indiferent de topografia terenului.

Picture
Ca la orice maşină de stropit, pentru iernat se recomandă o serie de operaţii de pregătire: curăţarea maşinii, golirea rezervoarelor de soluţie, apă de clătire a instalaţiei şi de spălare pe mâini; introducerea a circa 20 l antigel în rezervorul de soluţie, acţionarea maşinii până când începe pulverizarea soluţiei de antigel la duzele DynaDiff şi păstrarea antigelului în instalaţie. Stocarea trebuie făcută la loc uscat, dar aerisit. Maşina trebuie gresată în toate punctele de gresare, iar componentele electronice de comandă trebuie demontate şi păstrate într-un loc uscat şi încălzit. În primăvară trebuie acţionată maşina pentru eliminarea completă a soluţiei de antigel şi verificată să nu fi apărut anumite deteriorări pe perioada stocării.

Printre avantajele acestei maşini se regăsesc: realizarea unei economii importante de substanţă activă în funcţie de faza vegetativă în care se află cultura în momentul tratamentului în raport cu tratamentul convenţional faţă în faţă, reducerea cu până la 17% a dozei de produse fitosanitare încă de la prepararea soluţiei, tratament confortabil chiar când este un pic de vânt, recuperarea până la 80% din soluţie la primele tratamente şi 10% la ultimele tratamente. Ideea acestei maşini este aplicarea unei cantităţi maxime de substanţă activă recuperând excedentul de soluţie.

În câteva cuvinte se poate spune că Ecoprotect este maşina viitorului în ceea ce priveşte tratamentele în viticultură, care face economii importante, creşte calitatea tratamentelor şi intervalul de timp când se poate face aplicarea şi reduce impactul pesticidelor asupra mediului.

Pentru detalii adresaţi-vă oricărei filiale NHR Agropartners, care este unicul importator autorizat Gregoire în România.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE