REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Masuri propuse de MADR pentru combaterea secetei

15/8/2012

0 Comments

 
Masuri propuse de MADR pentru combaterea secetei - Agrimedia.ro
La sfârşitul lunii iulie a.c., la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a avut loc o conferinţă de presă susţinută de Victor Ponta, premierul României, şi Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Scopul conferinţei a fost anunţarea unui set de măsuri pentru diminuarea efectelor negative ale secetei asupra culturilor agricole. În deschidere, dl Ponta a precizat că, alături de energie, agricultura reprezintă un domeniu esenţial, cu cel mai mare potenţial de dezvoltare economică în România.


O primă măsură anunţată a fost reducerea costului energiei pentru irigaţii cu 50 lei/1.000 mc - o iniţiativă care, în opinia premierului, va duce la creşterea suprafeţei irigate cu cel puţin 35.000 ha. Potrivit ministrului Agriculturii, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare a semnat contracte pentru aproximativ 240 mii de hectare, din care, la momentul conferinţei, se irigau circa 120.000/140.000 ha. Înainte de 1989, România putea iriga aproximativ 3 milioane ha, iar la ora actuală, din infrastructura de irigaţii existentă, de 1,5 milioane ha, doar 800.000 ha pot fi reamenajate şi viabile din punct de vedere economic.

„Din păcate, principala sursă de apă este Dunărea, iar în timpul secetei nivelul acesteia scade şi costurile sunt destul de mari pentru a mai putea iriga. O soluţie viabilă este aceea de a găsi un partener şi de a solicita fonduri europene pentru asigurarea unei alte surse de apă, cum este canalul Siret-Bărăgan. Realizarea acestui proiect va putea aduce beneficii fermierilor, iar suprafaţa irigată va creşte cu maximum 500 mii de hectare. Costurile legate de energie vor fi mai mici, deoarece apa vine prin cădere”, a afirmat dl Constantin. Acesta a mai spus că din 2014 va exista un program special pentru consolidarea sistemului naţional de irigaţii.

„De 20 de ani, sistemul de irigaţii din România se degradează în mod constant. România este prima ţară beneficiară a unui program special dedicat sectorului de irigaţii începând cu 1 ianuarie 2014. S-au făcut deja demersuri către Comisia Europeană pentru alocarea unei sume importante, pe care noi o estimăm la 2-3 mld. euro, care va fi investită, pe de o parte, în sistemele de irigaţii şi, pe de alta, în asigurarea sursei de apă”, a declarat ministrul Agriculturii. Pentru modernizarea infrastructurii de irigaţii, oficialul a anunţat că Măsura 125 va fi suplimentată cu 25 de milioane de euro, pentru ca investiţiile în sistemele de irigaţii să fie urgentate.

Acordarea de despăgubiri
„Imediat după ce campania de recoltare se va încheia, vom avea la dispoziţie, printr-o hotărâre de Guvern, o sumă importantă alocată de la bugetul de stat pentru despăgubirea a două categorii de fermieri: pentru IMM-urile a căror producţie din acest an a fost afectată cu cel puţin 30%, iar despăgubirea va fi de până la 80% din aceste pierderi; cea de-a doua categorie se referă la fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-lor şi care vor beneficia de măsura de minimis, ce constă în acordarea unui sprijin de 7.500 euro/beneficiar. Despăgubirile se vor acorda pentru pierderile de producţie la culturile de grâu, porumb şi floareasoarelui”, a precizat dl Constantin. Cu toate că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu dispune de un buget consistent, dl Constantin se bazează pe sprijinul Guvernului în acordarea acestor despăgubiri.

„Bugetul Ministerului Agriculturii pe 2012 nu permite foarte multe, pentru că este cel mai mic pe care l-a avut vreodată această instituţie, însă prin angajamentul premierului Victor Ponta şi al Guvernului vom acorda toate sumele necesare, astfel încât acei fermieri care înregistrează pierderi de venit să primească acea compensare. Calculul se face astfel: din venitul înregistrat în acest an se va scădea media veniturilor pe ultimii trei ani, iar dacă pierderile sunt mai mari cu 30%, se va acorda acea despăgubire care vizează 80% din aceste pierderi”, a explicat ministrul Agriculturii. Totodată, acesta a precizat că a primit acceptul Comisiei Europene pentru ca din 16 octombrie a.c. fermierii care au făcut o cerere la APIA să poată primi aproximativ jumătate din sprijinul european acordat pe suprafaţă, de circa 55 euro/ha. Oficialul a mai spus că poartă discuţii cu reprezentanţii CE pentru a subvenţiona, din fonduri europene, jumătate din costul poliţei de asigurare.

„Există fenomene meteorologice excepţionale care nu sunt acoperite de poliţa de asigurare, cum este seceta. Pentru a responsabiliza fermierii să-şi facă poliţe de asigurare pentru culturile agricole se poate acorda un sprijin care să acopere jumătate din costul acesteia. Este o practică la nivel european care a fost aprobată şi altădată când s-au înregistrat pierderi din cauza secetei”, a spus ministrul Agriculturii, dl Daniel Constantin.

Acord cu băncile comerciale În cadrul conferinţei de presă, ministrul Agriculturii, dl Daniel Constantin, a afirmat că, datorită încheierii unui acord cu băncile comerciale, fermierii pot obţine credit-punte, pe baza adeverinţei eliberate de către APIA. Totodată, ministrul Agriculturii a solicitat, în discuţiile cu reprezentanţii băncilor comerciale, acordarea de pachete financiare mai atractive pentru agricultori, pentru că mult timp acest sector a fost mai puţin atractiv pentru mediul bancar. Ministrul Agriculturii, dl Daniel Constantin a anunţat înfiinţarea unui fond de creditare pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene.

„În zilele următoare, chiar dacă nu am reuşit să identificăm soldurile de la Ministerul Finanţelor, am identificat sume din cadrul Ministerului Agriculturii şi putem să vă anunţăm înfiinţarea unui fond de creditare din fondurile de dezvoltare rurală, în parteneriat de finanţare cu băncile. Va fi astfel posibil să accelerăm absorbţia de fonduri europene, prin punerea la dispoziţie, pentru beneficiarii care nu au cofinanţare, a sumelor necesare pentru acest lucru, pe de o parte. Pe de altă parte, pentru cei care nu au sumele disponibile pentru a începe investiţia vom avea aceste sume puse la dispoziţia bancilor de către Ministerul Agriculturii, în condiţii pe care le vom negocia, în condiţii speciale dedicate sectorului agricol”, a afirmat dl Constantin.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE