REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Mediul academic poate avea un aport important în competitivitatea firmelor

15/5/2017

0 Comments

 
Picture
USH Pro Business este un centru care vizează interacţiunea complexă între mediul de afaceri şi mediul academic cu scopul creşterii competitivităţii firmelor din diverse domenii de activitate. La data de 24 aprilie a.c., centrul a organizat un workshop pe tema „Drumul spre succes în agricultură şi producţia alimentară“. La acest eveniment am avut posibilitatea să vorbesc cu directorul centrului, dl Costin Lianu.
„Încercăm să privim spre mediul de afaceri şi cu resursele academice încercăm să venim în întâmpinarea acestuia cu modalităţi de susţinere. Este un concept nou pe plan mondial care vizează implicarea mai adâncă a universităţilor în competitivitatea firmelor şi se referă la acei factori ascunşi sau nevăzuţi prin care firmele pot fi susţinute, fie cu programe de perfecţionare, cu studii şi cercetări care să vizeze o pregătire managerială pe subiecte cum ar fi sisteme de certificare, internaţionalizare, realizarea exporturilor, fie prin stimularea capacităţii de a dezvolta cooperative de producţie sau de a intra în forme de alianţă strategice pe lanţul valoric. Într-un cuvânt, efectuăm tot ce înseamnă transfer de cunoştinţe.

Nu este doar un demers unilateral, dinspre noi spre mediul de afaceri, dar şi dinspre mediul de afaceri spre noi pentru că, înţelegând mai bine ce se întâmplă în viaţa reală, ne adaptăm modul de a gândi şi modul de a ne perfecţiona. Se foloseşte sintagma win-win, adică ambele părţi câştigă şi activăm, în acest context, şi în domeniul agriculturii şi industriei agroalimentare. Avem numeroase colaborări cu structurile asociative ale mediului de afaceri cu care participăm la diverse acţiuni, le deservim interesele, suntem în colaborare cu dânşii şi îi atragem la discuţii legate de modul în care ne dezvoltăm mai bine.

În formarea noastră participăm activ la o serie de clustere, cum ar fi clusterul Bio-Danubius, care este centrat pe agricultura ecologică, dar avem şi clusterul Biotech Valea Prahovei,care este centrat pe biotehnologii, şi totodată suntem activi în a stimula legătura dintre agricultori şi mediile de afaceri nonagricole, cum ar fi tehnologia informaţiilor, care poate veni în sprijinul agricultorilor. Nu în ultimul rând, avem intenţia de a transmite cunoştinţe şi de a facilita accesul firmelor pe pieţele internaţionale şi de a le susţine în internaţionalizarea lor, fapt pentru care şi astăzi avem în discuţie un subiect important legat de piaţa Halal, adică acea piaţă pentru produse agroalimentare în care procesatorii trebuie să se certifice la un anumit nivel pentru a cuceri pieţele internaţionale şi avem intenţia de a organiza o platformă, un cluster pentru industria Halal.

Un alt subiect important pe care l-am abordat este modalitatea prin care putem accesa fonduri europene pentru că suntem interesaţi în această privinţă. În clusterul Bio-Danubius cooperăm cu marii producători de cereale bio din zona Tulcea şi aici avem mai multe proiecte de colaborare, am colaborat cu dânşii pentru creşterea capacităţii de producţie, de a-şi dezvolta linii de procesare pentru produsele bio pentru a merge pe lanţul valoric. De asemenea, stimulăm schimbul de experienţă între producătorii bio din zona cerealieră din România şi dezvoltăm programe transfrontaliere cu Ucraina şi Republica Moldova, cu producătorii bio din această zonă. Am organizat şi forme de training pentru producătorii bio, cum să acceseze sisteme de certificare valoroase şi cum să acceseze pieţele internaţionale şi le-am stimulat prezenţa la târguri şi expoziţii internaţionale în acest domeniu pentru a stimula exportul de produse bio.

Am participat, de asemenea, şi la proiecte legate de promovarea produselor bio. În momentul de faţă, pe sistemul de producţie bio, România nu dispune de o organizaţie interprofesională şi cred că am ajuns la nivelul la care avem absolută nevoie de această formă de organizare. O organizaţie interprofesională va permite tuturor celor care lucrează în domeniu să aibă câştiguri prin politici publice mai bine definite, prin posibilitatea de lobby faţă de autorităţile publice naţionale, dar şi europene, prin capacitatea de a-şi susţine punctele de vedere în domeniul agriculturii ecologice, prin dezvoltarea de politici de conştientizare a opiniei publice faţă de importanţa consumului produselor bio şi ar avea astfel foarte multe avantaje.

Consider că este important ca producătorii să aibă capacitatea să conlucreze în cooperative şi în clustere, să aibă încredere în aportul pe care mediul academic şi institutele de cercetări pot să-l aducă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor lor.“ În cadrul evenimentului organizat de centrul USH Pro Business au fost prezentate aspecte privind avantajele asocierii agricole în sectorul agroalimentar, ca soluţie de cucerire a pieţelor externe, analiza riscurilor în agricultură, valorificarea brandurilor, dezvoltarea lanţurilor de aprovizionare, a indicaţiilor geografice şi a sistemelor de certificare agricolă solicitate de pieţele internaţionale, cu accent pe piaţa internaţională de certificare Halal.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE