REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Merele: producții mai reduse în Europa și diferențe mari ale calității fructelor

15/9/2022

0 Comments

 
Picture
Atât România, cât și alte mari zone producătoare de mere au fost afectate de vremea neobișnuită de anul acesta. Pentru multe varietăți perioada de cules este întârziată, iar cantitățile sunt mult reduse în zone întinse din Italia sau Franța. Înghețurile târzii de primăvară au afectat florile și au cauzat pierderi în Serbia, Spania iar alți producători europeni se plâng de stadii diferite de coacere a merelor în același pom. Deprecieri ale calității fructelor sunt și în alte zone ale lumii, cum este cazul Chinei sau al SUA. Doar Turcia se pare că face excepție sezonul acesta. 
​În Polonia volumul de mere estimat este cu 10% mai mare față de anul trecut și cu fructe de bună calitate. Fără îngheț în primăvară, cu o vară blândă și doar câteva furtuni cu grindină, recoltele se pare că vor fi bune. Volumul total de mere din Polonia este apreciat la 4,5 milioane de tone. Exportatorii polonezi se așteaptă la cantități mai mari la soiurile Gala, Golden și Red Delicious și în acest sezon. Dar cultivatorii se confruntă cu probleme privind forța de muncă. Prețurile pentru muncitori sunt mari și chiar și așa, sunt greu de găsit. „Toate țările europene vor continua să cumpere mere din surse cât mai apropiate, cât mai local posibil. Merele poloneze vor fi importante pentru a satisface volumul necesar, pentru cererea din majoritatea țărilor din Europa. Piețele europene sunt în continuare principalele noastre destinații de export, urmate de noi țări de peste mări precum Egipt, India, Vietnam sau Bangladesh”, afirmă Jan Nowakowski, managerul unei mari companii exportatoare.
În Olanda, producția de mere este estimată la 245.000 tone, mai scăzută decât de obicei. Arșița a afectat și aici calitatea fructelor și colorația. Livezile care au avut parte de irigație sunt într-o stare mai bună, dar acolo unde nu s-a irigat dimensiunile fructelor sunt mici și prezintă urme de arsuri. Dintre varietățile preferate de olandezi, se înregistrează cerere mare pentru soiul Elstar de exemplu și mai puțin pentru Jonagold și derivatele sale.
În Germania, fructele din producția anului 2022 dominau piața, conform datelor statistice, producția din sezonul anterior fiind deja de mult consumată. Importurile de Royal Gala sau Golden Delicios din Italia, GrannySmith din Franța au fost semnificative pe piața germană, în creștere chiar. Fructele din Spania, Polonia și Olanda au completat cererea.
Dacă pentru unii recoltele sunt întârziate, se pare că la britanici sezonul a început cu 7-10 zile mai devreme decât anul trecut, la majoritatea varietăților. Producătorii spun că se confruntă cu o accelerare a maturării fructelor. Ei pun asta pe seama înfloritului mai timpuriu din primăvară mai degrabă, decât din cauza temperaturilor de vară, dar și acest factor a contribuit la grăbirea coacerii, fenomen ce variază însă în funcție de zonă sau soi. Pe de altă parte spun că din punct de vedere al calității, merele par să se prezinte bine, au culoare frumoasă datorită vremii mai însorite . Sunt și soiuri afectate de arsuri solare, dar nu cât să producă pagube comerciale. Însă seceta și-a pus amprenta asupra dimensiunii fructelor, având ca efect reducerea calibrelor și o mare varietate de mărimi, ceea ce va crea probleme la sortare.
În Franța, la începutul lunii septembrie piața merelor era relativ calmă. Recoltatul a debutat mai devreme în multe zone, din cauza condițiilor climatice. Varietățile timpurii au fost cele mai afectate de secetă. Producția națională a fost reevaluată între 1,30-1,35 milioane tone, în scădere ușoară față de anul trecut. Se pare că printre cele mai afectate soiuri se numără Gala, mai ales recolta vandabilă pentru consum proaspăt, deoarece culoarea fructelor a suferit din cauza temperaturilor mari. Estimările arată că va crește proporția de fructe destinate procesării, mai ales la acest soi. Însă producția mai mică va fi compensată de o mai bună concentrație de zaharuri afirmă producătorii francezi. Și aici se face simțită concurența fructelor din emisfera sudică și chiar a merelor din sezonul trecut importate din alte țări. În plus, sezonul cald îi determină pe consumatori să caute încă fructe de vară, în detrimentul merelor, mai spun operatorii. Iar sectorul deja este afectat de creșterile generale de prețuri la combustibili și energie, depozitarea presupunând niște cheltuieli pe care nu se știe dacă și le vor acoperi (saltul este 1000% în doi ani).  Și „dacă situația nu se va schimba, va duce la falimentul a cel puțin 30% dintre pomicultori”, afirmă marile organizații.
Nici producătorii de mere din Belgia nu intră în toamnă pe o piață „goală”, iar traderii sunt în expectativă. Spre deosebire de pere, la mere sunt încă fructe din sezonul trecut, marfă de care trebuie să scape rapid. Asta va duce la un exces temporar pe piață. Dar, cu creșterile de preț foarte mari la energie, probabil că cei mai mulți traderi vor prefera să direcționeze producția către industrializare. „La mere, cursul pieții va fi dat de cât de mult din recoltă va fi depozitată. Sunt ceva deprecieri calitative, dar nu grave”, spune un trader de fucte Belgian, mai ales că temperaturile de 38 oC au produs arsuri  pe fructe, la unele soiuri.
În Italia se așteaptă un debut de sezon cu ezitări și blocaje, potrivit asociațiilor și cooperativelor italiene. În perioada acesta, de exemplu, temperaturile sunt încă foarte ridicate și există o ofertă mare de mere pe piață, care se vând greu pentru că mai sunt disponibile fructe de vară. Pentru 2022 se estimează că producțiile vor fi mai reduse, dar cu o creștere la varietățile mai noi și cele cultivate în sistem ecologic. În Tirolul de sud, Trentino și Piedmont, culesul a început de la mijlocul lunii august. În Tirol sunt asteptate scăderi semnificative de producție din cauza primăverii reci precum și temperaturilor extreme din vară care au afectat și culoarea fructelor. Sectorul este preocupat de creșterile costurilor energiei și materiilor prime, care cu greu pot fi absorbite pe deplin de nivelul de producție.
Spania preconizează și ea o scădere a producției de 16% față de media ultimilor 3 ani, din cauza înghețurilor din aprilie. În acest moment, previziunile indică o producție similară cu cea de anul trecut la Girona, una dintre cele mai mari zone de producție ale țării. Acest lucru ce se observă deja la soiul Gala, deși cultivatorii așteaptă să vadă cum evoluează producția la următoarele soiuri și dacă ar putea exista o uşoară reducere din cauza valurilor de căldură. Seceta și temperaturile ridicate au determinat în toată Europa creșteri reduse la fructe, precum și probleme privind culoarea și aspectul comercial. Prețurile noii recolte din Spania sunt calculate că vor fi cu aproximativ 15 eurocenți mai mari, având în vedere creșterea exorbitantă a costurilor de producție.
Serbia, care produce anual peste 500.000 de tone de mere, cu o suprafață totală de aproximativ 27.000 ha, așteaptă un randament cu 10% mai mic sezonul acesta, din cauza înghețului din perioada de primăvară. În sezonul precedent, aproximativ 160.000 de tone de mere au fost exportate din Serbia. Pentru soiurile convenționale, precum Royal Gala, Granny Smith și Red Delicious, principalele piețe ale Serbiei vor fi Orientul Mijlociu și Îndepărtat, alături de Regatul Unit, care este a doua cea mai mare piață din Europa pentru merele sârbești, după Rusia. Însă războiul din Ucraina a adus exportatorilor sârbi de mere multe incertitudini. În primul rând, lanțul de aprovizionare a fost afectat, iar costurile de transport la Moscova s-au triplat. Cursurile de schimb valutar rămân instabile, ceea ce influențează puternic activitățile de import-export.
Turcia este una dintre țările care se laudă cu cea mai bună calitatea a merelor din ultimii 10 ani. Condițiile meteorologice au fost bune, a existat suficientă apă pentru mere, iar exportatorii turci se așteaptă la fructe de foarte bună calitate pe care să le poată vinde ușor.
China anunță producții mai mici și prețuri mai mari.  Renumita regiune producătoare de mere din China, LuoChuan, din Shaanxi se confruntă cu o scădere cu 20% până la 40% din recolta de mere din acest an, în principal din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. În plus, producția scade treptat, deoarece cultivatorii  renunță la livezile de meri pentru alte culturi agricole. Alte regiuni mari cultivatoare de mere din China, inclusiv Gansu și Shandong, se așteaptă, de asemenea, la o scădere a producției. Prețurile sunt în prezent cu 65% mai mari pentru merele dinLuoChuan decât în aceeași perioadă din anul trecut, potrivit unui comerciant regional, dar calitatea și aroma fructelor sunt mai bune.
În ciuda faptului că totul devine din ce în ce mai scump pe piețele europene, exportatorul polonez Jan Nowakowski este sigur că va fi întotdeauna un loc pentru mere pe masă, cel puțin în casele consumatorilor europeni. (informații extrase „Global market overview apples”, freshplaza.com)
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE