REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

MEWI la Agritechnica 2017

15/12/2017

0 Comments

 
Picture
Despre Agritechnica se vorbeşte încă mult timp după ce şi ultimul vizitator (din cei peste 450.000) a părăsit halele de la Hanovra. Fie că este vorba despre noutăţile fiecărui producător, fie că este vorba despre premiile pe care le primesc pentru inovaţii, „vorbele“ vor circula cel puţin doi ani, până la următoarea ediţie.
Pentru ediţia din acest an, am dat ocazia unui grup de 125 de fermieri, în primul rând, să asculte şi apoi să vorbească despre şi, în final, să viseze şi să-şi dorească să ducă în ferma lor celmai-cel tractor sau utilaj agricol văzut la Hanovra. De asemenea, le-am oferit oportunitatea de a asculta, în limba română, detalii despre echipamentele agricole ale momentului. Şi nu în ultimul rând, ne-am dorit ca aceştia să cunoască afacerea veche de peste 200 de ani a familiei Schröder. Locul în care angajaţii au 30, 40, 50 şi chiar 60 de ani vechime în muncă. Să înţeleagă de ce.

S-a întâmplat aşa: la sfârşitul anului trecut, managementul MEWI a hotărât că, în 2017, va merge la Agritechnica împreună cu 100 de fermieri. Nu se ştia atunci dacă va fi un an financiar bun, nici ce turnură vor lua lucrurile până în noiembrie. Familia Schröder însă s-a arătat 100% susţinătoare a ideii, plusând cu invitaţia de a vizita şi sediul companiei-mamă a MEWI.

S-au alăturat grupului MEWI alţi 25 de fermieri din zona Moldova, clienţi ai dealer-ului nostru Agritehnica (fără „ch“). Şi astfel a început, la distanţă de un an, pregătirea celei mai mari desfăşurări de forţe pe alte meleaguri decât ale noastre. De altfel, Daniel Mayer, directorul tehnic al MEWI, spunea că a auzit limba română la Agritechnica mai mult decât limba rusă, fapt confirmat şi de DLG România, care a oferit peste 2.000 de bilete de intrare.

Ziua 1

Pe agenda primei zile a excursiei s-a aflat vizitarea a două dintre sediile Schröder Gruppe (18 fiind totalul reprezentanţelor din Germania, din totalul de 27 în Europa). Membrii întregului grup de vizitatori, ajuns la peste 160 de persoane - celor 125 fermieri li s-au alăturat echipele MEWI şi Agritehnica Bacău -, au fost oaspeţi în hala de la Lastrup şi Wildeshausen, acesta din urmă fiind locul din care a tot crescut afacerea cu utilaje agricole.

Ceea ce a început în 1810 ca o fierărie în Wildeshausen dăinuie şi astăzi ca o afacere de familie - administrată de Heiner, Volker şi Bernd Schröder. Deja ajunsă la a şasea generaţie, compania Schröder-Landmaschinen este condusă după valorile unei adevărate afaceri de familie, unde nevoile clienţilor obligă, mai ales la corectitudine în relaţiile interumane. La Wildeshausen, toţi cei prezenţi au fost impresionaţi de magazie, de organizarea acesteaia şi de numărul mare de piese de schimb aflate în stoc: peste 100.000. Iar hala, la fel de impresionantă, poate şi pentru că service-ul Schröder este punctul-forte al afacerii, s-a transformat în locul în care marele grup de vizitatori s-a bucurat de atenţia exclusivă a familiei Schröder, care a organizat impecabil o seară specială.

Ziua a 2-a

Opt ore pentru vizitarea halelor Agritechnica. Prezentări în limba română la standurile Fendt, Valtra şi Horsch. Socializare la standul Schröder Gruppe, unde, cu mândrie, descoperim harta României şi filialele MEWI şi ale dealer-ului Agritehnica.

La standul Horsch, unde Constantin Curcă a fost de nestăvilit în prezentarea noutăţilor, mai mulţi fermieri din grupul MEWI s-au arătat interesaţi de noua semănătoare propusă de producătorul german, Serto SC, destinată fermelor mari. Aceasta are lăţimi de lucru de 10 şi 12 metri, caracteristicile principale fiind tăvălugii cu roţi în combinaţie cu brăzdare de semănat dublu-disc grele. Similar binecunoscutului sistem Pronto, în spatele fiecărei roţi a tavălugului se găsesc două brăzdare de seminţe aflate la distanţă de 16,6 cm. Pentru a asigura o plasare uniformă, Serto SC are tavălugi pentru nivelare şi reconsolidare. Jarco Kelity, service brand manager pentru Horsch, el însuşi un fel de fermier (la sfârşit de săptămână) pe 80 ha, spune despre aceasta că este, pe bună dreptate, un produs râvnit deoarece are două mari avantaje: „Fiind uşoară, se reduce puterea necesară de la tractor (adică o semănătoare de 12 m cu un tractor de 200 CP este o situaţie ideală) şi, având lăţime mare de lucru, se reduce timpul de lucru“.

Radu Tălpan, brand manager pentru Fendt, a prezentat grupului noutăţile cu care producătorul german a venit la târg, patru dintre inovaţii fiind chiar premiate cu argint (vom vorbi pe larg în 2018 despre fiecare). Spune acum că, dintre toate, cel mai mult i-a plăcut tractorul electric.

Poate una dintre cele mai surprinzătoare maşini agricole prezentate anul acesta la Agritechnica, tractorul Fendt e100, reprezintă un pas  important pentru viitorul agriculturii. „Cred că şi la e100, la fel ca acum 6-7 ani, când maşinile electrice păreau o fantezie pentru care nu se vor arăta prea mulţi doritori, vom vorbi peste 3-4 ani de o adevărată explozie a vânzărilor“, spune Radu Tălpan. Pe scurt, e100 este un tractor de mici dimensiuni 100% electric (100 CP, mai exact), potrivit pentru lucrările uşoare. Datorită zgomotului redus, acest tractor va putea fi utilizat şi în oraşe, pentru diverse lucrări (de deszăpezire, de exemplu). Mai mult, calităţile tractorului e100 îl fac şi pe acesta lider în clasa sa: baterie lithium-ion de 650 V, capacitate de 100 kW; încărcare prin priză exterioară ce începe de la 400 V; încărcare 80% în doar 40 de minute; autonomie de 5 ore (în lucru efectiv) etc. Fendt e100 va fi disponibil începând cu 2018, în număr limitat.

Şi cum de la standul Fendt la Valtra nu este mare distanţă (ambele fiind brand-uri AGCO), l-am ascultat aici pe George Tănase, brand manager pentru această marcă, de la care am aflat că premiile pe care le-au primit finlandezii anul acesta se datorează cotierei SmartTouch, cea mai bună interfaţă cu utilizatorul din întreaga industrie în ceea ce priveşte modul de utilizare şi design-ul: toate funcţiile-cheie se află, cu adevărat, la îndemână. De remarcat, peste tot în expoziţie, prezenţa foarte multor tineri şi interesul pentru tot ceea ce era interactiv.

Ziua a 3-a

A fost rezervată pentru ceea ce s-ar numi ziua decantării. Prea multă informaţie într-un timp atât de scurt are nevoie de procesare. Concluzii? „Vreau să mulţumesc echipei MEWI pentru invitaţie şi pentru experienţa interesantă trăită alături de colegii de breaslă. M-am bucurat să cunosc oameni aparte şi să particip alături de ei în lumea Fendt, Horsch, Valtra şi Schröder“... Sunt cuvintele unuia dintre fermierii participanţi. Mulţi dintre membrii echipei MEWI au primit, verbal sau în scris, aceleaşi cuvinte de laudă.

„Herzlich willkommen!“ nu a fost doar o expresie pe un banner cu care sunt întâmpinaţi oaspeţii. Familia Schröder, cei trei fraţi - Volker, Bernd şi Heiner - plus cei din noua generaţie, Carsten şi Vera, au făcut totul pentru ca grupul de români să se simtă apreciat, respectat şi mulţumit. Monica Roşca, director economic MEWI, s-a ocupat de organizare şi de buna gospodărire (ca să nu zicem management) a excursiei. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Pentru că aşa se întâmplă cu tot ceea ce faci „din inimă“. Din pasiune şi consideraţie pentru ceilalţi.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE