REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Mircea Chetrone, BASF: «Se vede în câmp eficacitatea produselor noastre»

15/6/2015

0 Comments

 
Picture
Atât prin sistemul Clearfield Plus, lansat în 2014, şi prin fungicidul Pictor din gama AgCelence (ambele pachet de combatere a buruienilor şi a bolilor la floarea-soarelui), cât şi prin erbicidele Wing P şi Corum, ambele lansate în acest an, BASF rămâne, la 150 de ani de existenţă, lider de piaţă în privinţa protecţiei culturilor agricole, a declarat pentru revista AGRIMEDIA Mircea Chetrone, directorul de marketing al companiei germane.
Conform spuselor sale, eficacitatea produselor BASF se poate vedea cel mai bine în câmp, de aceea, la data de 11 iunie 2015, compania a organizat o altă întâlnire - „Agroconnect” - cu fermierii în Tămădăul Mare, lângă Fundulea, pentru a vizita loturile demonstrative de soia, rapiţă, grâu, floarea-soarelui şi porumb. Cum era şi de aşteptat, „Staţia soia” a fost prima din listă, un pariu pe care atât fermierii, cât şi cei de la BASF sunt determinaţi să-l câştige. În cazul loturilor demonstrative din Tămădăul Mare, tratamentul BASF la soia a fost format din Frontier Forte - 1,4 litri la hectar, Corum - 1,9 litri la hectar plus adjuvantul Dash HC - 1 litru la hectar şi Stratos Ultra - 2 litri la hectar plus adjuvantul Dash HC - 2 litri la hectar. „Atât la floarea-soarelui, cât şi la soia, BASF este lider de piaţă în privinţa protecţiei culturilor. La floarea-soarelui, desigur, cunoaştem sistemul Clearfield. Anul trecut am lansat sistemul Clearfield Plus, o tehnologie nouă, inovatoare, formată din hibrizi şi un erbicid mult mai agresiv decât soluţia erbicidă anterioară. De asemenea, la floarea-soarelui recomandăm fungicidul Pictor, din gama AgCelence, care are eficacitate foarte bună împotriva bolilor la floarea-soarelui, cu efecte de îmbunătăţire-stimulare a fotosintezei şi rezistenţă la factorii nefavorabili. Dacă ne referim la soia, având în vedere că inclusiv în acest an tendinţa este de creştere a suprafeţei cultivate, noi desigur am fost până acum lideri de piaţă cu produse atât în preemergenţă, cum este Frontier Forte, cât şi în postemergenţă, cum este Basagran Forte EC sau Stratos Ultra. Venim însă în acest an cu două produse noi, este vorba de erbicidul preemergent Wing P şi mai ales în postemergenţă vorbim de produsul lansat în acest an - Corum. Avem rezultate foarte bune, se vede în câmp eficacitatea produselor noastre, şi sperăm ca şi fermierii să fie convinşi de felul în care arată câmpurile“, a spus Mircea Chetrone. Potrivit aprecierilor acestuia, dacă va fi sau nu un an bun pentru floareasoarelui şi pentru soia depinde foarte mult de precipitaţiile care vor cădea în următorul interval de timp. Până acum, spune el, startul a fost destul de bun, însă se pare că seceta se instalează, nu a mai plouat de mult timp. „Este atât secetă atmosferică, dar ne este mult mai teamă de seceta la sol. Poate că floarea-soarelui este ceva mai rezistentă, însă soia cu siguranţă va fi afectată. Cunoaştem faptul că soia ar avea nevoie practic de un sistem irigat, un sistem de cultivare irigat. Noi sperăm ca în următorul interval de timp să avem şi precipitaţiile care să ne asigure recoltele. Startul până acum este bun şi câmpurile arată bine“, a mai adăugat oficialul BASF.

Am optat pentru floarea-soarelui oleică deoarece am avut bonusuri bune

Susţinând parcă cele spuse într-un articol anterior de către Emil Budică, national sales manager Euralis, că anul 2015 ar putea deveni cel al florii oleice, Stelian Stoian, şef de fermă la IF Dana Alexandru din judeţul Teleorman, a precizat pentru revista AGRIMEDA că anul acesta a optat pentru acest tip de cultură datorită bonusurilor bune care se primesc la tona de sămânţă, chiar dacă suprafaţa însămânţată nu reprezintă nici 30 la sută din total alocat. „Am 326 ha cultivate cu floareasoarelui, din care high oleic 120 ha şi diferenţa linoleică, de la Pioneer. Am optat pentru floarea-soarelui oleică pentru că am avut şi anul trecut în cultură şi am fost mulţumiţi; am avut bonusuri bune. Cel puţin la noi în zonă, floarea-soarelui este o cultură bună la momentul de faţă. În prezent, la noi în fermă, floarea-soarelui este bine în vegetaţie, curată, am erbicidat-o şi sperăm să avem producţii bune. La floareasoarelui oleică preconizez că vom ajunge la o producţie de 3,5 spre 4 tone la hectar. Cu respectarea tehnologiei, preţul de cost pentru înfiinţarea unui hectar de floareasoarelui high oleic se situează în jurul sumei de două mii şi ceva de lei“, a menţionat Stoian, adăugând că, din cauza lipsei irigaţiilor, nu s-a orientat şi către soia.

Că acest tip de cultură pare a fi pariul BASF, s-a observat inclusiv prin faptul că „Staţia soia“, din suita de loturi demonstrative pe lângă care fermierii s-a plimbat, a fost prima din listă. În opinia lui Daniel Daia, manager regional BASF, fermierii români vor opta în marea lor majoritate pentru cultura de soia ca plantă fixatoare de azot în calculele plăţii pe suprafaţă (înverzire şi plată cuplată). „Cultura de soia este una relativ nou introdusă în tehnologie, pentru că acestea sunt condiţiile şi regulile impuse de oficialităţile noastre, de APIA şi poate chiar de UE. Dacă nu anul acesta, dar de anul viitor cu siguranţă un anumit procent din suprafaţa pe care o lucraţi în fermă trebuie cultivată cu una dintre plantele fixatoare de azot. Dacă ne gândim la ce plante fixatoare de azot avem la dispoziţie, cred că soia va fi cea care va ocupa cea mai mare suprafaţă din acest procent“, a spus Daniel Daia.

Cei de la BASF au optat anul acesta pentru sistemul de caravană, pentru a-şi prezenta oferta de produse pentru protecţia plantelor în şase locaţii din România. Loturile demonstrative din Tămădăul Mare, situate lângă Fundulea, reprezintă centrul tehnic al companiei, prin intermediul căruia experţii firmei doresc să prezinte fermierilor tehnologia de protecţia plantelor la cinci culturi de câmp din acest an, printre care şi soia.

„Noi ne dorim ca prin aceste evenimente să avem un dialog cu fermierii şi să încercăm să arătăm în câmp maniera în care produsele noastre lucrează şi, de asemenea, să demonstrăm faptul că putem găsi soluţii eficiente la problemele cu care ei se confruntă. De asemenea, este bine să menţionez faptul că anul acesta BASF împlineşte 150 de ani de la înfiinţare. Practic, sunt evenimente aniversare şi sigur în aceste momente aniversare noi vrem să le mulţumim foarte mult partenerilor noştri, care au avut încredere în noi şi cu care colaborăm de atâta vreme“, a conchis Chetrone.

În 2014, producţia de floarea-soarelui a fost a doua cea mai mare din ultimii 27 de ani şi a permis României să se menţină pe primul loc în rândul producătorilor europeni, depăşind Franţa cu 500.000 de tone. Floarea-soarelui a reprezentat, de asemenea, singurul produs agricol de bază la care România a fost lider între cele 28 de economii ale UE. Tot anul trecut, fermierii români au recoltat în toamnă 221.000 de tone de soia, în creştere cu 47% faţă de anul precedent, aceasta fiind cea mai mare producţie din ultimii nouă ani.

Ionel VĂDUVA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE