REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Misiunea industriei de seminţe: «Seminţe pentru societate»

15/11/2014

0 Comments

 
Picture
Industria de seminte este reprezentată în Europa de ESA, prescurtare a Asociaţiei Europene de Seminţe, una dintre cele mai mari şi mai active organizaţii profesionale din agricultură europeană. La ESA sunt afiliate 37 de state şi numeroase alte asociaţii şi organizaţii care au conexiuni cu acest tip de activitate.
Antonia IVAŞCU,
director executiv Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR)

În ultimii ani, mass-media s-a concentrat doar pe prezentarea unor aspecte economice privind industria seminţelor, motiv pentru care ESA doreşte să explice cât mai detaliat publicului larg ce înseamnă sămânţa şi care sunt contribuţia şi rolul ei în viaţa noastră de zi cu zi.

Peisajele europene au fost modificate de-a lungul secolelor de schimbări şi inovaţii agricole. Când călătoreşti de-a lungul Europei, contribuţia amelioratorilor de plante poate fi văzută tot timpul: de la câmpurile galbene ale florilor de rapiţă din aprilie la câmpurile de floarea-soarelui şi porumb în soarele verii, până la coacerea grâului în iulie. Punctul de plecare al fiecărei plante individuale, în fiecare din aceste câmpuri, este sămânţa. Fiecare sămânţă este „împachetată“ cu potenţialul ei genetic. Săminţa furnizează alimente sănătoase, contribuie la producţia sustenabilă, susţine condiţiile de viaţă mai verzi (ecologice) şi produce produsele bio pentru economia noastră.

Legat de securitatea alimentară, schimbările climatice şi agenda dezvoltării sustenabile, aşteptările noastre, ale publicului larg, de la ce trebuie să furnizeze sămânţa, nu numai pentru fermieri şi consumatori, dar şi pentru societate în sens larg, toate solicită o cunoaştere, dar mai ales o recunoaştere înnoită a valorii seminţei la nivelul societăţii. În acest context, rolul european al sectorului comercial al seminţei, condus de investiţii puternice în cercetare şi inovare, este crucial pentru viitorul agriculturii, producţia alimentară şi economia bio. Prin cunoaşterea completă a potenţialului seminţelor şi implicit a plantelor, sectorul european al seminţelor devine mai puternic, divers, susţinut şi competitiv la nivelul fermelor şi al lanţului alimentar, capabil să răspundă schimbărilor la nivelul societăţii şi să anticipeze cerinţele viitoare.

Pentru a face aceasta, sectorul solicită o politică consistentă, care aşteaptă o sustinere şi o reglementare a modalităţii de lucru, cu scopul de a promova şi conduce inovarea. Multe dintre aceste politici şi reglementări sunt stabilite la nivel european şi multe dintre ele vor fi revăzute, adaptate şi modernizate în anii ce vin. Aceste decizii vor avea un impact decisiv asupra abilităţii Europei de a furniza contribuţia sa la securitatea alimentară şi agricultura sustenabilă. Inovaţia de astăzi în domeniul seminţei este modalitatea de asigurare a hranei pentru mâine. Deciziile referitoare la sectorul european al seminţei sunt cruciale pentru inima lanţului alimentar, pentru a conduce la dezvoltarea zonelor rurale europene, pentru o alimentaţie susţinută şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii într-o economie mai verde.

Inovare însemnă diversitate şi posibilitate de alegere. Inovarea se face păstrând tradiţia, colaborând cu natura, ajutând la evoluţia ameliorării plantelor. Originea inovării seminţei merge înapoi cu mii de ani, când primii fermieri au ales cele mai bune plante dintr-un an pentru următoarea recoltă. La mijlocul secolului al 19-lea, Europa a devenit locul de naştere al ameliorării plantelor moderne, când Gregor Mendel a descoperit „legea moştenirii genetice la plante“. Între timp, primele companii de seminţe au luat naştere între secolul al XVIIIlea şi jumătatea secolului al XX-lea. Multe dintre acestea au evoluat din cadrul cooperativelor agricole sau au fost fondate de fermieri specializaţi în selecţia seminţelor şi producţie. Evoluţia consistentă a ameliorării plantelor a avut loc în ultima 100 de ani datorită progreselor ştiinţifice, făcând posibil un răspuns mai bun la necesităţile actuale ale societăţii. Adaptarea la necesităţile societăţii şi schimbările climatice sunt punctele-cheie în evoluţia ameliorării plantelor de-a lungul anilor.

Inovare responsabilă şi colaborativă

Inovarea trebuie să fie responsabilă şi colaborativă. Astăzi, conceptul ştiinţific şi profesional referitor la ameliorarea plantelor, cu nivel ridicat de investiţie în cercetare şi dezvoltare, susţinut de un sistem efectiv de proprietate intelectuală, a condus la o accelerare fără precedent a ceea ce fermierilor le-ar fi luat sute de ani pentru a obţine din propria lor recoltă prin selecţie. De asemenea, aceasta a permis ca noile recolte de cartofi, porumb şi rapiţă, să se adapteze la condiţiile de creştere din Europa şi a permis şi o folosire mai bună, mai rapidă şi mai eficientă a resurselor genetice, susţinute de eforturile de colaborare pentru a conserva şi menţine colecţiile de seminţe, asigurându-se ca proprietăţile lor se menţin şi se transmit pentru generaţiile viitoare. Capacităţile sale de investiţii şi tehnologie fac din cercetarea europeană un lider mondial în ameliorarea plantelor şi producerea seminţelor, iar din Uniunea Europeană un centru de excelenţă recunoscut în ştiinţa plantelor şi genetică. Pentru a realiza toate aceste deziderate, cooperarea industriei de seminţe cu institutele de cercetare, universităţile şi băncile de gene este esenţiala pentru menţinerea resurselor şi pentru o inovare pe scară mai largă, pentru a răspunde necesităţilor pieţelor emergente mai mici.

Un sector condus de diversitate

Agricultura, şi implicit sectorul de seminţe, este un sector condus de diversitate. Sectorul european al seminţei cuprinde o gamă largă de companii implicate în cercetare, ameliorarea plantelor, producţia, multiplicarea şi comercializarea seminţelor. Aceste activităţi sunt diverse ca structură, de la microîntreprinderi familiale până la companii mari listate la bursă. Indiferent de dimensiunea lor, companiile individuale, active într-o singură specie de cultură sau mai multe, aduc în mod constant pe piaţă noi varietăţi de seminţe de calitate superioară. Abilitatea sectorului de seminţe de a răspunde noilor cerinţe se bazează pe inovare şi diversitate. În ultimii ani, aceste solicitări au evoluat cu o rapiditate nemaiîntâlnită, devenind din ce în ce mai complexă. În acest sens, nu trebuie uitat faptul că această industrie asigură numeroase locuri de muncă, atât de utile în mediul rural.

Care este, în fapt, rolul acestui sector? Acela de a alimenta pieţele şi impicit oamenii. Diversitatea bogăţiei resurselor genetice este baza esenţiala a inovării în ameliorarea seminţelor. Prin combinarea şi recombinarea resurselor genetice disponibile - fie din varietăţi existente, banci de gene sau specii sălbatice, amelioratorii de seminţe aduc pe piaţă noi diversităţi genetice, cu beneficii pentru toate tipurile de agricultură, de la alimentaţie până la consumatorul final. Pentru ce toată aceasta muncă? Toate aceste seminţe sunt pentru agricultură, pentru societate în sine, pentru noi.

Forma genetică a plantelor împreună cu calităţile fizice ale seminţei furnizează platforma esenţială pentru o producţie de succes. Prin furnizarea unor seminţe de înaltă calitate ale varietăţilor noi de plante, sectorul european al seminţelor are un rol-cheie de jucat în provocările istorice care există la nivelul Europei şi al societăţii globale: furnizarea securităţii alimentare la preţuri accesibile, îndeplinirea cerinţelor de calitate la nivelul produselor şi adaptarea la schimbările climatice şi la noile condiţii de creştere. În acest sens, ESA (Asociaţia Europeană de Seminţe), sub deviza „Seminţe pentru societate“, sprijină securitatea alimentară, nevoia agriculturii pentru seminţe de calitate şi, nu în ultimul rând, o agricultură sustenabilă. Amelioratorii au ca obiectiv major obţinerea unor culturi sigure, care este cheia viitoarei siguranţe alimentare.

Creşterea volumului recoltelor este absolut necesară pentru alimentaţia populaţiei lumii, în paralel cu alte cerinţe ale producţiei agricole pentru combustibil, fibre şi chiar amuzament în acelaşi timp. Potenţialul productiv este un factor esenţial în competitivitatea fermierilor. Producţia rămâne una dintre caracteristicile majore ale amelioratorilor şi fermierilor când aleg varietăţile ameliorate de plante. În ultimele decenii aproape toată creşterea volumului producţiei la hectar a venit din seminţe ameliorate, inovate, acestea oferind o gamă largă de caracteristici ca beneficii, cum ar fi: o puternică rezistenţă la boli şi dăunători, la ger şi secetă, care sunt vitale pentru asigurarea producţiei. Inovarea contribuie în mod major la îmbunătăţirea sănătăţii şi germinaţiei seminţei, iar companiile au creat şi dezvoltat controale riguroase de calitate înainte de lansarea seminţelor pe piaţă.

Calitatea produselor se află din ce în ce mai mult în atenţia publicului larg, în sensul îndeplinirii cerinţelor pentru stiluri de viaţă mai sănătoase. Nu numai obiceiurile de consum şi preferinţele consumatorilor au evoluat de-a lungul timpului, între regiuni şi culturi, ci şi nevoia de a promova şi dezvolta alimente mai sănătoase, diete şi moduri de viaţă mai sănătoase, care sunt, de asemenea, de importanţă pentru societate. Mai mult de 10% din populaţia totală a ţărilor OECD este de aşteptat să fie „foarte bătrână“ la nivelul anilor 2050, iar Europa va trebui să facă faţă presiunilor financiare publice din cauza cheltuielor crescute pentru sănătate. Răspunsul cercetării agricole la aceste obiective nu se lasă aşteptat. Varietăţi de plante îmbunătăţite pot fi selecţionate pentru a adăuga valoare consumatorului final. Prin creşterea sau descreşterea anumitor „ingrediente“ (indici nutritivi) în plante, multe inovaţii la nivelul seminţelor pot ajuta în lupta impotriva obezităţii, alergiilor, colesterolului, diabetului şi a altor boli cronice.

De exemplu, în seminţele de rapiţă sau floarea-soarelui, schimbând compoziţia acizilor graşi prin ameliorarea plantelor, se creează uleiuri vegetale mai sănătoase. Amelioratorii şi-au adus, de asemenea, contribuţia la valabilitatea produselor agricole de-a lungul timpului, de exemplu prin extinderea sezonabilităţii fructelor proaspete sănătoase şi a legumelor. Inovarea în domeniul seminţelor a inspirat în mod constant persoanele de decizie, distribuitorii şi, nu în ultimul rând, consumatorii, pentru aducerea pe piaţă a produselor noi la nivelul produselor de consum, ca de exemplu „baby carrots“, care sunt mici gustări ideale şi sănătoase pentru copiii noştri. Astfel de inovaţii furnizează o cale excelentă pentru promovarea unor obiceiuri alimentare şi stiluri de viaţă mai sănătoase.

Adaptarea la schimbările climatice

şi îndeplinirea cerinţelor pentru o producţie agricolă sustenabilă sunt printre cele mai importante ţinte ale cercetării şi producţiei agricole. Schimbările climatice şi stresul mediului înconjurător cresc şi afectează agricultura printr-o medie a temperaturilor mai ridicată, o concentraţie mai mare de CO2 şi cu schimbări de precipitaţii cu extreme mai mari, ca de exemplu secetă prelungită sau inundaţii care conduc la apariţia buruienilor, a noilor dăunători şi la creşterea presiunii bolilor.

Răspunsul muncii de cercetare nu a intârziat!

Conceptele bazate pe ştiintă în ameliorarea plantelor şi producerea de seminţe, susţinute de cercetări la înalt nivel ştiinţific, teste în câmp şi evaluări dau fermierilor acces la cele mai bune inovaţii, care joacă un rol major în ajutarea vaietăţilor pentru adaptarea la schimbările climatice. Ameliorarea plantelor este zona activităţii umane cu cel mai pozitiv impact asupra sustenabilităţii producţiei agricole pe termen lung.

Priorităţile în inovarea seminţelor răspund presiunilor apărute asupra producţiei agricole, de exemplu, printr-o sporire a toleranţei la condiţii climatice extreme sau rezistenţa la dăunătorii existenţi, duc uneori la apariţia de noi boli şi dăunători. Cercetări semnificative se fac şi pentru îmbunătăţirea utilizării eficiente a nutrienţilor şi a apei din sol de către noile varietăţi, acesta fiind un răspuns-cheie pentru o producţie agricolă sustenabilă, pe termen lung, cu utilizarea eficientă a resurselor existente, care nu trebuie irosite şi epuizate.

Viziunea industriei de seminţe, care stă în atenţia ESA, dar şi a Alianţei Industriei Seminţelor din România, se referă la inovarea în domeniul seminţei, care trebuie să fie în inima lanţului alimentar, conducând la creşterea ariilor rurale ale Europei, să îndemne spre o nutriţie sustenabilă şi să aducă îmbunătăţiri calităţii vieţii într-o economie mai verde. Presiunile combinate care vin din partea creşterii globale a populaţiei, a terenurilor agricole mai reduse şi a schimbării climatului vor conduce la sporirea cerinţelor asupra potenţialului productiv al fermelor existente. Folosirea eficienţă a pământului va deveni una dintre liniile directoare pentru sistemele de producţie agricolă şi alimentară sustenabile. Vor fi solicitate varietăţi noi de plante cu producţii sporite la hectar, care să reziste la secetă sau tolerante la terenurile sărăturoase, pentru a ajuta terenurile actuale şi a aduce în circuit terenuri care erau considerate inadecvate pentru ferme şi utilizarea lor în producţia agricolă.

Urbanizarea va continua cu o rată accelerată de creştere până în anii 2050, iar circa 70% din populaţia lumii va fi urbană. Stilul de viaţă urban va genera o rată mai rapidă a schimbării, precum şi aşteptări mai mari ale consumatorilor legate de disponibilitatea şi alegerea de produse, servicii şi activităţi. Oamenii vor dori să aibă acces la o paletă diversă de produse alimentare sănătoase, activităţi plăcute şi cultură, care îi vor încuraja pe consumatorii finali să-şi crească ei însăşi alimentele în zone urbane. Deşi această activitate de „tip hobby“ va rămâne ceva marginal, în contextul securităţii alimentare globale, astfel de activităţi vor solicita varietăţi specifice de plante capabile să crească în condiţii de mediu unice. Cum oraşele cresc tot mai mari, terenul agricol va fi pierdut în favoarea urbanismului, a dezvoltării industriale, a infrastructurii de transport, a cartierelor rezidenţiale şi a centrelor suburbane.

Aceste pierderi sunt inevitabil rezultatul unei returnări mai scăzute din punct de vedere economic a capitalului fermelor şi a muncii, în comparaţie cu utilizarea pământului cu scop neagricol. Un sector competitiv, inovativ şi divers va fi un partener decisiv în susţinerea competitivităţii rurale şi a forţei de muncă. Institutele şi staţiunile de ameliorare a plantelor, fabricile de seminţe, precum şi serviciile conexe acestora sunt „creatori sănătoşi“ în zonele rurale, atrăgând muncitori cu înaltă calificare, investiţii şi creştere economică şi oferind expunere internaţională acestor zone rurale.

Inovaţia în domeniul seminţelor va furniza baza pentru dezvoltarea continuă, producţia şi utilizarea mai mult a produselor pe bază „bio“ şi a proceselor pentru o economie europeană mai verde. Viitorul economiei „bio“ poate avea o contribuţie majoră socioeconomică, iar beneficiile sale vor îmbunătăţi sustenabilitatea sănătăţii mediului public înconjurător şi productivitatea proceselor industriale. Succesul economiei „bio“ va depinde totuşi, în mod puternic, de cercetarea ştiinţifică continuă, axată pe cunoaşterea plantelor şi dezvoltarea inovaţiei de seminţe noi, care vor furniza baza genetică pentru noi modele de afaceri.

Chemarea sectorului european al seminţelor, care contribuie cu experienţa sa ştiinţifică şi cunoştinţele sale practice pe termen lung, este de a ajuta obiectivele Uniunii Europene şi a asigura o alimentaţie sănătoasă, accesibilă şi cu calitate superioară, cu sustenabilitatea fermelor într-o economie verde bazată pe producţie „bio“. ESA menţionează: „Dorim să facem mai mult şi dorim să facem mai bine. Pentru a face aceasta, solicităm politici moderne, reguli direcţionate spre promovarea şi întărirea inovaţiei în domeniul seminţelor. Ne adresăm celor care iau decizii la nivel european să ni se alăture în efortul nostru. Vorbiţi despre inovarea de mâine în domeniul plantelor, vorbiţi despre seminţe astăzi!“
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE