REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Modificare de statut al personalului silvic

1/11/2019

0 Comments

 
Picture
Modificare de statut al personalului silvic

La sfârşitul lunii septembrie, peste o sută de pădurari din majoritatea judeţelor ţării, membri ai Federaţiei Silva, au participat la o demonstraţie în faţa Palatului Parlamentului, pentru a atrage atenţia cu privire la violenţele înregistrate împotriva pădurarilor.

Manifestaţia a fost organizată după ce un pădurar din Paşcani a fost ucis de către hoţii de lemne, iar alţi doi silvicultori, din Borca, judeţul Neamţ, respectiv Turda, judeţul Cluj, au fost bătuţi şi ameninţaţi cu cuţitul de infractori surprinşi la furat de lemne. Participanţii la miting au solicitat Parlamentului şi Guvernului să elaboreze legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic, având în vedere creşterea presiunii asupra pădurii şi intensificarea cazurilor de agresiune de o violenţă fără precedent asupra personalului silvic. Reprezentanţii Federaţiei Silva au depus la Parlament trei memorii, adresate conducerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, solicitând modificarea în regim de urgenţă a Statutului Personalului Silvic şi a cadrului legislativ existent, pentru a asigura o protecţie reală a personalului silvic. Sindicaliştii din silvicultură consideră că prin modificarea Statutului Personalului Silvic trebuie obligatoriu redată demnitatea profesiei de silvicultor, întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, asigurată dotarea cu armament de serviciu şi mijloace tehnice de apărare, cu mijloace de transport şi comunicaţii adecvate, cu uniforme de serviciu, includerea în condiţii speciale de pensionare a silvicultorilor, reducerea vârstei de pensionare şi asigurarea unor condiţii decente de muncă şi salarizare pentru întreg personalul silvic.

Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a dat marţi, 22 octombrie a.c., raport favorabil, în unanimitate, unui proiect de lege privind modificarea statutului personalului silvic. Una dintre modificări prevede că „în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de pază a fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor“. Un alt amendament adoptat de comisie menţionează că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum cinci salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator. Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senat şi urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Pe de altă parte, Agenţia Domeniilor Statului are printre principalele atribuţii: gestionarea şi exploatarea eficientă a patrimoniului de stat, al cărui proprietar mandatat este, precum şi administrarea terenurilor cu destinaţie agricolă aparţinând domeniului public şi privat al statului, aflate în exploatarea societăţilor naţionale, a institutelor şi staţiunilor de cercetare şi producţie agricolă şi a unităţilor de învăţământ agricol. Astfel, Agenţia Domeniilor Statului anunţa la jumătatea lunii octombrie a.c. că urmează să încheie un protocol de colaborare cu Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, în vederea identificării suprafeţelor de teren din domeniul public al statului şi administrarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu destinaţie agricolă, lipsite de potenţial agricol şi care nu mai pot fi redate circuitului agricol, în vederea iniţierii unui proiect de hotărâre de Guvern, pentru transmiterea acestor suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi administrarea Agenţiei Domeniilor Statului în domeniul public al statului şi în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva.

În concluzie, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva are ca scop gospodărirea durabilă şi unitară, în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice şi ale normelor de regim silvic, a fondului forestier proprietate publică a statului, în vederea creşterii contribuţiei pădurilor la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi la asigurarea economiei naţionale cu lemn. Însă specialiştii în domeniu susţin că prima condiţie pentru a rezolva această situaţie este să admitem că soarta personalului silvic din Romsilva şi din ocoalele silvice private este reglementată de o ordonanţă de urgenţă a Guvernului care nu mai corespunde vremurilor actuale şi care necesită modificări.

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE