REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Moliile viței de vie și folosirea soluțiilor digitale cu feromoni

15/2/2023

0 Comments

 
Picture
​În cadrul Forumului Optitech pentru Vticultură 2023, echipa Syngenta a prezentat o soluție inovatoare pentru monitorizarea și combaterea eficientă a moliilor viței de vie (cele mai dăunătoare - Lobesia botrana, Eupoecilia ambiguella și Phyllocnistis vitegenella): Trapview este un nou proiect despre capcane feromonale, care se pot monta în culturi viticole și nu numai.
​Descoperită în Austria în 1776, Lobesia botrana este cea mai răspândită molie a viței de vie. Daunele economice provocate de prima generație sunt de obicei moderate, pentru că marea majoritate a soiurilor sunt capabile să compenseze pierderea florilor până la un anumit procent.
A doua și a treia generație sunt cele care atacă boabele, lăsând cale liberă infecțiilor; boabele infestate le afectează și pe cele din apropiere. Larvele care rod și pătrund în boabe, chiar dacă devorează un număr limitat de boabe, pericolul este în infestarea lor cu patogeni, în special putregaiul cenușiu.
 
Numărul generațiilor dintr-o zonă se determină în funcție de fotoperioadă și de temperatură: două generații în zonele nordice mai reci, dar cel mai frecvent sunt trei generații, în zonele sudice temperate. Numărul lor se modifică des, în funcție de condițiile microclimatice specifice fiecărei zone. Condițiile din toamnă fac ca generația a treia să provoace daune mai însemnate. Finalul ciclului de vegetație este o perioadă dificilă de combatere a moliei, producătorii fiind constrânși de folosirea de produse cu perioadă de pauză scurtă.
 
Monitorizarea și combaterea eficientă a moliei viței de vie
„Identificarea și inspectarea plantelor se face prin controlul atent al organelor reproducătoare: verificați inflorescențele și căutați ouăle depuse pe mugurii florali; verificați strugurii și căutați ouăle depuse sau boabele atacate”, atrage atenția Akos Forrai, director marketing Insecticide, pentru Europa, Africa și Orientul Mijlociu . Este preferată căutarea atacurilor larvelor decât ouăle depuse, deoarece descoperirea pontei este obositoare și necesită mult timp, în special în condițiile de câmp, spune specialistul.
O tehnică veche este folosirea benzilor de hârtie ondulate pentru a prinde și a contoriza pupele intrate în stadiul de iernare .Benzile sunt puse pe butașii viței de vie sau pe lăstarii primari, pentru iernarea pupelor, dar această metodă se folosește doar pentru ultima generație, iar acuratețea ei este scăzută. O variantă mai bună o reprezintă capcanele feromonale, cu un un amestec de 15 compuși, dar care, din motive economice, au în componența lor doar compușii feromonali principali ce au o capturare satisfăcătoare specifică pentru Lobesia. O limitare majoră a folosirii capcanelor feromonale (nu doar pentru Lobesia) este lipsa unei relații clare între numărul indivizilor capturați și pierderea cauzată de generația următoare, influențat și alți factori ecologici implicați. Se așteaptă să fie un atac minim (sau să nu fie deloc) cauzat de următoarea generație doar când indivizii prinși în capcană se găsesc în mod sporadic (sau deloc), dar atunci când capturile sunt moderate sau ridicate, atacurile cauzate de generația
următoare sunt imprevizibile.
 
Soluțiile Syngenta pentru combaterea moliilor: Karate Zeon, Voliam Targo și Affirm. Voliam Targo are ca substanță activă clorantraniliprol, (diamide), doza recomandată 0,15-0,175 l/ha. Întreruperea foarte rapidă a hrănirii insectei asigură o protecție aproape imediată a plantelor. Când Voliam este aplicat în momentul depunerii pontei, activitatea sa de lungă durată asupra ouălor și a larvelor previne constant înființarea și creșterea populațiilor de dăunători, la doze mici. Asigură control din start prin activitatea puternică ovi-larvicidă, contribuie semnificativ la controlul fiabil în stadiul larvar foarte timpuriu. În cazuri specifice, această caracteristică este de o importanță deosebită, asigurând un control eficient al larvelor abia eclozate, înainte ca acestea să provoace vreo pagubă fructelor. Momentul de aplicare: 4-6 zile după vârful zborului, max 1/sezon Ultima aplicare: struguri în pârgă.
 
Capcane feromonale digitale
„Trapview este o soluție digitală care se bazează tot pe feromoni, dar integrează într-un sistem, prin intermediul unei aplicații, primirea informațiilor în timp real despre ceea ce se întâmplă în plantație. Se poate urmări ce fel de insecte sunt (în aplicație) și numărul acestora. Este o soluție inovatoare de monitorizare a moliei viței de vie care, prin integrarea unui sistem digital, simplifică managementul podgoriilor”, a precizat Andreea Caimac, director Marketing Culturi Horticole pentru Europa de Sud Est.
De ce este nevoie de astfel de dispozitive? Pentru că provocările pentru a controla dăunătorii din cultură sunt din ce în ce mai mari, la fel și presiunile sociale și de reglementare, la care se adaugă creșterea rezistenței dăunătorilor și costuri de producție mărite.
Capcanele digitale Trapview oferă informații și rapoarte în legătură cu prezența, tipul și numărul de insecte prezente. Funcționează făcând fotografii prin două camere de înaltă rezoluție și oferind recunoașterea automată a dăunătorilor care sunt atrași de feromonul sexual din capcane. Acestea sunt conectate între ele în rețea, iar prin capturile și prelucrările zilnice efectuate de la distanță, permit cunoașterea dinamicii populației moliei, curba de zbor și generațiile, precum și prezicerea dezvoltării diferitelor etape (ouă, larve, adulți). Acest lucru permite monitorizarea constantă și în timp real a insectei, chiar și pe suprafețe mari. Datele colectate sunt trimise în cloud și analizate, și pot fi consultate direct online de pe propriul telefon mobil sau computer, precum și prin simple rapoarte zilnice sau săptămânale în PDF trimis prin email, cu detalii despre cele mai relevante date de monitorizare. Oferă o imagine de ansamblu clară a situației podgoriei în timp real, poate prezice curba de zbor și simula diferite scenarii de măsuri de protecție .
În 202, în România au fost instalate capcane Trapview în 2 locații (Greabanu și Tohani), pentru a monitoriza molia Lobesia botrana. După acest prim experiment, s-a constatat că anul trecut numărul de capturi în Trapview a fost similar sau mai mare decât în capcanele convenționale; în general, Lobesia botrana nu a ridicat probleme în 2022, incidența fiind foarte scăzută în ambele loturi (atac scăzut în ciuda numărului mare de capturi), deoarece temperatura ridicată și radiația solară în iunie/iulie au distrus larvele și ouăle (biologia a fost întreruptă în mod natural). Protocolul pentru monitorizare recomandat este ca la 100 ha în câmpie să se instaleze 3 capcane, iar în condiții de deal, pe aceeași suprafață, 5capcane.
La noi a fost testat doar pentru Lobesia, dar capcanele digitale se pot folosi și pe alte specii, însă feromonul trebuie să fie specific pentru fiecare dăunător în parte. Avantajul net pentru producătorii este posibilitatea de a lua decizii mai bune pe baza datelor mai exacte din Trapview: date istorice, număr capturi zilnice, rapoarte, modele de predictibilitate, date despre vreme, date mai precise referitoare la prezenta dăunătorului, poziționare mai bună a tratamentului și a momentului de aplicare; reducerea costului cu monitorizarea dăunătorilor, reducerea costului combustibilului în fermă. Capcanele Trapview se vor mai testa și în 2023, urmând să apară în oferta comercială ulterior.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE