REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

MONSANTO: «Drumul unei seminţe»

15/9/2014

0 Comments

 
Picture
„Drumul unei seminţe“ a fost denumirea evenimentului organizat de compania Monsanto în zilele de 28 şi 29 august a.c. pentru un grup de jurnalişti români şi belgieni. Itinerariul a început cu vizita la centrul de producţie de la Viziru, unde ne-au fost prezentate câmpurile de multiplicare a seminţelor de porumb şi întreaga activitate desfăşurată aici, după care am urmat traseul boabelor şi am ajuns la staţia de procesare de la Sineşti, cea mai modernă unitate deţinută de companie în Europa. Deplasarea s-a încheiat cu prezentarea loturilor demonstrative de la Farm Progress, manifestare devenită deja tradiţie.
PictureFoto: Cosmin Chioreanu, director General Monsanto pentru RO, BG şi MD
Impresia lăsată în urma celor văzute este una de admiraţie faţă de profesionalismul pe care îl au cei care lucrează aici şi, cu siguranţă, această părere nu a fost singulară. Totul este gândit în avans până la mici detalii. Departamentul de producţie seminţe, ce numără 19 angajaţi, dintr-un total de 71, gestionează o suprafaţă de 12.000 ha la nivelul întregii ţări şi colaborează cu peste 80 de producători autohtoni de sămânţă de porumb.

Eugen Diaconu, director executiv producţie, cu o experienţă de 24 de ani în acest domeniu şi angajat Monsanto de 12 ani, ne-a oferit un tur al bazei de la Viziru, unde am văzut o parte din dotarea tehnică impresionantă a punctului de lucru, atelierul de service, dar şi un echipaj mobil extrem de bine utilat, cu ajutorul căruia se fac intervenţii în câmp. Ni s-a explicat tehnologia de producere a seminţelor de porumb, ce include o serie de operaţii, printre care şi castrarea. Recoltarea se face în ştiuleţi şi doar 5% în boabe. Investiţiile realizate în dotarea cu echipamente speciale, precum combine şi uscătoare de ştiuleţi, sunt semnificative. Potrivit dlui Diaconu, în România compania Monsanto deţine cel mai bine dotat parc de utilaje specifice pentru producerea de sămânţă. În 2014, circa 40 de hibrizi de porumb vor fi produşi în România, iar apoi destinaţi mai multor pieţe, printre care şi cea internă.

Pentru a avea certitudinea obţinerii seminţelor de porumb, fermierii cu care compania colaborează produc în sistem irigat. Din anul 2009, Monsanto a început să investească în echipamente de irigaţii destinate producătorilor de sămânţă. Au fost instalate peste 100 de echipamente, ce deservesc circa 7.500 ha din cadrul a 60 de ferme aflate în sudul, estul şi nord-estul României. De curând, compania a demarat două proiecte importante de irigaţii, ce au presupus o investiţie în valoare de 4 milioane de euro. S-a vizat realizarea unui canal de irigaţii cu o lungime de 12 km în zona de sud a ţării şi irigarea a 2.100 de hectare în judeţul Iaşi.

Staţie de procesare ultramodernă

La Sineşti se află cea mai performantă staţie de procesare seminţe de porumb Monsanto din Europa. Anul trecut, aici s-a procesat o cantitate de peste 2,7 milioane de saci de porumb, cu această cantitate putând fi însămânţate circa 2,2 milioane de hectare. 70% din cantitatea de seminţe se exportă în 15 ţări, de exemplu în Ucraina, Franţa, Italia sau Spania, iar 30% din producţia seminceră este destinată pieţei din România. Din păcate, potrivit reprezentanţilor companiei, în ţara noastră circa 40% din suprafaţa de porumb este cultivată cu sămânţă necertificată. „Din cele 2,5 milioane ha cultivate cu porumb, doar 1,7 milioane ha sunt cultivate cu sămânţă certificată şi aceasta reprezintă adevărata piaţă pentru noi“, a afirmat dl Cosmin Chioreanu, director General Monsanto pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova.

Construcţia staţiei de procesare a fost demarată în 2006, iar în anul următor aceasta a intrat în funcţiune. În 2009, deja putea asigura întreg fluxul tehnologic, incluzând procesul de tratare a seminţelor şi însăcuirea lor. Staţia se întinde pe o suprafaţă de 15 ha şi în mod constant a fost modernizată. În lume, Monsanto deţine 70 de staţii de procesare, însă doar trei dintre acestea, printre care se numără şi cea de la Sineşti, sunt selectate pentru aplicarea tehnologiilor avansate în materie de procesare seminţe. Domnii Marian Manica, şef staţie, şi Ioan Moraru, director general de producţie şi procesare seminţe, ne-au arătat fiecare etapă din procesul de condiţionare a seminţelor, din momentul în care camioanele încărcate cu ştiuleţi ajung din câmpul de hibridare la poarta unităţii. În plin sezon, la staţie se poate recepţiona o cantitate medie de 1.400 de tone de ştiuleţi pe zi.

Prima etapă presupune descărcarea camionului şi preluarea producţiei, care se face cu ajutorul a două benzi transportoare. Simultan, se pot procesa maximum doi hibrizi. Urmează depănuşarea, realizată de un echipament special, şi selecţia, supravegheată de personal instruit. Uscarea este următoarea etapă în procesarea seminţelor şi trebuie efectuată întrun mod lent, treptat, astfel încât să nu fie afectat embrionul. Umiditatea porumbului recepţionat în staţie este, de obicei, între 25 şi 30%. În celulele uscător, la o temperatură controlată, ştiuleţii sunt supuşi procesului de uscare timp de 70-80 de ore. Procesul continuă până la momentul în care porumbul ajunge la umiditatea de păstrare de 12%. Urmează procesul de batozare, ceea ce înseamnă separarea seminţelor de cocean, după care au loc sortarea şi calibrarea seminţelor după formă, mărime, culoare şi densitate. O ultimă operaţiune, înainte de însăcuire şi paletizare, este cea de tratare.

Seminţele de porumb sunt tratate cu un fungicid şi anumiţi polimeri care fixează soluţia chimică. Staţia dispune de două linii de ambalare ce au o productivitate de 1.200 de saci per oră. În curtea staţiei, un plan de investiţii recent finalizat constă în construcţia unui nou depozit, cu o suprafaţă de 6.000 mp, cu temperatură controlată, unde se poate stoca o cantitate de 20.000 de tone de seminţe pe o perioadă mai lungă de timp. Pentru a motiva întreaga dotare tehnologică şi atenţia acordată fiecărui proces efectuat, dl Mănica a afirmat: „Vrem să scoatem tot ce este mai bun din sămânţă“. „Sămânţa este un organism viu şi trebuie să ne purtăm cu foarte mare delicateţe, pentru că vrem ca peste 90% din sămânţa care este în sac să fie vie. Calitatea seminţei este pentru noi o prioritate“, a declarat, pe parcursul deplasării, dl Chioreanu, directorul general al companiei.

Eveniment dedicat fermierilor

Urmând traseul seminţelor, în ziua de 29 august am ajuns la evenimentul Farm Progress, pentru a vedea în câmp hibrizii de porumb, modul lor de comportare la condiţiile pedoclimatice şi răspunsul acestora la diversele tehnologii. Au fost prezentate mai multe variante de fertilizare, precum şi sistemul de irigare prin picurare la cultura de porumb. Manifestarea din câmp a ajuns la cea de-a 7-a ediţie şi este locul unde circa 3.000 de fermieri vin pe parcursul a 10 zile să vadă potenţialul hibrizilor de porumb creaţi de compania americană. Anul acesta evenimentul din zona de sud a ţării s-a desfăşurat în localitatea Ghimpaţi, judeţul Ialomiţa, pe terenurile societăţii Somalex, administrată de dl Alexandru Gheorghe. Alături de Monsanto, parteneri în organizarea Farm Progress au fost firmele BASF, IPSO Agricultură, Timac şi Toyota România.

„La acest eveniment dorim să prezentăm un sistem complex, integrat, şi, pe lângă produsele Dekalb, vrem să le prezentăm fermierilor şi produse ale altor companii, pentru că dorim să arătăm calea cea mai bună pentru a creşte producţia de porumb. La nivel global, Monsanto are un angajament foarte serios ca până în anul 2030 să dubleze producţiile agricole la principalele culturi agricole. În România, din păcate, nu este uşor să îndeplinim acest angajament pentru că producţia medie la porumb continuă să fie de 5-6 t/ha în anii buni şi de 4 t/ha în cei dificili din punct de vedere climatic. Hibrizii de porumb pe care îi comercializăm au un potenţial de producţie de peste 12-15 t/ha“, a afirmat dl Chioreanu. Acesta a mai precizat că folosirea seminţelor de calitate este o condiţie obligatorie, dar nu suficientă pentru a se obţine producţii mari. „Este nevoie de urmărirea tuturor paşilor tehnologici, pornind de la prelucrarea solului, semănat, fertilizare, protecţia culturii şi până la recoltare.“ Unul dintre subiectele abordate în cadrul Farm Progress a fost conservarea apei în sol. Specialiştii au făcut recomandarea ca terenul să nu mai fie lucrat în mod excesiv, tocmai pentru a împiedica pierderea apei din sol. În materie de protecţia fitosanitară a culturii, ne-au fost prezentate soluţii de la companiile Monsanto, precum şi BASF. Bogdan Soare, director vânzări CropProtection Monsanto pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, a vorbit despre produsul inovativ Roundup Energy. Anul acesta produsul Roundup a împlinit 40 de ani de la prima comercializare.

„Molecula de glifosat pe care Monsanto o comercializează la nivel global este cea mai vândută moleculă folosită în agricultură. Are foarte multe formulări de prezentare, şi anume: lichidă, granulată şi, în curând, va fi şi sub formă de gel. Produsul Roundup Energy pe care îl prezentăm fermierilor la eveniment este singurul produs de pe piaţa românească cu concentraţie de glifosat de 450 g/l. Este un produs nou, bazat pe o cercetare temeinică şi care aduce o serie de avantaje în câmp“, a afirmat dl Soare. Potrivit acestuia, compania americană doreşte să achiziţioneze 20 de molecule de substanţe active, astfel încât să-şi lărgească portofoliul de produse destinate protecţiei plantelor. În cercetare şi dezvoltare, Monsanto investeşte aproximativ 10% din cifra de afaceri, care anul trecut a însumat 15 mld. dolari.

„Suntem compania cu cea mai mare alocare de fonduri pentru cercetare din toată industria de profil“, a afirmat dl Cosmin Chioreanu, countrylider al Monsanto pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova. În România, Monsanto comercializează porumb şi rapiţă sub marca Dekalb. Din portofoliu fac parte 20 de hibrizi de porumb convenţional şi 11 de hibrizi de rapiţă, care sunt adaptaţi solului şi condiţiilor climatice din ţara noastră. Conform studiilor Kleffmann, în România, Monsanto este lider de piaţă la cultura de rapiţă şi ocupă locul 2 în ceea ce priveşte cultura de porumb.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE