REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Monsanto Farm Progress Show, la a treia editie, alaturi de BASF si IPSO

15/9/2010

0 Comments

 
Picture
_Monsanto a organizat împreună cu compania BASF și IPSO Agricultura, în a doua parte a lunii august, cea de-a 3-a ediție a Farm Progress Show. În săptămâna 17-20 august, gazdă a fost domnul Mihai Petrosu, la Ferma Petrosu din Brăila, iar în săptămâna 24-27 august, evenimentul s-a desfășurat la ferma Semislend, din Cărpiniș, Timiș, gazdă fiind domnul Samson Popescu. Pentru cele două locații și-au manifestat interesul peste 1.500 de fermieri, veniți de la distanțe mari, care au petrecut sub soarele dogoritor o lungă perioadă de timp.

_Fermierii interesați au avut ocazia să vadă un câmp complex și variat, pornind de la cultura de porumb, diferite variante de fertilizare, diferite scheme de densități la semănat. Au fost prezentați hibrizii care există deja în portofoliul Monsanto, precum și candidații în testare pentru condițiile din România, care ulterior vor fi promovați în comercial.

Pentru a întregi imaginea soluțiilor tehnologice, Monsanto le propune și le recomandă fermierilor din România cultura a doua de porumb în cultură succesivă. La nivel global, biodiversitatea reprezintă una dintre preocupările companiei Monsanto: hibrizii de porumb propuși pentru tehnologiile de producere a biogazului, porumbul alb care se cultivă pe scară largă pentru hrana omului în Africa de Sud, precum și diferite scheme de fertilizare. Fermierii au fost interesați în mod special de alegerea unui hibrid cât mai eficient, în funcție de condițiile de mediu în care seamănă culturile, de hibrizii toleranți la secetă, de hibrizii care se pretează la semănat mai devreme sau mai tardiv și de alternativele uscării clasice ale porumbului în momentul recoltării.

Perioada de semănat recomandată de Monsanto ține cont de tipul de sol pe care se realizează semănatul și de zona în care sunt amplasate viitoarele culturi. Densitatea la semănat este corelată cu nivelul de fertilizare care poate fi asigurat, dar și cu aportul de apă existent în zonă. Potențialul ridicat al hibrizilor DEKALB se datorează modului în care sunt asigurate verigile tehnologice, în funcție de hibridul cultivat, se pot obține până la 11-12 tone boabe/hectar pe câmpurile comerciale. Alături de hibrizii Monsanto, a fost prezentat și conceptul AgCelence al companiei BASF, ce garantează beneficii prin produse de ultimă generație. Pentru cultura de porumb, BASF are produsul Opera, cu implicații puternice asupra proceselor fiziologice care au loc în plantă. Produsul Opera stimulează procesele fiziologice, datorită utilizării mult mai bune a dioxidului de carbon, procesele de fotosinteză sunt îmbunătățite, există o utilizare mult mai bună a apei, mai ales în condițiile climatice din România. De asemenea, există o mai bună utilizare a tuturor îngrășămintelor, o sănătate mai bună a plantelor, sporindu-se astfel rezistența, acestea nefiind afectate de vânturi puternice sau de secetă.

Produsul Opera întărește rezistența și la alte condiții de stres, chiar și la grindină. Pe loturile unde acesta a fost a aplicat, plantele de porumb au reacționat mult mai bine în urma unor condiții de stres, și-au revenit mult mai rapid și se vor înregistra în mod cert mari diferențe de producție. Gabriel Ghiță, directorul departamentului tehnic Monsanto, ne-a prezentat modulul
de biodiversitate, ce cuprinde porumbul alb, porumbul de biogaz și porumbul de bioetanol. Porumbul alb este unul dintre hibrizii de porumb din Africa de Sud, porumb în care bobul este de culoare albă. „Are aceleași calități, caracteristici precum orice hibrid de porumb, nu există nici o diferență în ceea ce privește calitatea între un porumb tradițional românesc și acest porumb alb. Singura diferență constă în faptul că hibridul din Africa de Sud, denumit «porumbul alb» este foarte tardiv, fiind din grupa 720 FAO, este un hibrid care, din punct de vedere al biodiversității, este bine venit și în România.

În condițiile de cultură din țara de origine - Africa, înălțimea lui poate ajunge până la 7 metri. În modulul din România, înălțimea plantei este de 3,50 metri, iar comparativ cu ceilalți hibrizi are deja 1 metru în plus ca talie. În Africa, se plantează la o densitate redusă, de 20-30 de mii plante la ha. Anul acesta, ca și anul trecut, în modulul de epoci de semănat avem semănatul porumbului după recoltarea rapiței și un alt modul cu semănatul porumbului după recoltarea orzului și grâului. Într-un modul au fost trei tipuri de hibrizi din grupele timpurii, hibrizi ce anul trecut au ajuns la maturitate și au putut fi recoltați la sfârșitul lunii octombrie, cu o umiditate de 22%. Foarte mulți fermieri utilizează porumbul în cultură dublă sau după recoltarea rapiței. Pentru fermierii interesați de porumbul siloz, compania Monsanto deține trei hibrizi. Cerințele pentru un porumb siloz sunt: densitatea de minimum 80 de mii de plante la hectar, o fertilizare mai bună, comparativ cu porumbul pentru boabe, și, de asemenea, irigarea este necesară pentru a avea o producție bună.

La porumbul siloz, pe lângă materia vegetală, ne interesează și boabele, pentru că de aici vine partea de proteină. Momentul optim pentru recoltat este cel în care boabele sunt în fază de lapte-ceară, astfel că însilozarea se realizează cu ușurință.

Alături de hibrizii porformanți marca Monsanto, dar și de tratamentele oferite de Compania BASF, IPSO Agricultură și-a prezentat o gamă extinsă de tractoare, utilaje pentru prelucrat solul, combine și ridicătoare.

Combina de recoltat furaje John Deere 7250, cu un motor fabricat de John Deere de 9 litri, 350 de cai putere, este o combină performantă, dedicată celor care au ferme de animale.

Încărcătorul telescopic Manitou MLT 731 Turbo, fabricat în Franța, are o înălțime de ridicare maximă de 6,9 metri, îi pot fi atașate diferite unelte de ridicat, de exemplu cu furcă de paleți, cupă de cereale sau, după caz, cupă pentru dejecții solide.

Tractorul John Deere 8R are interiorul îmbrăcat în piele, este dotat cu instalație de aer condiționat, navigație prin satelit complet integrată, sistem de comandă cu monitor color de 7 inci, ce nu mai necesită un monitor adițional în cabină, reducând astfel costul de achiziție a utilajului.

Vârful de gamă din Seria 8 este JD 8345R, al cărui motor dezvoltă o putere de 345 cai, are o transmisie complet automată și este fabricat în SUA.

Acest tractor este echipat cu sistemul de navigare prin satelit Autotrac, fabricat de John Deere. Tractorul este capabil să întoarcă singur la capăt de rând fără intervenție umană.

Cultivatorul Cultimer 6500 de la Kuhn are o lățime de lucru de 6,5 metri, mai multe rânduri de organe active, discuri de nivelare și, în spate tăvălugul, pentru tasare, mărunțire și nivelare a solului. O semănătoare cu discuri, cu o lățime de lucru de 4 metri, cu distanța între rândurile de semănat de 12,5 cm, ce poate avea și lățimi de lucru de 3 sau 6 metri. Capacitatea buncărului este de 2.700 de litri, pentru a asigura o autonomie destul de mare în timpul mersului, necesită minimum 140-150 de cai putere, începând de la modelul de 3 metri. În anumite condiții, semănătoarea se poate folosi pentru semănatul direct în miriște, în funcție de resturile vegetale și de umiditatea solului. Un avantaj al acestei semănători sunt roțile de tasare, din spatele modulului de pregătire a terenului, care sunt largi și nu exercită o presiune mare pe sol, acesta nefiind tasat excesiv înaintea semănatului.

Cultivatorul poate lucra la o adâncime cuprinsă între 5 și 30 cm, printr-o simplă schimbare a organelor active. Fiecare organ activ este dotat cu sistem de siguranță prin dublu arc, astfel încât, în cazul în care întâlnește un obstacol în sol, organul activ se poate ridica până la 30 cm deasupra solului, evitându-se astfel ruperea acestuia. Organul activ este dotat și cu palete de întoarcere a pământului, pentru o mai bună amestecare a solului în timpul mersului.

Simona MUNTEANU
revista, agricultura, evenimente, mecanica agricola, vegetal, monsanto, basf, ipso, farm progress show, tehnologii, hibrizi, combina, cultivator, john deere, dekalb
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE