REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Naturevo propune managementul integrat al producţiei agricole

15/2/2016

0 Comments

 
Picture
La sfârşitul lunii ianuarie, distribuitorul naţional de inputuri pentru agricultură Naturevo a lansat seria conferinţelor regionale în cadrul cărora fermerii află informaţii cu privire la cele mai performante tehnologii de cultură care răspund noilor provocări şi asigură obţinerea de recolte bogate.
Conferinţele au avut ca temă „Agricultura la răspântie! Cu Naturevo, sunteţi pe drumul cel bun!“ şi s-au desfăşurat în cadrul universităţilor cu profil agricol din cinci oraşe din ţară, respectiv Bucureşti, Timişoara, Cluj, Craiova şi Iaşi. Primul eveniment a avut loc la data de 28 ianuarie a.c. la Bucureşti şi a fost dedicat fermierilor din zona de sud şi sud-est a ţării. În deschiderea manifestării, dl Ioan Enoiu, administrator unic al societăţii, a prezentat argumentele pentru care compania există şi operează cu succes pe piaţa autohtonă:

„În primul rând, pentru că este nevoie de o companie care să preia ce este mai bun din cercetarea şi producţia mondială de inputuri pentru agricultură şi să le introducă în programe integrate pentru agricultura din România. În al doilea rând, pentru că nevoia de creştere a cantităţii şi calităţii producţiei presupune o abordare complexă şi flexibilă, pe care n-o pot face decât profesioniştii. De asemenea, cred că trebuie să adaptăm întotdeauna tehnologiile sau recomandările la ceea ce se întâmplă în câmp la momentul respectiv. Nu pot exista modele certe 100% în agricultură, iar tehnologiile-cadru sunt de mult depăşite. În fiecare an şi zonă întâlnim noi provocări, iar noi trebuie să adaptăm tehnologiile. Schimbările climatice modifică biologia plantelor, dar mai ales pe cea a agenţilor dăunători. Aţi observat probabil că atacul unor boli sau dăunători este mai timpuriu cu 3-4 săptămâni faţă de ceea ce ştiam din literatura de specialitate. Noi mai spunem încă ceva: ştiinţa românească aplicată trebuie să se menţină sau să renască. Şi, nu în ultimul rând, pasiunea pe care o avem faţă de agricultură face diferenţa între noi şi ceilalţi distribuitori.“ 

Dl Enoiu a ţinut să precizeze că tehnologiile propuse de Naturevo sunt în spiritul unei agriculturi durabile, care respectă mediul înconjurător: „Agricultura durabilă reprezintă pentru noi acel mod de a obţine producţie agricolă în cantitatea şi calitatea urmărite, în condiţii de profitabilitate şi de menţinere sau creştere a potenţialului productiv al mediului ambiant, eliminând factorii de risc pentru producţiile viitoare.“ Naturevo propune fermierilor români aplicarea unui management integrat al producţiei agricole care să ţină seama de o serie de factori, precum: apa, nutrienţii, protecţia împotriva dăunătorilor, produsul finit.

„Firmele producătoare de seminţe lucrează mult în sensul adaptării soiurilor şi hibrizilor la schimbările climatice şi orice varietate sau hibrid nou poate să aducă un spor de producţie de 10-15%, însă o tehnologie corect aplicată poate dubla producţia. Noi ştim să ne implicăm în tehnologie astfel încât în anumite situaţii să dublăm producţia“, a afirmat acesta. Managementul apei presupune, printre altele, mai puţine lucrări repetate ale solului, acolo unde textura permite, îmbunătăţirea structurii solului şi a activităţii microbiologice, corectarea pH-lui, fertilizarea raţională, alegerea corectă a hibrizilor şi soiurilor şi, nu în ultimul rând, alegerea produselor de protecţia plantelor care previn multiplicarea rapidă a celulelor.

„Putem să reducem consumul de apă al plantelor cu 30-40%“, a susţinut dl Enoiu. În portofoliul companiei se găsesc şi produse pentru corectarea pH-lui, având în vedere că jumătate din solurile României sunt acide. Există, de asemenea, produse pe bază de bacterii, dar recomandarea este ca acestea să se administreze doar pe terenurile irigate, pentru a se justifica investiţia. Pentru a creşte toleranţa soiurilor şi hibrizilor la secetă, specialiştii Naturevo recomandă aplicarea produselor care au în compoziţia lor şi microelementele fier şi zinc pentru a stimula sistemul radicular să exploreze un volum mai mare de sol. În privinţa utilizării raţionale a îngrăşămintelor chimice, recomandările sunt în direcţia evitării acelora care au un grad ridicat de spălare, care acidifiază solul şi perturbă echilibrul microorganismelor din sol.

„Când se administrează mult azot putem asista la o mascare a unor probleme de nutriţie şi la distrugerea bacteriilor responsabile de accesibilitatea altor elemente necesare plantelor“, a subliniat dl Enoiu. Utilizarea îngrăşămintelor chimice cu eliberare controlată, cu conţinut de micro- şi macroelemente, poate asigura o nutriţie adecvată, care corespunde cerinţelor plantelor.

Despre beneficiile asigurate de produsele cu eliberare controlată/treptată a vorbit dl Florian Lazăr, directorul tehnic al societăţii. „Azotul este disponibil imediat după aplicare, dar în doze mai reduse, apropiate de consumul real al plantelor. Prin eliberarea treptată se ponderează sau se diminuează activitatea bacteriilor nitrificatoare, deci se reduc pierderile prin spălare şi evaporare. Se diminuează până la dispariţie dezechilibrul nutriţional care apare la îngrăşămintele cu eliberare rapidă.“ Referitor la managementul agenţilor dăunători, Naturevo avertizează că a preveni este mult mai ieftin decât a combate. De aceea, măsurile de prevenire care diminuează la maximum pagubele de producţie au un rol deosebit. Totodată, s-a făcut recomandarea alegerii celor mai adecvate produse de protecţia plantelor pentru controlul sau combaterea agenţilor dăunători şi alegerea combinaţiilor de produse care asigură cele mai bune rezultate.

„Inhibitorii de ergosterol dau mai multe efecte colaterale nedorite, precum: reducerea rezistenţei la secetă, la cădere, amplificarea efectelor arsurilor solare etc. De aceea, utilizarea lor trebuie făcută cu prudenţă şi în combinaţie cu alte produse care diminuează efectele negative“, a spus dl Enoiu. Naturevo oferă informaţii cu privire la cele mai avansate tehnologii de cultură şi are un portofoliu larg de produse care acoperă toate verigile tehnologice, şi anume: fertilizarea de bază (îngrăşăminte cu eliberare controlată), corectarea acidităţii solului, tratamente de stimulare la sămânţă sau răsad şi pachete complexe pentru hrănire, protecţie şi stimulare a producţiei pe tot parcursul vegetaţiei.

În acelaşi timp, distribuie în exclusivitate în România produse speciale care urmăresc un anumit scop: - îmbunătăţesc structura solului şi activitatea microbiologică, având randament ridicat de utilizare, nivel redus de spălare sau/şi evaporare şi complexitate sporită (conţin macroelemente, oligoelemente, microelemente): Novatec Classic, Amosulf NG, Rootip, Evo Ngooo, Uree NG; - corectează pH-ului solului: Calciprill; - stimulează dezvoltarea sistemului radicular pentru a pătrunde mai adânc şi a explora un volum mai mare de sol: Rootip Basic, Rootip Mix, Keramin K/Kerafol, Fighter PHOS (utilizate la tratamentul seminţelor), zinc/fier în fertilizanţii de sol; - reduc consumurile şi pierderile de apă: Codicevo, Maturevo, Finalevo, Energevo, Rezistevo, Ovipron, Fighter PHOS, Kerafol/Keramin, Evopin; - intensifică circulaţia sevei şi a celorlalţi componenţi în plantă şi amplifică procesele fiziologice de asimilaţie: gama Evo, Fighter PHOS, Evobor; - diminuează consumul specific de fertilizanţi pe unitatea de produs (se obţine un randament de 3-4 ori mai bun la utilizarea nutrienţilor) şi reduc consumul de apă; - măresc randamentul energetic cu până la 100% prin utilizarea fertilizanţilor cu eliberare controlată (la doze de 2-3 ori mai mici, planta absoarbe aceeaşi cantitate de elemente nutritive) şi a reţetelor de stimulare a germinaţiei seminţelor care reduc de 2-3 ori cantitatea de energie internă a seminţei pentru desfăşurarea proceselor iniţiale; - creşterea rezistenţei plantelor la efectele radiaţiilor solare: Ovipron, Copfort, Algiforte, Kerafol/Keramin K.

Ana IONIȚĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE