REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Neonicotinoidele, în atenţia tuturor!

15/2/2020

0 Comments

 
Picture
Neonicotinoidele, în atenţia tuturor!

Veşti bune pentru fermierii români cultivatori de porumb şi sfeclă de zahăr. România, alături de alte state din Uniunea Europeană - Belgia, Slovacia, Finlanda, Spania, Polonia - a acordat pentru campania de însămânţare din anul 2020 autorizaţii pentru utilizarea seminţelor de sfeclă de zahăr tratate cu produse de protecţie a plantelor pe bază de neonicotinoide.

Autorizarea temporară a venit în urma solicitărilor făcute de fermierii reprezentanţi de APPR, CFR şi Federaţia Naţională Pro Agro. Astfel că, în perioada ianuarie - 1 mai 2020, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a autorizat utilizarea în situaţii de urgenţă a trei produse de protecţie a plantelor pe bază de neonicotinoide la tratarea seminţelor de porumb, precum şi utilizarea în perioada ianuarie-18 mai 2020 a seminţelor de sfeclă de zahăr tratate cu un produs de protecţie a plantelor pe bază de neonicotinoide pentru semănatul culturilor de sfeclă de zahăr. Conform autorizaţiilor emise, tratamentul seminţelor de porumb va fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizaţi, care fac dovada că tratamentul se va face în instalaţii profesionale şi cu personal calificat - staţii/maşini de tratare a seminţelor. În cazul seminţelor de sfeclă de zahăr, tratamentul se va efectua în instalaţii profesionale, autorizate la nivelul UE şi în conformitate cu standardele ESTA.

Dar cum nu se mai doreşte la nivel european reautorizarea neonicotinoidelor pentru cultura de floarea-soarelui, specialiştii MADR consideră mai important sectorul apicol din România. Având în vedere că este una dintre principalele culturi melifere, aceştia nu au mai acordat autorizaţii pentru utilizarea în situaţii de urgenţă a produselor de protecţie a plantelor pe bază de neonicotinoide pentru tratarea seminţelor de floarea-soarelui.

Legitim, reprezentanţii fermierilor întreabă: „Câţi fermieri vor mai semăna floarea-soarelui în această primăvară fără a trata sămânţa cu neonicotinoide?“. Cheltuielile vor creşte exponenţial prin aplicarea mai multor tratamente în vegetaţie. Întrebat ce ar trebui să facă fermierii care cultivau floarea-soarelui şi care ameninţă că vor renunţa la această cultură, ministrul Oros a răspuns: „La fel ca şi în alte ţări, se găsesc alte variante... Aceste derogări care s-au dat succesiv au fost tocmai în ideea de a se găsi, ca şi în alte ţări, alte soluţii. Există răgaz ca până anul viitor şi cei cărora li s-a permis să utilizeze neonicotinoide, respectiv cei care cultivă porumb şi sfeclă să găsească alte soluţii. Noi nu mai putem prelungi această derogare. Deja suntem atenţionaţi de Comisie, atenţionare care a venit de fapt în noiembrie, iar noi, în urma acelei atenţionări, am luat decizia în ianuarie să prelungim posibilitatea folosirii neonicotinoidelor la cele două culturi, care nu sunt puternic melifere şi care sunt mai puţin dăunătoare pentru albine“.

Ţinând cont de potenţialul ridicat de atac al dăunătorilor de sol Tanymecus dilaticollis şi Agriotes spp. şi luând în considerare faptul că nu există soluţii care să permită menţinerea competitivităţii fermelor din România, până la identificarea unor alternative chimice este imperios necesară utilizarea de sămânţă tratată în zonele unde, fără o astfel de soluţie, cultura de porumb va fi compromisă, fermierii putând înregistra pierderi financiare considerabile. În sezonul agricol 2020, seminţele de porumb tratate vor fi folosite doar în zonele cele mai afectate de atacul dăunătorilor Tanymecus dillaticolis şi Agriotes spp., unde se depăşeşte pragul economic de dăunare (PED).

Autorizaţiile emise de România nu se referă la proiectul discutat la nivelul Comisiei Europene în Comitetul de Apel din luna noiembrie 2019, prin care s-a propus interzicerea pentru România şi Lituania de a repeta acordarea de autorizaţii pentru produsele de protecţie a plantelor care conţin substanţele active clotianidin sau imidacloprid pentru utilizare la tratamentul seminţelor de rapiţă împotriva organismelor dăunătoare Phyllotreta spp. sau Psilliodes spp.

În concluzie, specialiştii în domeniu afirmă că unica soluţie pentru controlul eficient al acestor dăunători este în prezent tratamentul seminţelor cu insecticide pe bază de neonicotinoide. Tratamentele cu insecticide efectuate în perioada de vegetaţie pot duce mult mai uşor la unele incidente de mortalitate a familiilor de albine şi poluare a mediului înconjurător.

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE