REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

New Holland ridică ştacheta, lansând combina cea mai puternică din lume: CR10.90

15/10/2014

1 Comment

 
Picture
Noua serie CR este încununarea a peste 40 de ani de experienţă în tehnologia de recoltare cu două rotoare, inventată de New Holland, beneficiind de cele mai inteligente soluţii tehnice. Pe lângă motorul Tier 4B EcoBlue Hi-eSCR, rotoarele „Twin Pitch“, valţul de alimentare dinamică, şenilele Smart Tracks din cauciuc şi cu suspensie Terraglide, buncărul de 14.500 de litri, tubul de descărcare rabatabil şi cu debit mărit, hederul Varifeed de 12 m sau Daraper de 13,7 m etc. dau o nouă dimensiune procesului de recoltare.
PictureFoto: Combina New Holland CR10.90 - Cea mai puternica din lume
Florin Neacşu, director general adjunct
NHR Agropartners SRL

Toate acestea, împreună cu noua cabină Harvest SuiteTM Ultra, redefinesc productivitatea şi confortul la recoltare.

CR10.90 nu este doar cea mai puternică combină din lume realizată până acum, dar şi cea mai productivă. Ea a stabilit un nou record mondial, intrând în Cartea Recordurilor la 15 august 2014. CR10.90 a reuşit să recolteze 797,6 tone de grâu în 8 ore într-o fermă din Marea Britanie, unde producţia medie la hectar a fost de 9,95 t, la o umiditate de 16,2%. Combina a fost echipată cu un heder de 13,7 m şi a recoltat cu o viteză medie de 5,9 km/h peste 10 ha/h, cu un consum de combustibil de 1,12 l/tona de boabe, având tocătorul de paie cuplat pe tot parcursul zilei. Un nou record, care readuce combinele New Holland în prim-planul combinelor de recoltat.

Tubul de descărcare extralung, de 10,3 m, cu viteza de golire a buncărului de 142 l/s, plus cele cinci tractoare T7 cu remorci de mare capacitate, în care descărcarea s-a făcut din mers, fără reducerea vitezei de recoltare, care au sprijinit această acţiune, sistemul de autoghidare complet integrat IntellisteerTM, care asigură o precizie de 1-2 cm, optimizând eficienţa hederului de 13,7 m, au contribuit la obţinerea acestui record impresionant. Acest record a întărit şi mai mult poziţia de vârf de lance a primei combine din clasa 10, CR10.90 şi a cimentat poziţia New Holland de lider mondial în maşini de recoltat, construite în Centrul de Excelenţă New Holland din Zedelgem - Belgia.

Ce are nou această maşină faţă de cele de până acum? Mai întâi, este propulsată de motorul Diesel al anului 2014, cel mai puternic motor din acest segment: un motor FPT Cursor de 16 litri, Tier 4B, care realizează o putere maximă de 653 CP. Este un motor Common Rail care foloseşte tehnologia SCR ECOBlue, asigurând economii impresionante de combustibil şi reducerea costurilor de operare. Pentru o eficienţă mai mare a funcţionării motorului, a fost introdus sistemul cu două site rotative, care îmbunătăţeşte performanţele răcirii acestuia. Maşina este dotată cu un rezervor de combustibil de 1.287 de litri, care asigură autonomie pe întreaga zi de lucru.

Datorită buncărului de boabe de 14.500 de litri, a vitezei de descărcare de 141 de litri pe secundă şi a tubului de descărcare extralung de 10,3 m, care permite descărcarea din mers chiar în cazul hederelor de peste 12 m şi al camioanelor foarte înalte, productivitatea maşinii creşte cu 15%. Pentru a evita riscul de lovire în timpul deplasării şi parcării, tubul de descărcare este rabatabil. Tehnologia New Holland cu două rotoare axiale, unică în lume, a fost concepută pentru a asigura o capacitate mare de recoltare şi o calitate fără egal a boabelor şi a paielor, procentul de boabe crăpate sau sparte fiind sub 0,2%. Cu ajutorul celor două rotoare gemene Twin Pitch combinele CR lucrează fără efort în diferite condiţii de cultură, putând avea o productivitate mărită cu 10%, chiar în condiţii grele. Trecerea de la cereale la porumb sau orez este foarte simplă.

Combinele cu două rotoare axiale au o serie de avantaje faţă de cele cu un singur rotor: suprafaţa de treier şi de separare este mai mare, iar fluxul de material adus de elevatorul central în combină nu este strangulat, ci este distribuit uniform, într-un strat mai subţire, pe lăţimea celor două rotoare, relativ egală cu lăţimea elevatorului central. De asemenea, amestecul de paie şi boabe nu este împins spre unul dintre pereţi, iar boabele cad uniform pe toată suprafaţa sitelor.

Valţul de alimentare dinamică (VAD) asigură alimentarea uniformă şi mai rapidă a rotoarelor, precum şi protecţia mecanică continuă împotriva pietrelor, crescând capacitatea maşinii cu peste 15%, prin alimentarea mai rapidă şi mai uniformă a rotoarelor şi eliminând fără nici o ezitare pietrele. Aceasta se realizează fără consum suplimentar de putere sau motorină. Şenilele cu suspensie sunt standard pe CR10.90 şi opţionale pe celelalte modele. Ele asigură o tracţiune excelentă, compactarea redusă a solului şi o deplasare „netedă“, chiar şi pe teren accidentat. În plus, cabina Harvest Suite™ Ultra, care a fost proiectată în urma consultării cu clienţii, defineşte confortul la recoltare.

Cu un volum de 3,7 mc, noua cabină este mai spaţioasă decât predecesoarea sa, iar interiorul său a fost în întregime reproiectat, pentru a îmbunătăţi mai departe ergonomia şi confortul. Noua cabină are mai mult geam decât modelele anterioare. Suprafaţa vitrată impresionantă, de 6,3 mp, împreună cu parbrizul care coboară sub podea asigură o vizibilitate excelentă de jur-împrejur şi permite urmărirea hederului până la extremităţi. Noua consolă cu comenzi este realizată pentru a deveni o extensie a operatorului.

În afara butoanelor pentru stabilirea parametrilor de lucru şi efectuarea de la distanţă a reglajelor, ea are şi un monitor Intelliview IV cu ecran tactil color de 10,4” (26,4 cm), care pune toţi parametrii-cheie ai maşinii la îndemâna operatorului, fiind fixat pe role pentru a putea fi mutat în poziţie confortabilă. Maneta multifuncţională (joystick) ComandGrip ajută la reglarea vitezei de recoltare, în timp ce un al doilea monitor de 10,4” este o opţiune pentru operatorii care doresc mai multe informaţii. Scaunul operatorului cu suspensie pneumatică, cu încălzire şi ventilaţie activă, cu o cursă vericală extinsă şi reglare automată în funcţie de greutatea operatorului contribuie la confortul acestuia.

Dacă trebuie să lucraţi noaptea, cu noua CR nu este o problemă. Lampa de pe tubul de descărcare şi cele patru lămpi de lucru HID şi LED, care oferă vizibilitate până la 500 m distanţă, fac posibilă continuarea lucrului mult după lăsarea întunericului la fel de eficient ca şi în cursul zilei. De asemenea, sistemul de autoghidare Intellisteer permite lucrul cu „masă plină“, hederul fiind în permanenţă încărcat la maximum. Pentru plante prăşitoare se poate folosi şi sistemul de ghidare cu palpatori pe rând.

Toate celelalte sisteme folosite la generaţia anterioară de combine CR cu două rotoare axiale, cum ar fi controlul automat al vitezei de lucru în funcţie de încărcarea maşinii (cruise control), controlul automat al turaţiei ventilatorului de curăţare în funcţie de înclinarea combinei pe pantă (optifan), sistemul cu trei site în cascadă, cu mişcare în sensuri inverse (opticlean), reglarea sistemului de împrăştiere a plevei şi paielor (optispread) etc. se păstrează şi la noile modele.

CR10.90 este vârful de gamă, prima combină din clasa 10 din Europa care asigură cea mai mare capacitate din industrie şi performanţe extraordinare. Sunt şase modele de combine CR, care se încadrează de la clasa 7 la clasa 10. Iată în tabelul de mai jos câteva caracteristici principale ale acestora.

Picture

1 Comment
Stir Fry Recipes link
28/4/2023 13:44:54

Hi nice reading your blog

Reply



Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE