REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Nicuşor Şerban: «Un an agricol dificil»

1/5/2020

0 Comments

 
Picture
Nicuşor Şerban, administrator al Agroserv Măriuţa din judeţul Ialomiţa, dar şi preşedinte al Clubului Fermierilor Români, a atras atenţia asupra dificultăţilor cu care se confruntă fermierii în această perioadă. În domeniul zootehnic, crescătorii de animale întâmpină probleme din cauza scăderii preţului obţinut la valorificarea laptelui, iar în domeniul vegetal seceta este cea care provoacă cele mai mari îngrijorări. 
Reprezentantul fermierilor solicită autorităţilor sprijin pentru diminuarea efectelor negative cauzate atât de nesiguranţa pieţei, cât şi de lipsa precipitaţiilor. 

Preţ scăzut la lapte
​

„Avem un efectiv mare de animale, de 2.300 de bovine din rasa Holstein, din care 1.000 sunt vaci de lapte aflate în producţie. Nu este o muncă uşoară, sunt necesari 3 ani pentru a obţine o vacă de lapte şi, după atâtea eforturi, nu vom renunţa acum chiar dacă avem anumite probleme. Preţul laptelui a scăzut şi nu ştiu dacă tendinţa se va menţine, însă nivelul la care a ajuns în momentul de faţă ne afectează. Sunt ferme zootehnice care acum vând lapte în pierdere. Consider că este necesară o susţinere din partea Guvernului României, eventual să suporte diferenţa dintre preţul pe care fermierii l-au primit în urmă cu 1,5-2 luni şi preţul actual. Această situaţie a dus la scăderea veniturilor fermierilor şi, desigur, la diminuarea profitului, iar dacă situaţia se va prelungi nu vom mai putea discuta despre câştig. Din cauza secetei vom fi nevoiţi să procurăm furaje, probabil de la alţi colegi care au avut noroc de precipitaţii sau din afara ţării, pentru că numărul de animale nu-l vom reduce.“ Fabrica de lactate „Lăptăria cu caimac“, pe care fermierul a inaugurat-o în urmă cu 2 ani, este o investiţie de succes, în valoare de circa 5 milioane de euro, structurată pe şase linii de producţie, cu o capacitate totală de 72.300 litri/zi lapte crud. Produsele obţinute sunt de calitate superioară, nu conţin lapte praf sau alte adaosuri. Din păcate, comercializarea a fost afectată de pandemia creată de COVID-19. Scăderi în valorificarea produselor lactate au fost resimţite şi în perioada Sărbătorilor Pascale.

În aşteptarea ploilor

Exploataţia condusă de Nicuşor Şerban este un model de succes deoarece are un circuit de producţie închis: exploatează o suprafaţă agricolă însemnată, are o fermă zootehnică şi unitate de procesare. Lipsa precipitaţiilor pune însă în pericol asigurarea cu furaje necesare pentru hrana animalelor: „Dacă va ploua, ne vom putea asigura furajele. În acest moment cultura de grâu este compromisă în proporţie de 60 până la 100%, iar dacă precipitaţiile nu vor veni în curând vom înregistra pierdere totală. Cultura de rapiţă este compromisă în proporţie de 40-60%. Despre porumb nu pot să mă pronunţ deoarece este prea devreme şi nu ştim ce se va întâmpla mai încolo. Actualmente nu putem regândi structura culturilor. Într-adevăr, sunt sole cu grâu care trebuie întoarse, dar asta nu înseamnă ca vom semăna acum altă cultură. Vom semăna atunci când vom avea ploi consistente. Nu ne facem probleme în privinţa capacităţii noastre de semănat, deoarece avem utilajele necesare pentru a efectua repede această lucrare. Cea mai mare îngrijorare rezidă din faptul că noua cultură poate să nu răsară în condiţiile în care cheltuielile cu sămânţa, motorina etc. cresc. Nimănui nu-i recomand să semene dacă nu are siguranţa că acea cultură are şanse de dezvoltare, în caz contrar sunt bani aruncaţi.“

Investiţii amânate
​

Din cauza dificultăţilor din acest an agricol administratorul societăţii Agroserv Măriuţa spune că investiţiile vor fi amânate: „Doar dacă vom reuşi să obţinem susţinere vom demara anumite investiţii în sisteme de irigaţii. Momentan putem iriga circa 200 ha şi am putea să suplimentăm cu încă 200-300 ha. Nu vom putea face această investiţie din surse proprii având în vedere situaţia culturilor de grâu şi rapiţă. În general, investiţiile în sistemele de irigaţii sunt considerate strategice pentru securizarea producţiei agricole.“ În încheiere, reprezentantul fermierilor a făcut apel la autorităţi ca să ia cât mai repede măsuri de susţinere, să sprijine investiţiile în irigaţii, iar cei care sunt afectaţi de secetă să fie cât mai repede despăgubiţi pentru a putea relua ciclul de producţie. „Altfel riscăm să punem în pericol securitatea alimentară, nu doar pentru anul în curs, ci şi pentru următorul.“

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE