REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Noi căi de obţinere a independenţei energetice a României: biomasa

16/3/2016

0 Comments

 
Picture
Masa rotundă „Noi căi de obţinere a independenţei energetice a României: biomasa“ s-a desfăşurat marţi, 8 martie 2016, la Cercul Militar Naţional, şi a fost organizată de New Strategy Center. Dezbaterea s-a axat pe tema soluţiilor alternative pentru obţinerea independenţei energetice, biomasa fiind subiectul principal.
Ministrul Achim Irimescu a afirmat că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin politicile sale, sprijină dezvoltarea agriculturii şi culturile energetice, conform cadrului legal conferit de Politica Agricolă Comună. Ca şi în cazul celorlalte culturi agricole (grâu, porumb, floarea-soarelui etc.), culturile de plante energetice sunt eligibile atât la scheme de plăţi directe din fonduri europene, cât şi la ajutorul naţional tranzitoriu finanţat din bugetul naţional. Cuantumul/ha al acestor plăţi se stabileşte anual prin hotărâre a Guvernului, după determinarea suprafeţelor eligibile la plată de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, până la finalul lunii martie. Tot din bugetul naţional, cultivatorii de plante energetice nonalimentare beneficiază de rambursarea sumelor care reprezintă diferenţa dintre acciza standard şi acciza redusă de 21 euro/1.000 litri motorină. Cuantumul nominal al sprijinului pentru anul 2016 este de circa 1,8 lei litru, iar cantitatea maximă anuală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 100 litri/ha. „Numărul cultivatorilor de plante energetice a crescut an de an. Astfel, conform bazei de date a APIA, în anul 2015 faţă de 2014 numărul acestora a crescut la 442, de la 320 în 2014, iar suprafaţa totală solicitată la plata în 2015 a fost de circa 5.000 ha. Ministerul Agriculturii vine în sprijinul investitorilor care îşi propun să activeze în producţia de biomasă prin măsurile din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, care oferă posibilitatea finanţării investiţiilor în producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile. Acestea vor contribui la realizarea obiectivelor transversale legate de protecţia mediului, de atenuare a efectelor schimbărilor climatice şi de adaptare la acestea, dar şi la creşterea numărului fermierilor care vor opta pentru culturile energetice“, a menţionat ministrul Achim Irimescu. La eveniment au luat parte Corina Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Jean Valvis, vicepreşedinte AOAR, Gustav Melin, preşedinte AEOBIOM (Asociaţia Europeană pentru Biomasă), Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputaţilor, şi Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Ionel Niţu, preşedintele New Strategy Center şi alţii.

Măsurile din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 care sprijină proiectele de obţinere a energiei din resurse regenerabile sunt:

Măsura 4 „Investiţii în active fizice“ sprijină printre altele şi investiţii în instalaţii pentru producerea de energie electrică şi/sau termică, prin utilizarea biomasei. Alocarea financiară totală pentru perioada 2014-2020 este de 2,4 miliarde euro.

Măsura 6 „Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor“ sprijină investiţiile în producţia de combustibili din biomasă. Unul dintre domeniile de diversificare acoperite în cadrul submăsurilor 6.2 „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale„ şi 6.4 „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole“ este producţia de combustibil din biomasă (ex.: fabricare de peleţi şi brichete), în vederea comercializării, producerii şi utilizării energiei din surse regenerabile pentru desfăşurarea propriei activităţi. Alocarea financiară  aferentă Submăsurii 6.2 este de 117,8 milioane de euro, iar pentru Măsura 6.4 este de 152,6 milioane de euro.

Prin intermediul Submăsurii 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite“ se acordă sprijin pentru împădurirea terenurilor agricole şi neagricole, printre speciile eligibile pentru împădurire se regăsesc inclusiv salcâmul şi trei specii de salcie: Salcie albă, Salcie căprească, Salcie plesnitoare. Această submăsură beneficiază de o alocare financiară de circa 124,5 milioane de euro.

Prin măsurile de interes local ce ar putea fi finanţate prin Măsura 19 „Dezvoltarea Locală LEADER“ sunt încurajate, printre altele, şi investiţiile ce vizează promovarea utilizării surselor de căldură pe bază de biomasă, crearea şi dezvoltarea de sisteme de producere şi distribuţie a biogazului la nivel de comunitate. Alocarea publică totală pentru 2014-2020 este de 563,5 milioane de euro.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE