REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Noi măsuri de sprijin

1/8/2020

0 Comments

 
Picture
În această perioadă dificilă pentru agricultura românească, în care peste efectele provocate de pandemia cu coronavirus s-au suprapus şi cele cauzate de secetă, cu efecte negative asupra activităţii economice a exploataţiilor agricole, fermierii au nevoie mai mult decât oricând de sprijin.
Fie că trebuie să îşi continuie investiţiile în ferme pentru a creşte competitivitatea sau au nevoie de suport pentru a depăşi anumite riscuri, cum este, de exemplu, cel de neplată a furnizorilor, fie de încurajare pentru dezvoltarea de noi afaceri în mediul rural, măsurile de sprijin gândite de Guvern pot reprezenta o gură de oxigen pentru agricultori.

Stimularea iniţiativei antreprenoriale în mediul rural şi cu implicarea asociaţiilor 

Guvernul a adoptat recent un program care vizează stimularea antreprenoriatului rural pentru dezvoltarea de activităţi economice în zona de procesare, distribuţie şi ambalare produse agricole. Este o schemă de ajutor de stat nerambursabil pentru investiţii de maxim 200.000 de euro pentru un proiect de afaceri în această zonă şi de minim 40.000 de euro. Valoarea totală a bugetului este de 200 milioane de euro şi funcţionează pe principiul administratorilor schemelor de granturi.

„Cu alte cuvinte, Ministerul Fondurilor Europene, prin autoritatea de management, pune la dispoziţie acest buget de 200 milioane de euro, iar în cadrul acestui program diverse asociaţii reprezentative sau entităţi care doresc să aplice în cadrul acestui program se angajează în baza unui buget să identifice, să sprijine şi să asiste dezvoltarea unor proiecte de afaceri de către persoanele din grupurile-ţintă în mediul rural. Noutatea importantă în cadrul acestui program este că administratori de schemă de grant pot fi în acest caz şi asociaţiile de fermieri, având în vedere specificul acestui apel de proiecte. Cu alte cuvinte, asociaţiile de fermieri pot solicita un buget din cadrul acestui program pentru identificarea, încurajarea, stimularea unor iniţiative antreprenoriale, identifică un tânăr fermier care doreşte să dezvolte o astfel de activitate economică în zona de procesare, distribuţie sau ambalare de produse agricole şi îl asistă în realizarea planului de afaceri, în realizarea investiţiilor, în decontarea cheltuielilor eligibile. Este un mecanism prin care se instituie o consultanţă intermediară între diverse entităţi care au competenţe şi cunoştinţe în domeniu care să îi ajute pe cei care nu pot, nu ştiu, nu au mai avut de-a face cu zona aceasta a accesării fondurilor europene şi, practic, sunt ajutaţi să îşi realizeze planul de afaceri, documentaţiile necesare“, a afirmat Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului.


Noi produse de garantare

Pentru asigurarea accesului la capital de lucru şi credite de investiţii, FNGCIMM anunţă lansarea unui nou produs - IMM Factor.

Acesta presupune garantarea instrumentelor de plată în relaţiile comerciale dintre întreprinderi. Riscul de neplată a furnizorilor, 
a contractelor comerciale, a livrărilor de bunuri şi servicii poate crea un blocaj în economie prin acumularea de datorii neplătite între comercianţi şi arierate între diverse societăţi comerciale.

Guvernul a adoptat un astfel de program pentru a veni şi stimula instrumentele de garantare a unor facilităţi de plată între comercianţi, numite factoring sau scontare. Un comerciant care a contractat o livrare de bunuri şi servicii sau are o livrare de bunuri şi servicii poate să meargă către o bancă comercială şi să ceară plata de până la 80% din valoarea facturii. Statul garantează finanţatorului, respectiv instituţiei bancare, 50% din plata facturii.

Un alt program guvernamental este IMM Leasing de echipamente şi utilaje, prin care se acordă garanţii în proporţie de 80% din valoarea finanţării pentru achiziţia de echipamente IT şi tehnologia informaţiei şi în proporţie de maximum 60% din valoarea finanţării pentru achiziţia de utilaje şi echipamente tehnologice. Conform programului, valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot 
fi acordate unui beneficiar va fi de 5 milioane lei, iar perioada şi modalitatea de rambursare a finanţărilor vor fi stabilite de finanţatori. Durata maximă a perioadei de leasing va fi de 72 de luni, cu posibilitatea acordării unei perioade de garanţie cuprinse între 3 şi 12 luni, iar avansul achitat de utilizator este 0% şi, în funcţie de solicitarea beneficiarului, poate ajunge până la maximum 20% din valoarea de achiziţie a bunului finanţat (exclusiv TVA).

Fonduri pentru dobândirea de competenţe digitale 

Tehnologia digitală a devenit cunoscută de către fermieri deoarece are aplicabilitate în domeniul agricol şi a dovedit că poate să contribuie la creşterea productivităţii şi a profitabilităţii exploataţiilor agricole. Drept urmare, din ce în ce mai mulţi agricultori, manageri de ferme sunt interesaţi să investească în achiziţia unor astfel de instrumente, dar şi în pregătirea angajaţilor astfel încât aceştia să capete competenţe digitale. Întreprinderile care doresc să facă pasul către digitalizare pot beneficia de ajutor nerambursabil, granturi pentru achiziţia de echipamente şi tehnologie digitală. Măsura dispune de un buget total de 150 milioane de euro, iar valoarea finanţării per proiect este cuprinsă între 30.000 şi 100.000 de euro.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE