REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Noi provocări pentru agricultura europeană

20/1/2022

0 Comments

 
Picture
​În toamna anului trecut, Pedro Gallardo Barrena, vicepreşedintele organizației fermierilor europeni COPA - COGECA, a vizitat câteva ferme din România și a participat la o conferință pe tema accesului la biotehnologiile agricole, ca urmare a invitației înaintată de APPR. Această ocazie ne-a oferit oportunitatea de a îl intervieva cu privire la provocările cu care se confruntă sectorul agricol.
​„Principala provocare a agricultorilor este aceea de a continua să producă. Presiunea pe costurile de producție este din ce în ce mai mare deoarece prețurile la inputurile agricole au crescut foarte mult, în special la îngrășămintele chimice.
Cea de-a doua provocare pe care o avem în domeniul nostru de activitate este acordul ecologic european prezentat de Comisia Europeană, respectiv strategiile Farm to Fork și Biodiversitate, precum și modul în care prevederile acestuia se vor reflecta asupra agriculturii.”
Potrivit acestuia, fermierii nu s-au aflat în centru dezbaterilor privind aplicarea acestor strategii.
„Trebuie să se țină seama de părerea noastră. Comisia Europeană ar trebui să ceară opinia agricultorilor în această privință. De asemenea, considerăm că instituția europeană ar trebui să prezinte o evaluare a impactului asupra sectorului agricol ca să știm care sunt consecințele acestor strategii. Până acum avem patru evaluări de impact diferite, făcute de diferite entități, printre care se află și cel al Departamentului de Agricultură din Statele Unite ale Americii (USDA). Toate evaluările ale impactului strategiilor în agricultura europeană sunt foarte negative și de aceea suntem foarte îngrijorați.”
În ciuda acestor îngrijorări, agricultorii trebuie să își continue activitatea, să producă hrana necesară, dar pentru a face acest lucru au nevoie de suport și acces la inovații.
„În 2022 se va discuta despre reînnoirea autorizației substanței active glifosat. Această substanță este foarte utilă pentru fermieri și constituie un instrument eficient în lupta cu buruienile. Totodată, noile tehnici de ameliorare genetică reprezintă un instrument folositor pentru a progresa în agricultură. Vorbim din ce în ce mai des despre schimbările climatice și pentru a le face față avem nevoie de inovații în materie de genetică.”
La întrebarea referitoare la prevederea Comisiei Europene de a crește suprafața agricolă cultivată în sistem ecologic cu 25%, vicepreședintele organizației a afirmat că producția organică este la fel de importantă ca cea convențională, însă pentru valorificarea produselor ecologice trebuie să existe o piață viabilă, iar consumatorii să fie dispuși să plătească suplimentar.
Domnia sa a afirmat că este de dorit o agricultură sustenabilă, însă nu trebuie neglijat caracterul economic.
„Suntem în favoarea oricărui model de agricultură, fie că este ecologică, convențională sau biotehnologică atât timp cât ţinem seama de piaţă, de nevoile consumatorilor şi de bugetul acestora. În regiunea Andaluzia, Spania, avem o producție ecologică importanta însă cantitatea nu este consumată intern în totalitate și astfel trebuie să o valorificăm în alte țări din Europa. Ce se va întâmpla atunci când 25% din terenurile agricole vor fi cultivate în sistem ecologic? În plus, nu toți consumatorii își pot permite să plătească mai mult pentru a achiziționa produse organice. Consumatorii trebuie să ne spună ce vor, dar nu vom putea produce într-o manieră organică dacă nu există piață.”
În această ordine de idei, reprezentantul fermierilor a declarat că este important ca fermierii să aibă acces la inovații în domeniul agricol pentru a progresa.
 
În România, Barrena a vizitat mai multe ferme, atât de dimensiuni mari, cât și mici, din sectorul vegetal și legumicol.
„A fost o vizită plăcută, iar percepția mea este foarte pozitivă. Am găsit și similarități între agricultura practicată aici și cea din Spania. De aceea, consider că trebuie să facem alianțe, să lucrăm împreună. Aș dori să salut și faptul că fermierii români fac parte din COPA - COGECA, prin intermediul căruia putem face lobby și putem învăța unii de la alții, ceea ce este un lucru extrem de pozitiv”, a mai spus vicepreşedintele organizației europene.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE