REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Noi varietati de soia MG sunt asteptate pe piata internationala

15/2/2011

0 Comments

 
Picture
Din anul 1996, de când plantele modificate au început să fie cultivate în scop comercial, suprafaţa ocupată de acestea a crescut semnificativ. Într-un interval de numai 13 ani, suprafaţa cultivată cu plante transgenice a crescut de 74 de ori. Această rată de adoptare este unică în istoria agriculturii mondiale.


Soia MG, principalul produs al biotehnologiei moderne
Monsanto a fost prima companie producătoare de seminţe care a lansat pe piaţă primele varietăţi transgenice, respectiv soia Roundup Ready şi bumbacul Bollgard.
Soia MG, principalul produs al biotehnologiei moderne, a fost rapid introdusă în cultură de ţări precum SUA, Argentina, Brazilia, Canada, Mexic sau Uruguai, iar în 2008, aceasta ocupa o suprafaţă de 65,8 milioane de hectare. Conform datelor prezentate de United Soybean Board, anul trecut această cultură a ocupat în Statele Unite aproape 30 milioane de hectare.
„Soia Roundup Ready este folosită cu succes de 14 ani în SUA datorită beneficiilor pe care le aduce asupra solului şi mediului înconjurător. Din suprafaţa totală cultivată cu soia, de 30 milioane de hectare, 92% este modificată genetic. Şi în alte ţări procentul de soia obţinută prin biotehnologii este destul de mare. În Brazilia, soia MG este cultivată pe circa 15 milioane de hectare, ceea ce înseamnă un procent de 70% din suprafaţa totală destinată acestei culturi. În Argentina vorbim de o pondere de 95%, iar în Uruguai sau Paraguai de 100%”, a afirmat dl David Green, director de comunicare în cadrul United Soybean Board.
Soia Roundup Ready este planta care prezintă tolerantă la principalul activ erbicid glifosat. Introducerea acestei plante transgenice a permis, în primul rând, reducerea volumului de erbicide, şi implicit de combustibili, ca urmare a micşorării numărului de tratamente efectuate cu scopul combaterii buruienilor din cultură.
Pentru fermieri aceste avantaje, precum şi permiterea practicării unui sistem de lucrări minime ale solului care se protejează structura solului şi se evită eroziunea, au fost suficiente pentru a adopta această plantă în cultură. După cum a precizat dl Green, „dacă o tehnologie nu aduce beneficii, ea nu va fi aplicată de fermieri, iar acest sistem de cultură poate fi folosit de orice fermier, inclusiv de cel care exploatează suprafeţe mici”. În acest sens, directorul de comunicare în cadrul United Soybean Board, a dat exemplul Indiei. „În această ţară, peste 90% din suprafaţa cultivată cu bumbac este reprezentată de soiuri modificate genetic. Acest bumbac este cultivat de micii fermieri. Tehnologia plantelor modificate genetic poate fi aplicată în orice fermă, indiferent de dimensiunea acesteia”, a spus dl Green.
Alte varietăţi de soia modificată genetic, în afară de Roundup Ready (RR), în lume se mai cultivă Roundup Ready 2 (RR2Y)- o variantă mai productivă, LibertyLink, care prezintă toleranţă la erbicidele Ignite şi Liberty (substanţa activă glufosinat) şi un soi cu un conţinut ridicat în acid oleic.
„Soia MG High Oleic se cultivă pe suprafeţe mici deoarece este o piaţă de nişă, însă în următorii ani este aşteptată o serie de varietăţi modificate genetic, un număr mare de produse atât la soia, cât şi la porumb. 10 dintre aceste noi varietăţi sunt destinate alimentaţiei umane. La soia, una dintre varietăţi care a trezit interes este cea care are un conţinut bogat în acizi omega-3. Lanţurile mari de supermaketuri deja s-au interesat şi vor să încheie contracte pentru achiziţia de produse care conţin soia bogată în acizi omega-3”, a precizat dl Green.
Până în 2020, vor fi lansate mai multe varietăţi de soia modificată genetic, printre care unele cu conţinut scăzut în acid linoleic pentru că uleiul obţinut nu este hidrogenat şi nu necesită pentru procesare solvenţi toxici. De asemenea, va exista soia cu conţinut ridicat în acid oleic şi scăzut în acid gras saturat.
În încheiere, dl Green a precizat că de când sunt acceptate plantele modificate genetic în cultură nu s-a înregistrat niciun risc atât asupra sănătăţiiumane, animale, cât şi a mediului înconjurător.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE