REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Noii hibrizi Optimum AQUAmax de la DuPont Pioneer joacă într-un nou campionat. «Alege adversarul, intră în competiţie şi câştigă meciul!»

15/1/2015

0 Comments

 
Noii hibrizi Optimum AQUAmax de la DuPont Pioneer
Noii hibrizi Optimum AQUAmax de la DuPont Pioneer
Reprezentantii DuPont Pioneer au pregătit un nou program dedicat fermierilor dornici de competiţie. Intitulat sugestiv „Câştigă meciul“, acesta se adresează producătorilor agricoli care nu au mai cultivat până acum hibrizi Pioneer.
Maria Cîrjă - Marketing manager DuPont Pioneer RO & MDMaria Cîrjă - Marketing manager DuPont Pioneer RO & MD
Conform spuselor directorului naţional de vânzări al companiei, Jean Ionescu, cu ocazia conferinţei comune DuPont şi DuPont Pioneer „Marea reuniune“, regulile programului (jocului) „Câştigă meciul“ sunt simple: hibridul competitor va fi însămânţat în centrul unei tarlale puse la dispoziţie de fermier, iar în stânga şi în dreapta acestui lot hibrizii recomandaţi de reprezentanţii Pioneer, din gama Optimum AQUAmax. În cazul în care „jucătorul“ Pioneer a pierdut, sămânţa pentru anul viitor va fi furnizată în mod gratuit de companie, a ţinut să precizeze Maria Cîrjă, marketing manager DuPont Pioneer România şi Moldova.

„«Câştigă meciul» este un program care dă încredere fermierilor. Este un program ce se adresează producătorilor agricoli care nu au cultivat până la acest moment hibrizi Pioneer. Pe fiecare grupă de maturitate, Pioneer are, spunem noi, prin gama Optimum AQUAmax, cea mai performantă gamă de produse, una pe care, practic, o semănăm în aceeaşi tarla, în acelaşi câmp, hibridul competitor fiind la mijlocul parcelei, iar în stânga şi în dreapta doi hibrizi recomandaţi de reprezentantul Pioneer“, a precizat Jean Ionescu pentru Revista „AGRIMEDIA“.

În plus, Maria Cîrjă a menţionat că hibrizii care s-au calificat pentru a purta denumirea de AQUAmax şi de a intra în competiţia „Câştigă meciul“ au fost testaţi minimum patru ani în cercetare, respectiv minimum doi ani în loturile comerciale, astfel încât să demonstreze că în orice condiţii de secetă atmosferică, de secetă pedologică, ei rezistă, produc şi satisfac nevoile tuturor fermierilor. „Acest proiect se adresează fermierilor care nu au cultivat niciodată Pioneer, nu au cultivat niciodată AQUAmax. Îi rugăm să intre, să încerce, să cumpere minimum doi dintre aceşti jucători, să-i semene lângă cel mai productiv competitor din aceeaşi grupă de maturitate şi, dacă hibridul nostru, jucătorul nostru a pierdut, îi dăm sămânţa înapoi pentru anul viitor fără bani“, a adăugat managerul de marketing DuPont Pioneer România şi Moldova.

Lotul de şapte este format din şase „jucători de câmp“ şi un „portar“: „Atacantul“, adică P9903 - FAO 360, este un hibrid nou pe piaţa din România, semitimpuriu, cu toleranţă bună la principalele boli ale porumbului şi o toleranţă excepţională la secetă şi arşiţă. Ce mai, un porumb de... „nota 21“! „Starul de pe teren“, în speţă P9911 - FAO 410, este cel de-al doilea jucător din listă. Vorbim de un hibrid semitardiv, cu o foarte bună toleranţă la secetă şi rezistenţă bună la Gibberella. „Golgheterul“ este reprezentat în această echipă de P9241 - FAO340, un hibrid semitimpuriu, cu excelentă capacitate de producţie. Acesta are o rezistenţă bună la frângere şi cădere, la tăciunele zburător şi Fusarium, respectiv la secetă.

Echipa câştigătoare are un portar de excepţie. Vorbim în acest caz de P0216 - FAO 450, apărătorul echipei fiind un hibrid simplu, semitardiv, cu potenţial extraordinar de producţie. Pierde foarte repede apa la maturitate, are rezistenţă bună la tăciunele zburător, rădăcini şi o tulpină foarte puternice, „stay green“ foarte pronunţat. „Inegalabilul“ P8523 - FAO 270 poate fi recomandat şi pentru cultura dublă, în timp ce P9175 - FAO 320, zis şi „Imbatabilul“, pierde foarte repede apa la maturitate şi are o bună toleranţă la secetă. Ultimul din echipă - „campionul“ - P0412 - FAO 480 are o rezistenţă bună la Sorosporium şi Fusarium.

„La porumb, hibrizii din categoria top performers sunt, în general, cei din categoria Optimum AQUAmax de la FAO 270 la FAO 480. Mai precis, P0412 - FAO480, P0216 - FAO 450, P9911 - FAO 410, P0023 - FAO 410 (nou), P9486 - FAO 350 (nou), P9241 - FAO 340; din categoria mai timpurie P9175 - FAO320 şi sub FAO 300 P8523. Aceasta este gama de calibru. În afară de categoria AQUAmax, mai avem o categorie de elită, mai exact hibrizi ca N01, F73, Y12, hibrizi cu 3-4 ani prezenţă pe piaţa din România, dar sunt hibrizi pe care fermierii i-au asimilat foarte bine, hibrizi constanţi ca producţii şi sunt, practic, produsele care ne asigură tranziţia către categoria AQUAmax“, a punctat Ionescu.

Protector, sămânţa de floarea-soarelui care se apără singură de lupoaie şi mană

Pioneer Protector pentru floarea-soarelui  este dedicat cultivatorilor care caută soluţii menite să minimizeze riscurile asimilate producţiei. Anul acesta, compania a adus pe piaţa din România o serie de produse noi, rezistente la erbicidul Express, la secetă şi arşiţă, respectiv cu rezistenţă genetică la toate rasele de mană existente în România, precum şi la rasele de Orobanche mai agresive decât rasa E. În acest caz este vorba de hibridul P64HE118, high oleic şi semitimpuriu şi de P64LC108, hibrid simplu, semitimpuriu cu grad ridicat de producţie şi de rezistenţă la secetă.

Asta nu înseamnă că mai bine cunoscuţii LE25 şi LE99 au fost daţi uitării. În opinia lui Jean Ionescu, director de vânzări DuPont Pioneer, aceştia ar trebui să fie luaţi în calcul drept performanţă de top la ora actuală, adevărate „produsele-amiral în cultura florii-soarelui“. Pe de altă pare, Maria Cîrjă a adăugat că, dacă la floarea-soarelui s-a rezolvat problema buruienilor prin tehnologia Express, compania Pioneer a trebuit să reacţioneze imediat împotriva manei, care nu poate fi combătută chimic în totalitate, şi a lupoaiei, un parazit care se extinde în România în fiecare an. „Rasele noi de lupoaie invadează sud-estul României. Nu există altă metodă de a combate lupoaia şi de a cultiva floarea-soarelui în această zonă decât dacă avem hibrizi cu rezistenţă genetică. Protector se cheamă brandul care cuprinde sau ascunde hibrizi cu rezistenţă genetică la lupoaie şi la mană“, a conchis Cîrjă.

Exclusiv - Chemur Company va prelua toate produsele chimice ale DuPont. Credo, Fontellis şi Lannate 20 SL - trei noi pesticide pentru piaţa din România

Cu ocazia evenimentului de joi, 22 ianuarie a.c., Vasile Iosif, directorul general al DuPont România, a declarat în premieră pentru România că firma în cadrul căreia activează va externaliza toată partea de produse chimice către o nouă companie - Chemur, firmă cotată la bursă, care va avea aproximativ 7.200 de angajaţi şi un turnover de aproximativ 7 miliarde de dolari.

O altă informaţie, de data aceasta legată de sectorul produselor de protecţie a plantelor, a fost dată publicităţii de Ion Săvulescu, reprezentantul tehnic al DuPont. Acesta a avut o prezentare tehnică detaliată despre Credo, un fungicid sistemic complex, cu spectru larg de combatere la grâu şi orz. Credo are proprietăţi preventive şi curative, o acţiune sistemică, translaminară şi preventivă, care oferă protecţie îndelungată chiar şi în perioada de creştere intensivă. Conform spuselor lui Săvulescu, Credo conţine două substanţe active compatibile, cu moduri de acţiune diferite şi este eficace împotriva unui spectru larg de boli foliare la cereale. Prin efectul combinat de contact şi sistemic, Credo este eficient în controlul bolilor foliare la cerealele păioase.

„Picoxistrobin este distribuit sistemic prin vasele lemnoase, difuzează de-a lungul pereţilor în ţesuturile învecinate şi migrează din părţile tratate spre extremităţile frunzei. Acţiunea sistemică translaminară şi acropetală asigură protecţia ţesuturilor noi. Picoxistrobin este redistribuit în stare de vapori şi creează o zonă de protecţie uniformă în jurul plantei tratate. Clorotalonilul este un fungicid de contact, preventiv, cu un mod unic de acţiune multi-site. Controlează un spectru larg de organisme patogene, prin inhibarea germinaţiei sporilor şi a mobilităţii zoosporilor“, a precizat specialistul. Doza recomandată este de 1,5 l/ha la grâu şi orz. Volumul de suspensie este de 150-400 l/ha la aplicarea terestră, iar numărul maxim de tratamente pe an - două. La cultura de grâu, Credo combate făinarea, septorioza, ruginile, fuzarioza şi sfâşierea frunzelor. La orz, acest produs combate făinarea, pătarea reticulară, pătarea brună şi sfâşierea frunzelor.

Un alt produs nou, de data aceasta la nivel global, şi care va intra în portofoliul fermierilor români cât de curând va fi Fontellis, un fungicid sistemic pentru combaterea bolilor foliare la măr, respectiv insecticidul Lannate 20 SL. Fontelis este un fungicid sistemic pentru combaterea bolilor foliare la măr. Conţine Pentiopyrad - 200 grame la litru, o substanţă nouă din grupa carboxamide ce inhibă procesul respirator al ciupercilor prin blocarea biochimică a funcţionării mitocondriei la nivelul complexului II. Substanţa activă a fost inclusă în grupul 7 privind rezistenţa patogenilor, inhibitor de succinat dehidrogenază. Doza omologată este de 750 mililitri la hectar, iar volumul de apă 500-1.000 l/ha.

Lannate este un insecticid carbamat cu acţiune rapidă asupra dăunătorilor din culturile de legume. Conţine metamil - 200 g/l. Substanţa activă metomil este un inhibitor de colinesterază şi aparţine grupului carbamaţilor. Lannate 20SL se mişcă în suprafaţa frunzei, acţionează neurotoxic şi afectează funcţiile sistemului nervos central al insectelor. Inhibiţia enzimei acetilcolinesteraza determină blocarea semnalelor nervoase, rezultatul fiind paralizia şi moartea insectelor. Metomil are acţiune de contact (prin cuticulă) şi ingestie. Lannate 20SL acţionează asupra ouălor, larvelor şi adulţilor la un spectru larg de insecte. Este insecticid de contact cu efect de şoc, cu eficacitate maximă după două zile de la aplicare. Lannate 20 SL este recomandat pentru tratamente foliare împotriva unui spectru larg de dăunători la următoarele culturi legumicole: tomate, ardei, vinete, castraveţi, salată, pepeni, mazăre verde, fasole verde. Se aplică în dozele recomandate când populaţiile insectelor ajung la pragul economic de dăunare. Numărul maxim de tratamente pe an este de două, iar volumul de soluţie este de 300-1.000 litri la hectar pentru legume.

Prezent şi el la eveniment, directorul pentru Europa Centrală al DuPont Crop Protection, Piotr Gill, a afirmat că anul 2014 nu a fost un unul uşor pentru companie, firma fiind nevoită să renunţe la unul dintre cele mai importante produse pe care le-a avut în portofoliu - ALERT, din cauza legislaţiei Uniunii Europene. Asta nu înseamnă că firma se va împiedica de acest pas înapoi. Practic, potrivit afirmaţiilor lui Gill, fermierii români vor avea parte în acest an de trei produse fitosanitare noi.

„Având în vedere faptul că DuPont investeşte sume de bani considerabile în cercetare, am reuşit să aducem alte produse care să înlocuiască tehnologia care a plecat. Aproximativ 60 la sută din cheltuielile de cercetare-dezvoltare se îndreaptă către zona de protecţie a plantelor, dar şi către hibrizii de sămânţă Pioneer“, a spus Piotr Gill. În plus, acesta a mai adăugat că produsele DuPont nu vor fi cele mai ieftine de pe piaţa din România sau din altă parte. „Şi asta pentru că noi trebuie să recuperăm investiţia pe care am făcut-o în dezvoltarea noilor produse“, a conchis Gill.

DuPont investeşte anual în cercetare şi dezvoltare 2,2 miliarde dolari, având peste 10.000 de cercetător în 150 de centre de cercetare plasate peste tot în lume. Firma Pioneer este lider mondial în producerea, procesarea şi comercializarea seminţelor de porumb, investind milioane de dolari anual pentru a crea produse performante distribuite în întreaga lume.

Ionel VĂDUVA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE