REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Noile combine Deutz-Fahr cu motoare Mercedes

15/1/2016

0 Comments

 
Picture
Noile combine Deutz-Fahr cu motoare Mercedes
PictureFLORIN NEACȘU, director general adjunct NHR Agropartners
Motorul Mercedes, un punct-forte al combinelor Deutz-Fahr seriile C7200 şi C9200.

Obligativitatea ca motoarele să satisfacă cerinţele TIER 4 final privind poluarea a adus combinelor Deutz-Fahr mai multe schimbări majore: modelele C7200 şi C9200 au fost dotate cu motoare Mercedes Benz de 7,7 litri, cu patru supape pe cilindru şi sistem de injecţie Common Rail de înaltă presiune (2.400 bar) şi guvernor electronic, care asigură o performanţă de neegalat în câmp, realizând o putere nominală de la 288, la C7205, la 363 CP, la C9206. Puterea maximă cu powerboost a acestor motoare este de la 309 la 395 CP. Ele folosesc tehnologia de ultimă oră de control al emisiilor, cu sisteme EGR şi SCR. Capacitatea de 750 l a rezervorului de motorină asigură autonomie pe durata întregului timp de lucru. Rezervoarele de motorină şi AdBlue din polietilenă de 10 mm grosime, cu două puncte de ancorare, asigură o calitate constructivă excelentă şi o reorganizare raţională a spaţiului pentru a face loc rezervorului de AdBlue. Cu o valvă EGR (Exhaust Gas Recirculation) şi un sistem SCR (Selective Catalyst Reduction), noile motoare Mercedes Benz 6R1000 Tier 4 Final reduc semnificativ emisiile de oxizi de azot (NOx), care sunt printre cele mai dăunătoare dintre produşii de ardere. Cu această ocazie au mai fost perfecţionate o serie de componente. A fost introdus un filtru-ciclon cu autocurăţare pentru precurăţarea aerului înainte de a intra în filtrul de aer al motorului, care elimină 99% din particulele de praf mai mari de 20 de microni. Astfel, se prelungeşte durata de serviciu a filtrului de aer al motorului şi se reduce frecvenţa curăţării acestuia, îmbunătăţind în acelaşi timp performanţele motorului.

Cabină spaţioasă şi ergonomică

O nouă cabină mai confortabilă şi cu comenzi mai ergonomice echipează aceste combine. Pe lângă fereastra dublă pentru vizualizarea situaţiei din buncărul de boabe, cabina este prevăzută cu un sistem de climatizare îmbunătăţit atât funcţional, cât şi ca acces pentru întreţinere. De asemenea, a fost introdus un nou computer şi o consolă pentru comenzi mai intuitivă şi mai uşor de utilizat. De la maneta multifuncţională se reglează turaţia şi poziţia rabatorului, se comandă cuplarea cuţitului şi a sistemului de autocontrol pentru înălţimea miriştei şi pentru urmărirea configuraţiei terenului, se comandă rabatarea tubului de descărcare şi acţionarea melcului, care are o capacitate de descărcare de 90 litri/secundă. Totodată, maneta este prevăzută cu un buton pentru oprirea de siguranţă în caz de urgenţă. Noul computer are ecran tactil (touch screen), furnizând toate informaţiile necesare în timpul lucrului şi al transportului şi având posibilitatea de a crea diferite profile şi memora reglaje pentru diferite culturi şi zone de lucru şi de a transfera toate datele pe un stick USB. Aceste motoare asigură performanţe excepţionale cu cel mai mic consum de combustibil din categoria lor.

Autoghidare

Pentru ghidare automată există opţiunea de ghidare asistată, care foloseşte un motor electric pe coloana volanului, asigurând răspuns rapid cu acurateţe bună. Pentru aceasta trebuie montat un al doilea monitor pentru planificarea şi urmărirea lucrării, o antenă pentru recepţionarea semnalului de la satelit şi un volan cu motor electric care virează automat când sistemul de autoghidare este activat, păstrând combina pe direcţia planificată. Când nu este activat sistemul de autoghidare, se foloseşte ca un volan obişnuit pentru virare manuală. Alternativ, se poate folosi sistemul Agrosky de autoghidare, care în cazul semnalului RTK poate asigura o precizie de ± 2 cm.

Elemente funcţionale ale combinelor Deutz-Fahr

Deşi o serie de elemente constructive ale combinelor Deutz-Fahr sunt deja cunoscute, voi reaminti câteva dintre cele mai importante, care sunt menite să maximizeze productivitatea în toate culturile şi cu capabilitatea de a lucra suprafeţe mari. Nimic nu a fost lăsat la întâmplare la noile serii de combine Deutz Fahr.

Noul elevator mai lung şi mai lat are trei lanţuri cu raclete, permiţând montarea hederelor cu lăţime mare de lucru. Pentru creşterea uniformităţii alimentării sistemului de treier, elevatorul central este prevăzut în partea inferioară cu sistem „Extra Feeding“, cu un valţ cu degete excamotabile care împinge materialul spre bătător continuu şi uniform, evitând supraîncărcarea sa şi a bătătorului şi reducând considerabil uzura şi costurile de întreţinere. Debitul constant asigurat de noul valţ „Extra Feeder“ măreşte semnificativ capacitatea de lucru a maşinii datorită alimentării uniforme a sistemului de treier, reducând în acelaşi timp necesarul de putere şi consumul de combustibil. Un reversor hidraulic, care reversează atât elevatorul, cât şi hederul, elimină posibilitatea de supraîncărcare  şi asigură evacuarea eventualelor culturi blocate pe elevator. Partea superioară a elevatorului este prevăzută cu o fereastră mare acoperită cu un capac, care se poate demonta uşor pentru acces în carcasa elevatorului, pentru verificare şi întreţinere uşoară, rapidă şi completă.


Combinele Deutz-Fahr sunt combine cu flux transversal, cu bătător cu opt bare şi diametrul de 600 mm, cu lăţimea de 1.270 mm la combinele cu cinci scuturători şi de 1.521 mm la cele cu şase scuturători. Contrabătătorul, cu unghi de înfăşurare de 121°, asigură eficienţa treierului şi separării cu grijă maximă a boabelor de paie. El are 15 bare la 14 mm distanţă, cu suprafaţa de 1,13 mp la combinele cu şase scuturători, este realizat din mai multe secţiuni, pentru a uşura efortul la conversia, de la cereale păioase la porumb. Reglarea distanţei dintre bătător şi contrabătător se poate face independent în faţă şi în spate, cu ajutorul unor actuatoare comandate electric, permiţând reglarea optimă în funcţie de condiţiile reale de lucru. Aceasta asigură separarea a peste 90% din boabe încă de la bătător, garantând productivitatea şi calitatea boabelor. Turaţia bătătorului este reglabilă, de la 420 la 1.250 rpm, iar pentru culturi ca porumbul sau soia este disponibil un reductor de turaţie până la 210-625 rpm.


Un postbătător cu turaţie sincronizată cu a bătătorului uniformizează fluxul de material şi îl împinge spre cea de-a treia tobă (turboseparator) cu diametrul de 590 mm, care face separarea centrifugală forţată a boabelor. Aceasta măreşte considerabil capacitatea de lucru a combinei. Indiferent de condiţiile de lucru, turboseparatorul poate creşte productivitatea combinei cu până la 20%. Poziţia separatorului este reglabilă electric în cinci poziţii, de la 25 la 65 mm, în funcţie de caracteristicile culturii recoltate, în special pentru recoltarea seminţelor şi când se doreşte să se păstreze calitatea paielor pentru balotare. Suprafaţa de separare este de 0,97 mp. Pentru culturile care se treieră greu este disponibil un set de plăci de grohăire, care se pot monta manual. Turaţia turboseparatorului poate şi ea să fie reglată la două valori, la 775 rpm pentru seminţe mai mici (grâu, orz, ovăz, lucernă etc.) sau la 410 rpm pentru aşa-zisele culturi mai grele (porumb, fasole, mazăre etc.). Separarea este continuată pe cei cinci sau şase scuturători montaţi pe lagăre cu rulmenţi etanşaţi fără întreţinere. Scuturătorii sunt deschişi pentru a nu se înfunda cu material şi au patru trepte, prima treaptă fiind sub turboseparator, pentru a eficientiza separarea boabelor. Suprafaţa scuturătorilor este de 5,6 respectiv 6,7 mp, suprafaţa totală de separare - 8,8 mp la C9206TS. Curăţarea se face cu ajutorul unui ventilator transversal de mare performanţă, a unei presite şi a celor două site cu jaluzele (superioară şi inferioară) cu reglaj electric din cabină, suprafaţa de curăţare fiind la combinele C9206TS de 6,32 mp. Casa sitelor are sistem de iluminare, pentru a uşura orice intervenţie necesară în zona respectivă. O altă exclusivitate Deutz-Fahr este sistemul de retur al spicelor netreirate, care se face cu ajutorul a două elevatoare de retur montate pe lateralul sitelor, prevăzute cu un sistem de treier „roto-thresher“ cu două plăci de fricţiune care aruncă boabele pe planul oscilant şi nu înapoi la bătător, pentru evitarea supraîncărcării bătătorului şi reducerea pierderilor de boabe. Tocătorul de paie poate avea reglare manuală sau electrică a lăţimii de împrăştiere şi poate fi prevăzut opţional şi cu sistem de împrăştiere a plevei.

Transmisia

Funcţiile mecanice şi hidraulice sunt separate, permiţând distribuţia transmisiei pe ambele părţi ale motorului. Aceasta face posibilă separarea funcţiilor mecanice de cele hidraulice pentru a avea o transmisie directă, fără pierdere de putere şi fără subansamble suplimentare predispuse la uzare. Simplitatea transmisiei permite o întreţinere de rutină uşoară. Numărul redus de curele şi accesibilitatea lor reduc costurile de operare, cu avantaje financiare fără concurenţă. Transmisia hidrostatică cu patru trepte asigură întotdeauna viteza corespunzătoare pentru diferitele condiţii de recoltare. În plus, există întotdeauna cuplu suficient pentru cele mai dificile condiţii de tracţiune. Sistemul hidraulic cu senzor de sarcină controlează hederul şi descărcarea. Acesta asigură economii considerabile de putere şi combustibil, deoarece doar debitul necesar de ulei este furnizat în funcţie de necesităţi, puterea rămânând disponibilă pentru mărirea capacităţii de treier a combinei.

Lucrul pe terenuri înclinate

Opţiunea „Ballance“ pentru pante include sistemul de flotare laterală a hederului şi de orizontalizare a combinei, compensând inclinări laterale de până la 20% şi pante longitudinale de până la 6% şi asigurând o calitate bună a lucrului şi pe aceste terenuri înclinate. Înclinarea combinei este detectată de potenţiometre plasate pe roţi şi informaţiile sunt procesate de un computer care trimite imediat comenzi la sistemul hidraulic. Sistemul de treier, scuturătorii şi sistemul de curăţare lucrează cu strat uniform de material, asigurând productivitate mare. Buncărul de 9.500 de litri este umplut complet chiar în cele mai dificile condiţii de lucru. Repartizarea uniformă a masei pe roţile de tracţiune asigură în orice condiţii transferul optim al puterii la roţi. Funcţia Balance se activează din cabină printr-o simplă apăsare de buton, cu posibilitatea reglării manuale a poziţiei maşinii. Reglarea automată electrohidraulică a unghiului de tăiere (exclusiv la Deutz-Fahr!) asigură o alimentare constantă, indiferent de modificarea inclinării şi având întotdeauna un unghi constant de tăiere, evită potenţiala deteriorare a hederului la contactul cu solul (nu se înfige în pământ). Sistemul Autocontrol reglează precis mişcarea laterală şi verticală a hederului pentru a menţine o înălţime de tăiere constantă şi a asigura recoltarea de calitate atât la culturi normale, cât şi la culturi căzute. La toate modelele există un sistem de reglare a unghiului de atac al hederului pentru a optimiza poziţia acestuia pe direcţia de mers. Punţile solide, cu capacitate de 25 t, permit maşinii să lucreze în condiţii extreme, asigurând fiabilitate şi siguranţă operatorului.

Concluzii

Multitudinea de soluţii tehnice inovative fac din noile combine Deutz-Fahr maşini care asigură peformanţă, calitatea boabelor, productivitate în orice condiţii, atât pe teren plan, cât şi pe pante, economii de carburant şi, nu în ultimul rând, o funcţionare cu emisii toxice minime pentru mediu şi pentru om şi condiţii excelente de lucru în cabină pentru operator.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE