REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Nou de la Azomureş: azotat de calciu şi amoniu granulat (CN)

15/4/2021

0 Comments

 
Picture
Începând cu anul 2020, Azomureş pune la dispoziţia tuturor celor interesaţi azotatul de calciu şi amoniu granulat, un îngrăşământ solubil, ideal pentru completarea cu calciu la culturile ce necesită un conţinut ridicat din acest element. Pe lângă calciu, produsul are şi un conţinut important de azot nitric, imediat disponibil plantelor. Compoziţia noului sortiment este 15,5% N (14% nitric şi 1,5% amoniacal) şi 26% CaO.
Calciul este un element plastic, esenţial pentru construirea pereţilor celulari. O cantitate redusă de calciu interferează cu această funcţie importantă, rezultând creşterea distorsionată şi deformarea vârfurilor rădăcinii, a frunzelor tinere şi a vârfurilor de lăstari. Celulele puternice măresc rezistenţa plantelor la boli şi dăunători, devenind totodată mai rezistente la variaţiile de temperatură din sol şi din aer. Deficitul de calciu este de obicei observabil sub forma putrezirii localizate a ţesuturilor şi a inhibării creşterii. Simptomele tipice includ deformarea frunzelor, arsura vârfului frunzelor şi arderea vârfului rădăcinii. Deficitul de calciu reduce, de asemenea, calitatea recoltei şi scurtează termenul de valabilitate al producţiei. Principalele avantaje care recomandă CN sunt:
  • datorită solubilităţii, se poate aplica prin fertirigare, în special pentru culturile horticole (legumicultură, floricultură, pomicultură, viticultură);
  • în fertirigare, este compatibil cu  majoritatea îngrăşămintelor lichide sau solubile, cu excepţia celor care contin sulfaţi sau fosfaţi (aceştia au solubilitate mică, precipită);
  • poate fi folosit şi ca îngrăşământ de suprafaţă, singur sau combinat cu alte tipuri de îngrăşământ;
  • este recomandat pentru toate culturile, atât horticole, cât şi de câmp, în perioada în care plantele au un consum ridicat de calciu (Ca). În acelaşi timp, susţine cultura şi cu azot (N).
  • nu conţine clorură, sodiu sau metale grele.

Recomandările de aplicare a azotatului de calciu şi amoniu diferă în funcţie de cultură, după cum urmează:
  • Cartof: calciul este consumat în cantităţi mari, iar lipsa lui se resimte prin încreţirea frunzelor şi îngălbenirea foliolelor. De regulă, pentru fiecare 1.000 kg de tuberculi şi biomasă aferentă, cartoful consumă în medie 5 kg azot, 3 kg oxid de calciu, 8 kg oxid de potasiu, 3 kg oxid de calciu şi 1 kg oxid de magneziu. Este recomandat ca supliment pe solurile acide, fără a depăşi valoarea de 6,6 a pH-ului. În general, se aplică la prima bilonare, 150-200 kg/ha - cantitatea exactă se calculează în funcţie de norma de N.
  • Legumicultură: - varza şi conopida au nevoie de azotat de calciu la formarea şi maturarea căpăţânii (împotriva crăpării căpăţânii) în normă de 2-3 udări cu o doză de 2-3 kg/1.000 m2;- la tomate se aplică trei udări cu azotat de calciu şi amoniu cu aceeaşi normă ca la varză şi cu aceeaşi cantitate de îngrăşământ - în special în perioada formării florilor (împotriva căderii acestora şi a infertilităţii);​ - ardei şi tomate (solanacee) - CN prelungeşte perioada de recoltare datorită faptului că asigură păstrarea mai îndelungată pe tulpină (în plus cu 4-7 zile);​ - pepenii au rădăcinile slab dezvoltate, explorând aşadar un profil de sol foarte redus. CN contribuie şi la colorarea mai intensă a miezului.
  • Viticultură: cantităţile se stabilesc în funcţie de tipul de sol şi se aplică foliar 10-15 kg la 1.000 litri de apă.
  • Floricultură: se poate folosi în special prin fertirigare (dizolvat) pe durata întregului ciclu de producţie, de 3-4 ori, în doze de 4-6 kg la 1.000 m2.

Cele mai importante beneficii ale utilizării CN pentru fermieri sunt:

  • Prelungeşte perioada de recoltare datorită faptului că asigură păstrarea mai îndelungată pe tulpină a fructelor şi legumelor (în plus cu 4-7 zile).
  • Creşte rezisteţa produselor în timpul transportului.
  • Creşte durata de depozitare a fructelor (produsele rămân mai proaspete mai mult timp la raft).
  • Creşte rezistenţa plantelor la boli şi dăunători.

Pentru mai multe informaţii despre azotatul ce calciu şi amoniu (CN), dar şi pentru recomandări despre utilizare adaptate diferitelor tipuri de sol şi cultură, fermierii sunt încurajaţi să contacteze un consultant tehnic al Azomureş.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE