REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Noutăţi 2019 la Forumul pentru legumicultură Syngenta

20/1/2019

0 Comments

 
Picture
La data de 11 decembrie 2018, compania Syngenta a organizat la hotel Best din Ploieşti cea de-a VI-a ediţie a Forumului pentru legumicultură, la care au fost prezenţi distribuitori, fermieri şi reprezentanţi ai presei agricole. Ediţia curentă a cuprins mai multe forumuri regionale pentru a fi mai aproape de partenerii săi
Ramona Grama, manager marketing seminţe de legume, a început cu o prezentare a companiei Syngenta, care acţionează la nivel global, este prezentă în peste 90 de ţări, având peste 27.000 de angajaţi, cu peste 1,3 mld. dolari investiţi anual în cercetare şi dezvoltare, unde sunt implicaţi peste 5.000 de cercetători. „Avem cel mai complex portofoliu din industrie, cu produse pentru protecţia culturilor, tratament sămânţă, seminţe, tehnologii, dar şi  gazon şi grădină. Încercăm în fiecare an să contribuim într-un mod sustenabil la asigurarea securităţii alimentare a unei populaţii în continuă creştere.“

Hibrizi noi şi consacraţi 

În cadrul evenimentului reprezentanţii Syngenta au facut cunoscute noutăţile cu care compania abordează anul 2019. Iulian Zafiu, reprezentant tehnic şi de vânzări seminţe legume, sud-estul României, a început cu prezentarea hibrizilor de tomate, după spusele sale cel mai complet din domeniu. În segmentul tomatelor semideterminate, alături de hibrizii consacraţi Gravitet, Qualitet şi Kaponet a fost introdus Devonet, care în plus faţă de Gravitet are toleranţă la pătarea cafenie, care poate aparea primăvara odată cu căldurile sufocante.  Fructul ajunge la 200 de grame, este de culoare roşie intensă, are formă costată asemănătoare roşilor de gradină, gust foarte bun, leagă bine de la prima până la ultima inflorescenţă, oferind producţii timpurii ridicate. Portul este deschis şi se întreţine uşor. Aproximativ 50% din producţie se obţine în primele 10 zile de la începerea culesului, aspect foarte important având in vedere că au fost ani în care preţul s-a prăbuşit la 10-12 zile după ce au apărut primele tomate. Melanet este o tomată cu mucron, a fost în testare alături de Pekonet şi s-a comportat bine, poate forma mucron mai mic sau mare în functie de substanţele cu care producătorii stimulează plantele. Planta este echilibrată, are vigoare medie, continuitate în legare, se pretează la cultivarea chiar şi la densităţi de 5 plante/mp cu oprirea creşterii la patru inflorescenţe. Gustul este bun, iar culoarea roşie închisă. Pe segmentul tomatelor cu creştere nedeterminată, alături de Beldine şi Ciciu - cu toleranţă la virusul petelor de bronz, a fost introdus Kingset, o plantă cu  vigoare medie, cu un port mai deschis, fructe costate aplatizate, asemănătoare cu cele de grădină. Ceea ce este deosebit la acest hibrid este faptul că fructele se coc din interior către exterior, sunt gustoase, capacitatea de producţie este foarte bună de la prima până la ultima inflorescenţă, cu coacere timpurie, la câteva zile după Gravitet. Kingset a fost în testare trei ani, în diferite condiţii, pe ciclu scurt, pe ciclu lung şi s-a comportat foarte bine. Sandoline - hibrid recunoscut pentru timpurietate, productivitate şi calitate, cu toleranţă la virusul petelor de bronz, rămâne în continuare în oferta comercială a companiei. Fiind o plantă foarte puternică, este indicat ca până la prima inflorescenţă să nu i se administreze fertilizare cu azot. Având cel mai bun pachet de toleranţe, hibridul poate fi cultivat atât în solar pe ciclul 1, ciclul 2 şi ciclu prelungit, cât şi în câmp, iar greutatea medie a fructelor este de 200 g. În oferta din acest an a fost introdus un hibrid nou care are toleranţă la virusul petelor de bronz şi cel al răsucirii frunzelor, a fost introdus în portofoliu deoarece prezintă post-maturare,  exprimându-şi potenţialul genetic pe ciclul doi de producţie. Fructele se coc frumos şi leagă bine şi pe vârfuri. În categoria tomate speciale se află mai mulţi hibrizi: Arawak (cu umeri striaţi), Mamston (de culoare roz), Tredicy, Prolina, Landolino (cherry), Kilates (prunişoare). Hibrizii sunt testaţi cel puţin doi ani în zonele cărora li se adresează, ajungând să fie comercializaţi doar dacă sunt mai buni decât cei existenţi în portofoliu. La cultura de ardei, Syngenta are hibrizi pentru toate tipurile. Un hibrid de ardei gras este Barbie, ce se poate cultiva în solar, în câmp, palisat sau nepalisat, cu legare foarte bună şi continuitate în recoltare. Din galben se coace în roşu, ceea ce permite ca atunci când preţul este mic să se amâne recoltarea.  Beniel, tip California, nou introdus în portofoliu, blocky, cu fructe uniforme, care din verde se coc în roşu. Se poate cultiva atât în câmp, cât şi în solar. Un hibrid de ardei kapia este Kornelya, care se recomandă în special pentru solar pe ciclu lung, dar şi pe ciclul II, cu legare continuă, fructe de 150-170 g şi colorate roşu intens la maturitate. Plantele nu sunt  foarte viguroase, dar, foarte important, prezintă toleranţă la virusul petelor de bronz, care poate compromite cultura. Un hibrid tip gogoşar este Kabala, ce poate fi cultivat atât în câmp, cât şi în solar palisat. Syngenta are în ofertă şi hibrizi de ardei iute, cum este Sahem, care asigură o producţie foarte mare.

Hibrizi care răspund diverselor cerinţe

Aurel Catrina, reprezentant tehnic şi de vânzări seminţe legume sud-vestul României, a prezentat portofoliul de pepeni verzi şi galbeni, castraveţi, dovlecei, varză şi conopidă, salată, ridichi, ceapă, spanac, mazăre şi prumb dulce. Pe segmentul pepenilor verzi, alături de hibrizii consacraţi: Sorento, Mirsimi, Romanza, Top Gun, Baraka, Fascination, au fost introduşi alţi trei: Mirza - 6-8 kg, cu coaja subţire, seminţe mici, miez roşu intens, coacere concentrată, gust bun, rezistenţă la transport; Lorian - cu coajă închisă, planta este puternică, acoperă bine fructele, rezistă bine la arsurile solare şi la transport, fiind recomandat pentru fermierii care nu plantează foarte devreme; Morena - cu coajă neagră, fără seminţe, cu capacitate mare de legare, formă rotundă, poate fi cultivat altoit şi nealtoit. La pepenii galbeni, alături de Flander, cel mai rezistent dintre pepenii de tip ananas, care cultivat nealtoit, ajunge la 3 kg, iar altoit la 4-5 kg, a fost introdus Arapaho, un tip nou pentru România, cu fructe de 1,3-1,5 kg, cu gust bun, cu capacitate de post-maturare şi viaţă lungă de raft dacă este cules când banda care delimitează feliile este încă verde. La Dăbuleni şi Gheorghe Doja se cultivă pepeni altoiţi pentru un control mai bun al bolilor şi virozelor, dar şi pentru creşterea producţiilor. În acest fel, densitatea scade de la 5.000-6.000 până la 2.500 plante/ha, iar producţia creşte de la 50-60 t/ha până la 120-150 t/ha. Syngenta pune la dispoziţia cultivatorilor doi portaltoi: Emphasis - tip lagenaria, care imprimă gust şi calitate mai bună a plantelor; Carnivor - tip interspecific (compatibil şi cu pepenii galbeni), cu rădăcina puternică, ce dă plante mai dezvoltate. Folosind portaltoi, producţia şi mărimea fructelor creşte, timpurietatea scade, dar se poate planta mai devreme şi se ajunge să se culeagă la aceeaşi dată. La castraveţi, sunt disponibili hibrizii Ekol şi Spino - de culoare verde închis, cu vigoare medie, pentru cultura de primăvară, rezistent  la frig, cu gust specific şi tolerant la virusuri şi făinare. La dovlecei, alături de Serena - care poate fi cultivat de primăvara până toamna târziu, se află Golden Glory, nou introdus, cu fruct galben, foarte aromat, pentru cultura de vară. La cultura de varză, portofoliul este foarte bogat, cu hibrizi din toate categoriile. Extratimpurii: Jetodor şi Bolikor, nou introduşi în portofoliu, cu o  perioadă de vegetaţie de 55-60 zile. Bolikor prezintă căpăţâni de până la 2 kg, se poate cultiva în solar, dar şi în câmp deschis cu folie microporoasă. Vigoarea este medie, frunzele fine, cotorul scurt, căpăţâna rotundă, cu toleranţă la boltire şi înflorire. Jetodor produce căpăţâni rotunde, dense, de 1,5-1,8 kg, se pretează la toate sistemele de cultură, uniformitate foarte bună, vigoare medie şi toleranţă la fuzarioză. Ambii hibrizi trebuie cultivaţi la densităţi mari pentru a obţine un profit bun. Timpurii: Grepala, Gregorian, Kilagreg - cu toleranţă la hernia verzei, o tumoare ce se formează pe rădăcini şi împiedică creşterea plantelor. Pentru cultivare tot timpul anului: Pruktor, Pruktor Cemes - cu uniformitate foarte bună şi toleranţă la temperaturi ridicate, Gloria, Agressor, Carbonara - cu dezvoltare foarte rapidă şi căpăţâni cu o medie de 5 kg. De toamnă (pretabili la murare): Sarmalin, Mavunor, Escazu, Kilaherb - de asemenea, cu rezistenţă la hernia verzei. Reball este hibridul de varză roşie ce produce căpăţâni de  1-1,5 kg şi densitate mare de plantare. La cultura de conopidă există atât hibrizi clasici: David, Spacestar, Lecanu, Amerigo, Clapton - cu toleranţă la hernia verzei, cât şi de culoare verde (brocoli): Batory şi Monaco. Pentru alte culturi: salată: Oleole - cu frunză creaţă, Centore, Tizian, Shangore; spanac: El Prado, Odysseus; ridichi: Rondar; ceapă: Bratko, Banko şi Bosko; mazăre: Olinda; porumb dulce: Spirit, Starshine, Jubilee, GSS5649 şi Tyson.

Combatere eficientă a nematozilor

George Andron, manager culturi speciale în cadrul companiei Syngenta, a subliniat faptul că la nivel global nematozii produc culturilor agricole pagube de aproximativ 100 miliarde de dolari. Pentru combaterea acestor dăunători, Syngenta a dezvoltat Tervigo, un produs cu acţiune nematocidă specifică de contact, rapidă şi de durată. Produsul se fixează şi acţionează în jurul rădăcinilor, care pot fi afectate de nematozi şi previne apariţia daunelor provocate de aceştia. Culturile tratate cu acest produs pot fi recoltate chiar în ziua aplicării tratamentului, iar profilul rezidual este întotdeauna în conformitate cu cerinţele lanţului alimentar. Tervigo se aplică cu ajutorul sistemului de irigare, prin picurare, la culturile de legume din sere şi solarii, la maximum 5 zile de la plantare, cu repetarea tratamentului la 10-14 zile, în funcţie de presiunea de infestare. Doza omologată este de 5 l/ha şi se poate aplica la culturile de ardei, vinete, tomate, castraveţi, dovlecei, fasole, pepene galben, pepene verde şi dovleac. Tervigo este stabil în condiţii de pH diferit al solului şi are un efect revigorant pentru plante, stimulând dezvoltarea rădăcinilor şi producţia de clorofilă. Numărul maxim de tratamente pe fiecare ciclu de cultură este de şase pentru cultura de tomate şi de patru pentru celelalte culturi.

Cristian IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE