REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Noutăţi Euralis Seminţe

15/11/2014

0 Comments

 
Picture
Firmele producătoare de seminţe au început deja să-şi prezinte oferta de soiuri şi hibrizi pentru campania de primăvară 2015. Pentru a afla mai multe despre noutăţile genetice ale Euralis Seminţe, l-am intervievat, în cadrul expoziţiei internaţionale IndAgra, pe dl Daniel Orzan, director tehnic al companiei pe zona de Sud-Est a Europei.
Ne pregătim pentru campania de primăvară 2015 şi venim cu noutăţi genetice la principalele culturi, respectiv porumb, floarea-soarelui, sorg, rapiţă de primăvară şi, mai nou, la cultura de soia. Euralis Semences are probabil unul dintre cele mai vechi programe de ameliorare la soia, însă pe piaţa din România, având în vedere scăderea ponderii acestei culturi, nu am fost foarte activi. Acum, în calitate de parteneri ai asociaţiei europene Donau Soja, suntem unul dintre principalii furnizori de sămânţă de soia şi printre primii care am aderat la acest program, care are drept scop creşterea producţiei de soia pe teritoriul european, unde se obţine doar 2% din necesar. Uniunea Europeană importă soia şi şroturi de soia în proporţie de circa 98%, iar destinaţia principală este pentru furajarea animalelor. În opinia mea, cultura de soia ar trebui să fie indispensabilă în rotaţia culturilor, însă în România, o ţară cu condiţii favorabile pentru această plantă, lipsesc sistemele de irigaţii. Soia este o plantă iubitoare de căldură şi umiditate, este o cultură profitabilă, care presupune investiţii moderate la înfiinţare, iar datorită diverselor programe de sprijin suprafeţele cultivate se vor mări. Desigur, acest lucru se va întâmpla într-o perioadă mai lungă de timp. Avem soiuri din toate grupele de maturitate, de la extratimpurii (000) până la tardive (II), însă anul viitor la comercializare vom avea trei soiuri din grupele 0 şi I, adică semitimpurii şi semitardive. În testare avem o gamă mai largă de soiuri (7-8), astfel încât să venim, în viitor, cu un portofoliu complet.

Hibrizi de porumb dintr-o nouă grupă genetică
Porumbul este pentru compania Euralis Semences o cultură foarte importantă, în cercetarea căreia a investit muncă, energie şi fonduri. În urmă cu 10 ani, a dezvoltat un program de cercetare a diferitelor grupe şi familii genetice la porumb, care a avut ca rezultat descoperirea unei noi grupe genetice, care îşi are originea în ţările tropicale. Noua grupă, denumită Tropical Dent, se alătură astfel celorlalte patru grupe genetice cunoscute la nivel mondial: grupa european sticlos şi trei grupe american dentat. Spre deosebire de acestea, grupa Tropical Dent manifestă fenomenul heterozis mult mai pronunţat, iar principalele sale caracteristici sunt pierderea rapidă a apei din boabe la sfârşitul ciclului de vegetaţie, precum şi stabilitate şi randament mărite. Totodată, hibrizii de porumb Tropical Dent au o toleranţă foarte bună la secetă - fenomen cu care se confruntă, în special, partea de sud-est a Europei. Anul trecut am lansat pe piaţă primii hibrizi de porumb Tropical Dent, respectiv ES Cubus (FAO 330) şi ES Cortes (FAO 420), iar rezultatele obţinute în producţie au fost foarte bune. Fiind o gamă în dezvoltare, nu am avut suficientă sămânţă pe măsura cererilor. Probabil, în viitor, portofoliul de seminţe de porumb va fi axat pe grupa Tropical Dent. Avem mari aşteptări de la această categorie de hibrizi. Pentru campania de primăvară 2015 vom avea în total patru hibrizi de porumb din această grupă.

Combaterea lupoaiei prin metode genetice şi de erbicidare
La floarea-soarelui, compania Euralis Seminţe are unul dintre cele mai bogate portofolii. Avem hibrizi din toate grupele de maturitate, cu rezistenţă genetică la lupoaie până la rasa G, cu conţinut ridicat în acid oleic şi care se pretează diferitelor utilizări şi tehnologii de erbicidare, cum este cea clasică, cea de tip Clearfield şi Clearfield Plus. Privitor la combaterea parazitului Orobanche, compania a dezvoltat un concept special ce presupune distrugerea lupoaiei prin două căi: prin rezistenţă genetică şi prin aplicarea tehnologiei de erbicidare. Rezistenţa genetică a florii-soarelui se manifestă prin formarea la nivelul rădăcinilor sale a unui ţesut rugos, care îngreunează astfel fixarea seminţelor de lupoaie, prin eliberarea unei substanţe care înhibă dezvoltarea parazitului pe sistemul radicular al plantei sau prin eliminarea unei toxine. Rezistenţa genetică este combinată cu tehnologia de erbicidare. La aplicarea tehnologiei de erbicidare, sfătuim fermierii să fie atenţi la anumite aspecte, cum ar fi momentul de aplicare a produsului, respectarea dozei etc. Celor care nu au o expertiză prea îndelungată în aplicarea tehnologiei Clearfield le recomandăm să fie atenţi ca erbicidul preemergent să fie aplicat când sunt în sol condiţii de umiditate optime pentru ca acesta să se activeze în momentul aplicării. Au fost cazuri când s-a aplicat erbicidul preemergent şi nu şi-a făcut efectul pentru că a fost secetă, după care s-a aplicat erbicidul în vegetaţie - Pulsar, specific tehnologiei Clearfield, au venit ploile şi s-au activat amândouă.

Varietăţi cu conţinut ridicat de acid oleic
Referitor la hibrizii de floarea-soarelui high oleici, cu conţinut ridicat de acid oleic, compania Euralis, prin programele realizate, este promotoarea cultivării acestor hibrizi în România. Procesatorii sunt interesaţi de achiziţia producţiilor realizate de hibrizii high oleici, iar anul acesta preţul la floarea-soarelui cu conţinut ridicat de acid oleic a fost mai bun decât la cea clasică (linoleică). Fermierii care doresc să înfiinţeze pentru prima dată o cultură de floarea-soarelui high oleică beneficiază şi de asistenţă tehnică din partea noastră. Pachetul nostru comercial cuprinde şi consultanţă agricolă. Cultivatorii vor trebui să fie foarte riguroşi pentru a păstra puritatea culturii. Pentru aceasta vor trebui să asigure fie un spaţiu de izolare de 200-250 m faţă de un alt lan de floarea-soarelui, fie să cultive un hibrid din altă grupă de maturitate pentru a nu coincide perioadele de înflorire. Se va cultiva, de exemplu, un lan cu hibrid high oleic semitardiv, iar în lanul alăturat un hibrid convenţional semitimpuriu sau timpuriu, pentru a nu coincide perioadele de polenizare. La recoltare, îi sfătuim pe agricultori să cureţe bine combina înainte de a intra în lanul de floarea-soarelui, să cureţe utilajele de transport şi spaţiile de depozitare pentru a fi siguri de puritatea producţiei. Analiza conţinutului de ulei se face la livrarea recoltei şi este păcat să le fie respinsă şi apoi să o valorifice la un preţ mai mic. Recomandăm, de asemenea, toaletarea lanului, de jur-împrejurul său, ceea ce înseamnă că se trece o dată sau de două ori cu combina, iar producţia se păstrează pentru a i se face analiza privind conţinutul de acid oleic.

Sorg fără tanin
La cultura sorgului, Euralis are cel mai mare program de ameliorare la nivel european. A dezvoltat hibrizi atât pentru boabe, fără tanin, cât şi pentru siloz. În ultimul timp, s-a constatat o cerere din ce în ce mai mare faţă de această cultură la nivelul procesatorilor de furaje, care au ajuns la concluzia că are calităţi asemănătoare porumbului şi un preţ de achiziţie mai accesibil. În România, cultura ocupă o suprafaţă de circa 35-40 mii de hectare şi ne mândrim cu faptul că 80% din aceasta este cultivată cu varietăţi Euralis. În urmă cu 5 ani, când compania a lansat programul de stimulare şi promovare a culturii de sorg în România, suprafaţa cultivată era de numai 5-7 mii de hectare.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE