REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Noutati in materie de seminte

15/7/2013

0 Comments

 
Picture
În cadrul expoziţiei Agriplanta - Romagrotec din acest an, companiile producătoare de seminţe au organizat loturi demonstrative cultivate cu plante destinate însămânţării atât în toamnă, cât şi în primăvară. Pe lângă cele cunoscute şi des întâlnite în exploataţiile agricole din ţară, nu au lipsit varietăţi inedite, cum ar fi şofrănelul. În câmp au fost prezentate diferite tehnologii de cultură şi o paletă completă de soiuri şi hibrizi care răspunde cerinţelor fermierilor, indiferent de zona de cultură. Pentru a afl a cu ce noutăţi au venit la această ediţie şi ce propune agricultorilor în acest an, am intervievat câţiva reprezentanţi ai unor importante fi rme de pe piaţa românească.

Picture
Maria Cîrjă, director de marketing al DuPont Pioneer România şi Bulgaria

„La cea de-a treia ediţie a acestei expoziţii ne prezentăm cu cei mai noi hibrizi de porumb, lansaţi în ultimii 2 ani, dar şi de floarea-soarelui, cu rezistenţă la produsul Express. La porumb, avem un hibrid din gama AQUAmax, cu rezistenţă sporită la temperaturi ridicate atât în aer, cât şi în sol, P9175 din grupa 300 FAO. Gama a fost lansată anul acesta, iar fermierii care îi cultivă obţin un spor minimum de producţie de 5% în condiţii de secetă şi de 3% când sunt condiţii favorabile dezvoltării culturii. Din această gamă, mai prezentăm doi hibrizi, respectiv P9528 şi P9915, îmbunătăţiţi în ceea ce priveşte producţiile care se pot obţine la hectar şi cu rezistenţă sporită la condiţiile atmosferice nefavorabile, în special secetă. Deşi anul acesta am lansat pe piaţă hibrizi AQUAmax, cererea a fost una foarte mare şi de aceea nu am avut sămânţă suficientă ca să satisfacem toate cererile. Pentru următorii doi ani însă avem deja făcute planurile de vânzări, iar aceşti hibrizi vor ocupa circa 90% din portofoliul total. Avem hibrizi AQUAmax pentru fiecare grupă de maturitate şi putem satisface cererile tuturor cultivatorilor de porumb din ţară. La floarea-soarelui, împreună cu colegii de la compania DuPont, avem tehnologia hibrizilor cu rezistenţă la erbicidul Express, care este foarte utilizată de către fermierii români, ea ocupând peste 200 mii ha din totalul suprefeţei cultivate cu floarea-soarelui în ţara noastră. La expoziţie, prezentăm hibrizii P64L19, P64L25 şi P64L20, fiind cei mai buni din această grupă de tehnologie. În privinţa tehnologiei nutriţiei animale, promovarea efectuată în ultimii ani a determinat creşterea cererii atât de inoculanţi, cât şi de sămânţă de lucernă. În portofoliu avem trei soiuri de lucernă.”

Picture
Alina Creţu, director de marketing al Limagrain România

„Conceptul LG pentru acest eveniment a fost o invitaţie pentru vizitatori şi pentru toţi fermierii din sudul ţării de a vedea o grădină în miniatură a culturii mari. Nu a fost uşor de realizat şi de a pune în practică acest concept, însă el cuprinde toate culturile pe care noi le reprezentăm în România prin marca LG, respectiv porumb, floarea-soarelui, grâu, orz, rapiţă şi mazăre. Pentru că am dorit să le arătăm fermierilor cât de important este tratamentul la sămânţă, şi cu precădere cel industrial, am rea lizat două repetiţii a aceluiaşi hibrid de floarea-soarelui, LG 56.63. O repetiţie a fost tratată cu un insecticid, iar pe cealaltă am lăsat-o netratată. Diferenţele se pot observa cu ochiul liber şi, cu siguranţă, se vor înregistra şi la producţie. În acest stadiu de dezvoltare a culturii, nu putem estima cu cât anume vor fi mai mici. La cultura de rapiţă avem doi hibrizi noi, Alabaster şi Dobarava, pentru care vom avea o politică comercială destul de atractivă, iar aici mai prezentăm hibridul LG Artoga, unul dintre cei mai cunoscuţi şi vânduţi în România, care a dat rezultate spectaculoase în condiţiile dificile de anul trecut. La porumb, prezentăm 4 hibrizi, dintre care unul este nou pe piaţa românească. Avem hibrizii LG 33.50 şi LG 34.75, care sunt foarte cunoscuţi de către fermieri, dar am vrut să arătăm şi hibridul special pentru siloz LG 34.90, ce va avea un viitor extraordinar pe acest segment de piaţă. Noutăţile la cultura de grâu sunt soiurile Altigo, cu calităţi de panificaţie extraordinare, şi Jindra, cu toleranţă foarte bună la secetă şi condiţii de iernare. Din varietăţile de grâu nu putea să lipsească soiul Apache, cel mai cultivat soi în România dintre cele străine şi ne mândrim cu acest lucru şi le mulţumim pe această cale fermierilor. La expoziţia din acest an, am realizat împreună cu compania Makhteshim Agan un parteneriat pentru a asigura tratamentele necesare culturilor cu care ne-am prezentat. Realizăm astfel de parteneriate încă de acum 5 ani, pentru că dorim să le oferim fermierilor servicii cât mai complete atunci când îi chemăm la evenimentele noastre. În perioada următoare vom avea evenimente în câmp, pe care le vom organiza cu Makhteshim Agan, dar şi cu partenerul nostru strategic BASF, pe diferite programe de protecţie a culturilor, cu companii din domeniul maşinilor agricole şi al îngrăşămintelor chimice. Cu compania Yara vom avea în curând un eveniment comun.”

Picture
Bogdan Craiciu, director marketing al Saaten Union România

„Ca şi anul trecut, ne prezentăm atât cu varietăţi din portofoliul de toamnă, cât şi din cel de primăvară. Avem soiuri de orz şi orzoaică de toamnă, orzoaicăde bere şi orz furajer, toate fiind foarte productive. Am adus un soi de grâu care ne-a consacrat şi pentru întâia oară le prezentăm fermierilor români un hibrid de grâu, noi fiind singurii furnizori ai acestei genetici pe piaţa autohtonă. Înainte de deschidere, în această zonă au fost rafale puternice de vânt care au culcat plantele de cultură, însă în lotul nostru demonstrativ se observă că plantele arată bine, în ciuda acestui fenomen. Culturile au fost culcate, însă nu s-au frânt, alimentarea şi funcţionarea plantelor au continuat şi, chiar mai mult, în cazul grâului hibrid, datorită fenomenului de heterozis, vigoarea a fost mult sporită, iar plantele s-au ridicat. La expoziţie am adus şi o parte din portofoliul de rapiţă de toamnă Rapool, iar în acest an a numărat atât hibrizi conveţionali, cât şi Clearfield. În privinţa culturilor de primăvară, am adus varietăţi de porumb, floarea-soarelui, mazăre şi şofrănel. Ne păstrăm tradiţia de a promova cultura de şofrănel şi între timp am identificat şi un procesator în România, în judeţul Teleorman, ce are o capacitate nu foarte mare, însă s-a făcut un prim pas în a avea ulei de şofrănel pe rafturile magazinelor din ţara noastră. La floarea-soarelui, prezentăm o tehnologie nouă dezvoltată împreună cu BASF, şi anume Clearfield Plus. Avem hibridul Paraiso 1000 CL Plus, care, după aplicarea erbicidului în vegetaţie, nu manifestă acel stres ce se înregistrează la hibrizii din tehnologia veche, de îngălbenire a vârfului şi încetinire a creşterii timp de 10-14 zile ca urmare a acţiunii puternice a erbicidului. Anul acesta, în urma eforturilor ample de testare din România, portofoliul hibrizior de porumb s-a dublat. În lotul de la expoziţie prezentăm unul dintre hibrizii semitimpurii, Suzuka, ce se pretează la o tehnologie intensivă de cultură. La fiecare cultură în parte am afişat tehnologia pe care am aplicat-o.”

Picture
Alina Volentiru, director de marketing al Quality Crops Agro

„În lotul demonstrativ din cadrul expoziţiei avem hibrizi de floarea-soarelui pentru toate tipurile de tehnologii: pentru cultură clasică avem hibridul Gringo, pentru cea cu rezistenţă la erbicide care conţin tribenuron metil avem Toledo, Toro SU, Sulfosol şi Zorba, ultimul fiind un hibrid nou, iar pentru tehnologia cu rezistenţă la erbicide IMI prezentăm la târg hibridul Goldimi. De reţinut este că hibrizii Zorba şi Bravo, ce sunt semitimpurii spre mijlociu, asigură un nivel de producţie similar cu cei tardivi şi au dublă rezistenţă la erbicide. Hibridul Goldimi este rezistent la erbicidul Pulsar şi este pretabil pentru zonele unde atacul de lupoaie este foarte virulent şi la ora actuală se pare că acest produs este singurul care controlează până la un anumit stadiu acest parazit. Programul de ameliorare a florii-soarelui este propriu, precum şi genetica, iar coordonarea şi administrarea acestuia sunt realizate de dr. Nicolae Pârvu, specialist şi ameliorator în floarea-soarelui. Un lucru nou în procesul de multiplicare a seminţelor este atingerea unuia dintre principalele obiective ale programului, şi anume formele mamă şi tată pot fi semănate în acelaşi timp şi ambele sunt rezistente la erbicid. Acest lucru facilitează producerea de seminţe, deoarece se reduc costurile de înfiinţare a culturii, coincidenţa de înflorit este una foarte bună şi creşte implicit gradul de productivitate a culturii. Quality Crops deţine hibrizi proprii înregistraţi nu numai în România şi UE, ci şi pe pieţele din Rusia, Ucraina, Turcia şi Republica Moldova. Punctul nostru forte îl reprezintă hibrizii de floarea-soarelui. Cu privire la cultura porumbului, venim cu un hibrid timpuriu mai nou, din grupa FAO 300, iar ceilalţi doi sunt deja vânduţi de câtiva ani în ţară, respectiv NS 444 şi Rabina. În lot avem prezente şi soiurile clasice de soia, Zora - care este mai timpuriu, şi Condor - semitardiv. Anul acesta s-a observat un interes mai mare pentru soia, deoarece mulţi agricultori o folosesc pentru cultura a doua.”

Picture
Ersin Guneş, director internaţional de vânzări, şi
Călin Mihoc, director România ai MAY-Agro Seed

„MAY Agro Seed, cu o experienţă de 35 de ani, este cea mai importantă companie din Turcia şi a decis în urmă cu 2 ani să ofere fermierilor români, în primul rând, hibrizi de floarea-soarelui de înaltă calitate. Desfăşurăm activităţi de cercetare, producere şi comercializare de seminţe de floarea-soarelui, porumb şi legume. Pentru România, principala cultură este cea de floarea-soarelui, deoarece această piaţă este una dintre cele mai mari şi pentru că avem hibrizi care se pretează pentru această regiune. Suntem prezenţi şi în Bulgaria, Rusia, Ucraina şi Republica Moldova. La cultura de floarea-soarelui avem un program foarte bun de ameliorare şi producere a seminţelor, cu obiective care urmăresc obţinerea de hibrizi Clearfield, cu rezistenţă la erbicide, şi cu rezistenţă la atacul de lupoaie. În Turcia, ne confruntăm cu cele mai agresive rase ale acestui parazit şi pentru a avea succes pe această piaţă am creat hibrizi cu rezistenţă foarte bună la Orobanche. Alte obiective sunt producerea de hibrizi cu toleranţă la condiţii secetoase şi cu conţinut ridicat de ulei. Un alt program la floarea-soarelui urmăreşte crearea de hibrizi rezistenţi la Plasmopara halstedii, o boală prezentă în lanurile din Turcia şi Bulgaria. Unitatea de producţie se află în centrul Turciei, dar avem şi o mică unitate-pilot în România, lângă localitatea Feteşti, iar pe viitor urmărim să deschidem aici o staţie de procesare a seminţelor.”

revista, agricultura, vegetal, noutati in materie de seminte, agriplanta-romagrotec 2013, dupont pioneer, limagrain, saaten union, quality crops agro, may-agro seed
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE