REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Noutăţi în materie de tractoare

15/7/2020

0 Comments

 
Picture
Companiile furnizoare de tehnică agricolă îşi îmbunătăţesc în mod continuu oferta şi cresc gradul de tehnologizare a maşinilor agricole, devenind astfel din ce în ce mai accesibilă şi un sprijin real în creşterea productivităţii din ferme. Dacă în mod obişnuit tractoarele de putere mare beneficiază de un nivel ridicat de dotare, acum chiar şi modelele cu puteri mai mici au o echipare superioară.
Este şi cazul noii serii de tractoare John Deere 6 M - lansată pe piaţa autohtonă în mediul virtual de IPSO Agricultură, la jumătatea lunii mai a.c.
​

Despre performanţele noii game am scris pe larg în cadrul revistei, dar subiectul a fost abordat şi în discuţiile online organizate de AgriPlanta digital. La această întâlnire au vorbit mai mulţi reprezentanţi ai companiilor care activează pe piaţa de tehnică agricolă. Din cauza pandemiei de Covid-19, expoziţia de la Fundulea nu a mai avut loc, iar prezentarea noutăţilor a fost făcută doar în câmpul virtual şi din dorinţa ca informaţiile să ajungă la cât mai mulţi agricultori. Câteva dintre acestea le împărtăşim şi noi cu cititorii revistei, în rândurile care urmează.

Cai putere şi dotare de top

Noua serie de tractoare John Deere 6M, cu puteri cuprinse între 90 şi 195 CP, prezintă multiple opţiuni în privinţa motorizării şi a transmisiilor şi beneficiează, direct din fabrică, de echipare cu sisteme de ghidare. 

Marian Grigore, specialist în cadrul IPSO Agricultură, a afirmat că, pe lângă designul nou al tractoarelor, modelele din seria 6M beneficiază de capotă îmbunătăţită, care asigură o vizibilitate foarte bună şi o 
manevrabilitate ridicată atât a tractorului, cât şi a implementului. Cabina este complet schimbată, cu 12 lumini de lucru şi asigură un confort sporit datorită suprafeţei mărite. 
Picture
„Schimbările vin nu doar din exterior, ci şi din interior. Tabloul de bord a dispărut şi a fost înlocuit cu un display digital cu ajutorul căruia putem monitoriza toate performanţele tractorului. De asemenea, avem o consolă multifuncţională total schimbată ce ne oferă un control ergonomic al tuturor comenzilor şi posibilitatea instalării tehnologiei CommandArm - o tehnologie nouă pentru gama mică de tractoare, care ne permite să avem toate comenzile montate pe scaunul operatorului.

Un alt avantaj al tehnologiei constă în posibilitatea rotirii scaunului, 45 grade în partea dreaptă şi 25 grade în partea stângă, ce contribuie la reducerea oboselii operatorului.“


În privinţa varietăţii transmisiilor, acestea diferă în funcţie de modelul selectat şi pornesc de la cea semiautomată, cum sunt PowrQuad sau AutoQuad, până la cea automată, cum este CommandQuad.

Tractoarele JD din seria 6M se diferenţiază şi prin partea de inteligenţă cu care sunt dotate. „Pot fi echipate din fabrică cu sistemul de ghidare AutoTrac, ce asigură o precizie standard de la 15 cm şi până la 2,5 cm, prin sistemele RTK şi de autoghidare. Pentru controlul implementelor sunt echipate cu Isobus şi, în plus, vin cu sistemul de 
monitorizare JDLink cu acces pe platforma MyJohnDeere. Tractoarele sunt conectate prin 4G la internet, putând transmite informaţii atât fermierilor, cât şi specialiştilor IPSO Agricultură pentru monitorizarea codurilor de eroare şi, dacă este nevoie, pentru diagnosticarea de la distanţă“, a afirmat Adrian Călin, specialist IPSO Agricultură.

Compania germană Claas este recunoscută pe piaţa de profil pentru multe inovaţii care au condus la creşterea performanţelor utilajelor agricole. Şenilele Terra Trac dezvoltate de Claas pentru combinele de recoltat le regăsim şi pe gama de tractoare Axion 900 Terra Trac, dar cu o amprentă mai mare la sol. Tractoarele din această serie sunt dotate cu roţi pe faţă şi şenile pe spate, au o bună tracţiune şi distribuire a greutăţii, asigurând o confortabilitate ridicată în timpul lucrului. Conceputul de tractor semişenilat Terra Trac asigură o tracţiune ridicată în câmp, la lucru.

Tractoarele din seria XERION 5000/4500 TRAC TS sunt dotate cu patru şenile, ce virează independent. „Cel mai mare model, în momentul de faţă şi cu care ne mândrim şi sperăm să-l vedem cât mai mult pe câmpurile noastre, are 530 CP şi motor Mercedes-Benz de 12,8 litri. Mai există şi o altă variantă a acestuia, de 450 CP.

Important de ştiut este faptul că tractorul echipat cu şenile nu poate fi redotat cu roţi. Asta însă până la jumătatea acestui an când această opţiune va fi disponibilă şi pentru aceste modele.

Este un concept nou dezvoltat de Claas“, a spus George Mandiţă, product manager Claas România. Despre tractoarele XERION 5000, acesta a mai spus ca atributele lor ţin de forţa de tracţiune şi de putere în câmp, iar şenilele au rolul de a avea o amprentă mare la sol şi de a nu-l tasa.

Picture
Noutatea din acest an prezentată de NHR Agropartners este seria de tractoare Deutz-Fahr 6 RC-Shift.
​
„Un aspect important al acestui tractor este transmisia cu 54 de trepte înainte şi 27 înapoi şi funcţia Full automat, ceea ce înseamnă ca operatorul 
poate seta viteza de înaintare dorită, iar transmisia schimbă şi alege treptele în mod automat pentru eficienţă maximă.

Este un tractor uşor de utilizat, iar toate funcţiile sunt amplasate la îndemâna operatorului, pe manşa sau pe consola din partea dreaptă a cabinei.

Este echipat cu motor eficient Deutz în şase cilindri, de 200 CP, cu turbină cu geometrie variabilă, sistem de tratare a gazelor de evacuare cu AdBlue - concept pe care Deutz l-a adoptat.

Anul acesta avem pentru România tractoare din seria 6 Warrior Black configurate în aşa fel încât să răspundă oricăror dorinţe legate de confort: cabina este spaţioasă, cu suspensie pneumatică.

O altă particularitate a modelelor din seriile 6, 7 şi 9 este că avem o diferenţiere între cabină şi compartimentul motor, lucru care ajută să avem un nivel de zgomot redus în cabină, un confort mai mare şi să preluăm cât mai puţină căldură de la compartimentul motor.

Avem un sistem inovator de răcire a motorului, sistem ce permite o curăţare eficientă a radiatoarelor şi astfel motorul lucrează în parametri optimi.

Pe tractoarele varianta Warrior 
nu lipsesc instrumentele de agricultură de precizie. Tractoarele beneficiază din fabrică de o preechipare pentru dotare cu sistem de autoghidare, de sistem i-monitor de control şi compatibilitate Isobus.

În plus, mai avem sistemul hidraulic cu capacitate mare cu pompă cu debit variabil de 120 l pe minut, tiranţi pe faţă care permit lucrul cu un bloc de lestare de o tonă, lucru care ajută tractorul să se echilibreze, să aibă o aderenţă mai bună pe puntea faţă şi un avantaj mare este că poţi renunţa la acea greutate daca lestarea nu este necesară“, a spus Valentin Cojocaru, reprezentant al NHR Agropartners.

Picture
Octavian Matei, reprezentant al Titan Machinery, a vorbit despre tractorul Case IH AFS Connect Magnum - un model în materie de telematică şi conectivitate. „Case IH vine cu gama Magnum «inteligentă», cu puteri cuprinse între 180 şi 380 CP, dar în scurt timp o să fie construit şi cel de 400 CP.

Tractorul Magnum AFS Connect a fost pentru prima oară prezentat la târgurile din SUA, în luna februarie a.c., şi aşteptăm să vină şi la noi în ţară primele unităţi. Sunt oferite două variante de motoare, Fiat Powertrain, de 6,7 şi 8,7 litri, Stage 4 final pentru reducerea noxelor şi a gradului de poluare, fiind ultimul nivel impus de piaţa europeană. Este tractorul prototipului 
autonom pe care l-am lansat în urmă cu 2 ani. Trăim într-o eră digitală, seceta limitează productivitatea şi costurile trebuie reduse.

În plus, fermierii se confruntă cu lipsa forţei de muncă şi, dacă tractorul comunică cu aceştia, operaţiile pe care le-au făcut şi alte informaţii rezultă o uşurinţă mai mare în a face analiza pe costuri etc.“

Titan Machinery promovează toate gamele de tractoare din portofoliu, începând cu cele
de 55 CP şi terminând cu modelul Quadtrac de 620 CP.


Ana IONIŢĂ


0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE