REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Noutăţi în portofoliul de vărzoase Syngenta: hibrizi cu toleranţă ridicată la principalele boli şi conopida colorată

15/10/2019

0 Comments

 
Picture
Echipa Syngenta a organizat pe 9 octombrie a.c. o zi deschisă pentru vărzoase, la Lunguleţu, pe terenul fermierului Vasile Matei. Pe lângă noii hibrizi, s-a vorbit şi despre tendinţele de ameliorare la această categorie de plante: hibrizi cu toleranţe îmbunătăţite şi hibrizi pentru recoltare mecanizată
Tendinţe

Laszlo Radi, manager dezvoltare pentru cultura de vărzoase în SE Europei, a detaliat care sunt programele de cercetare de la staţia din Ungaria (unde se lucrează şi pentru pepeni, tomate). De aici, datorită climatului comun, ajung şi în România hibrizii dezvoltaţi special pentru această piaţă. De exemplu: hibrizi potriviţi pentru murat, de maxim 3 kg (Intelo, Escazu, Mavunor). În privinţa toleranţei la boli, amelioratorii au în vedere trei direcţii: Xanthomonas (arsura bacteriană), hernia verzei, fusarioază (la hernia verzei, Syngenta este prima companie care a introdus astfel de plante în portofoliu încă de acum 20 de ani: Kilagreg, Kilaherb, cu rezultate bune şi pe terenuri infestate). În privinţa dăunătorilor, se lucrează la hibrizi rezistenţi la trips sau la musculiţa albă de seră. O altă direcţie de cercetare este varza pentru recoltare mecanică, în lotul de la Lunguleţu fiind prezentat Toreador. Un trend în creştere în rândul consumatorilor este cererea de specialităţi, cum ar fi conopida colorată: verde, portocalie sau violet.

Hibrizii din lotul de la Lunguleţu au fost plantaţi pe 17 iulie, densitatea pentru varză: 40.000 plante/ha, iar pentru conopidă circa 25.000 plante/ha. Una dintre noutăţile zilei a fost varza albă Intello, introdusă de doi ani în cultură, care ajunge la 3 kg în 90 de zile perioadă de vegetaţie, pentru  murat şi proaspătă; foarte important: tolerant la Xanthomonas. Iulian Zafiu, specialist tehnic, a subliniat toleranţa la fusarioză a cunoscutului hibrid Escazu, la arsura bacteriană a lui Mavunor sau la hernia verzei a lui Kilaherb (care poate fi păstrat după recoltare până la 3 luni). Syngenta are în testare încă doi hibrizi cu nume de cod, primul poate merge până la depozitare ca perioadă de vegetaţie, recomandat pentru consum proaspăt, foarte uniform în cultură; al doilea este cu frunză creaţă, uşor aplatizat, căpăţâna ajunge la circa 2 kg. Pentru varza roşie au fost aduşi doi hibrizi noi: Riva, care ajunge la 3 kg, are căpăţâna îndesată şi cotor scurt, după 70 de zile poate fi recoltat, este tolerant la Xanthomonas, bun şi de murat; Remala - hibrid tolerant la fusarioză, căpăţână de 2 kg, rotundă. Din gama de conopidă albă au fost prezentaţi hibrizii: David (75-80 de zile, se înveleşte foarte bine, inflorescenţă mare), Almagro (80/90 de zile, albă, se înveleşte foarte bine), Spacestar (NOU, foarte alb, talie mare, maxim 25 mii plante/ha), Clapton (tolerant la hernia verzei, cu perioadă medie de vegetaţie, recomandat pentru cultura de toamnă). Dar cea mai mare atracţie au reprezentat-o conopidele colorate: C8003, de culoare verde deschis, Flamestar - portocaliu deschis, Clementine - portocaliu intens şi Depurple - violet. Aceste varietăţi foarte atractive îşi păstrează culoarea la murat.

Tehnologia de protecţie a fost prezentată de către dna Livia Roşu, care s-a oprit asupra unor aspecte extrem de importante în orice program de combatere: alegerea corectă a produsului, momentul aplicării (important atât din punct de vedere al culturii, cât şi al dezvoltării patogenului), tehnica aplicării (de care depinde 50% din reuşita tratamentului), doza şi felul cum aplicăm, metodele agrotehnice (rotaţia, alegerea varietăţilor tolerante, lucrările solului, controlul buruienilor (pentru că sunt gazde pentru patogeni), fertirigarea şi, nu în ultimul rând, respectarea timpului de pauză după ultimul tratament! Alte greşeli frecvente: tratamente târzii, alegerea greşită a produsului, igiena culturală deficitară. Dintre produsele recomandate pentru cultura de varză: fungicidul OrtivaTop împotriva manei, alternariozei, făinării, putregaiurilor, de la stadiul de 8-10 frunze până la legarea căpăţânii. Pentru bacterioze - produse pe bază de cupru în prima parte a vegetaţiei, înainte de legare. Împotriva musculiţei albe se recomandă un tratament pe bază de săpun pentru a spăla roua de miere care împiedică efectul altor insecticide. Afidele se pot combate cu Karate Zeon plus adjuvant, iar lepidopterele (fluturi, buha, molia verzei) - monitorizare şi aplicare atunci când avem curbă de zbor cu Affirm plus adjuvant. Erbicidul folosit a fost DualGold, preemergent, pentru buruienile anuale.

Alexandru Dumitru, reprezentant ICL Specialty Fertilizers, a pus accent pe analizele solului, pe baza cărora, în funcţie şi de necesarul plantei/hibridului, trebuie alcătuit un program corect şi eficient de fertilizare. În lotul de la Lunguleţu, în urma analizelor, s-au folosit îngrăşămintele Agromaster 16-10-16+2MgO+27SO3 (400 kg înainte de plantare), Agroleaf PowerTotal 20-20-20+microelemente (2,5 kg foliar) şi AgroleafPowerCalcium 11-5-19+9CaO+2,5MgO+TE (2,5 kg foliar, începând cu formarea căpăţânii). Ahromaster 16-10-16, cu eliberare controlată, a nutrienţilor în funcţie de temperatura solului, fosfor şi dublu calciu decât fosfor.

Roxana DRĂGHICI
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE