REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Noutăţi LG şi BASF

15/11/2014

0 Comments

 
Picture
La data de 29 octombrie a.c., într-o atmosferă de gală, la Hotel Radisson din Bucureşti, companiile Limagrain - producătoare de seminţe, şi BASF - din industria chimică, au organizat un eveniment în cadrul căruia au invitat fermieri şi distribuitori, pentru a le prezenta noutăţile din portofoliul de produse pentru anul 2015.
În deschidere a vorbit dl Philippe Riedweg, director pentru Europa Centrală în cadrul Limagrain. Prezentarea sa a avut ca temă poziţia companiei la nivel mondial şi european, precum şi perspectivele de viitor.

Încă de la început, dl Riedweg a dorit să sublinieze faptul că, în ultimii ani, Limagrain s-a dezvoltat pe plan internaţional, fiind prezentă pe cinci continente, şi că preocuparea principală este de a-şi îmbunătăţi poziţia. La nivel global, în topul companiilor producătoare de seminţe ocupă locul 4, cu o cifră de afaceri de aproximativ 2 mld. euro. În Europa, compania este lider la seminţe de cereale păioase, porumb siloz şi produse pentru grădinărit. Până în anul 2020, obiectivul Limagrain este de a ocupa poziţia de lider la toate culturile în funcţie de numărul de hectare semănate. „În Europa, suntem prezenţi în aproape toate ţările, având filiale proprii. În ultimii 4 ani am înregistrat o creştere anuală de 11%.

Suntem lideri pe piaţa seminţelor de cereale păioase şi dorim să ne menţinem această poziţie. La porumbul pentru siloz ocupăm, de asemenea, locul 1, cu o cotă de piaţă de circa 20%. La porumb pentru boabe, în ultimii 3 ani vânzările au crescut cu 50% datorită cererii ridicate din ţările Europei Centrale şi de Est. La floarea-soarelui avem o cotă de piaţă de 23%, iar la rapiţă, unde ocupăm locul 3, deţinem 12%. Investim foarte mult în cercetare şi ne dorim ca Limagrain să fie percepută ca având o gamă largă de varietăţi pentru multe culturi agricole“, a afirmat directorul pentru Europa Centrală.

La cultura porumbului, considerată ca fiind una strategică în Europa, compania a înregistrat în 2014 un record al vânzărilor, iar trendul este crescător. 60% din porumbul cultivat în Europa este pentru boabe, iar restul pentru siloz. În ce priveşte porumbul pentru boabe, compania îşi propune să lanseze noi hibrizi cu caracteristici superioare, care să fie productivi, toleranţi la secetă şi să prezinte o adaptabilitate sporită. În România, cultivarea porumbului pentru siloz nu are tradiţie, dar LG face eforturi pentru a promova hibrizii de porumb pentru siloz şi calităţile acestora în rândul fermierilor care îşi doresc producţii superioare de lapte.

La floarea-soarelui, Limagrain a înregistrat creşteri semnificative ale vânzărilor, în ciuda scăderii cu circa 5% a suprafeţelor însămânţate în acest an. Principalul obiectiv în cazul florii-soarelui este creşterea adaptabilităţii hibrizilor, atât clasici, cu conţinut în acid linoleic, cât şi a celor high oleici, cu conţinut ridicat în acid oleic, la condiţiile climatice. O altă preocupare este crearea de hibrizi rezistenţi la erbicide - care se pretează la tehnologiile Clearfield şi Clearfield Plus şi realizarea de varietăţi cu rezistenţă genetică crescută la lupoaie. În acest sens, compania a dezvoltat conceptul Suneo, care îmbină în mod eficient rezistenţa genetică la rasele noi de lupoaie cu tehnologia Clearfield. În privinţa culturii de rapiţă, Limagrain este prezentă în toate ţările cultivatoare, iar eforturile muncii de cercetare sunt orientate spre îmbunătăţirea potenţialului de producţie şi creşterea toleranţei la bolile specifice.

Pe piaţa seminţelor de cereale păioase din România, Limagrain ocupă, după varietăţile locale, locul 2. „Vom continua să ameliorăm genetica la grâul de toamnă şi la orzul de toamnă şi primăvară. Suntem mândri că am reuşit să creăm câteva soiuri de nişă, destinate industriei alimentare pentru obţinerea de biscuiţi, paste etc.“, a spus dl Riedweg. În cadrul evenimentului, dl Ionuţ Lăpădătescu, country manager Limagrain România, a prezentat compania şi a adus la cunoştinţa agricultorilor prezenţi în sală ultimele noutăţi genetice propuse pentru primăvara anului următor.

La cultura porumbului, sunt trei hibrizi noi în portofoliu, care fac parte din grupele FAO 370, 390 şi 430. Din prima grupă de maturitate face parte hibridul LG 30.369 Limanova, care prezintă cel mai bun raport între stabilitate şi producţie. Are o adaptabilitate excelentă la diferite condiţii pedoclimatice, iar producţia maximă realizată în 2014 a fost de 14,1 t/ha. LG 30.389 este un hibrid de generaţie nouă, cu capacitate mare de producţie şi o toleranţă crescută la condiţii de stres. Prezintă un stay green foarte bun şi un potenţial de producţie foarte ridicat. LG 30.430 este un hibrid simplu, semitardiv, care asigură producţii bune în toate condiţiile de tehnologie aplicată şi are o foarte bună toleranţă la condiţiile de stres hidric.

La floarea-soarelui, portofoliul cuprinde trei hibrizi noi, dintre care doi se pretează la tehnologia Clearfield, iar unul la Clearfield Plus. Toţi hibrizii prezintă rezistenţă genetică la lupoaie până la rasa G, iar prin tratamentul cu Pulsar, respectiv Pulsar Plus, sunt combătute toate rasele cunoscute ale parazitului. LG 56.61 CL este varianta îmbunătăţită a hibridului LG 56.63 C şi este un hibrid semitardiv, cu potenţial de producţie ridicat şi constant. Producţia maximă în 2014, în cultură, în judeţul Bihor, a fost de 3,82 t/ha. „Preconizăm că va fi cel mai vândut hibrid din portofoliu“, a susţinut dl Lăpădătescu.

LG 55.42 CL prezintă o toleranţă crescută la condiţii de secetă, este un hibrid semitimpuriu de tip stay green, cu poziţia calatidiului semiaplecată. Are un grad ridicat de autofertilitate, o flexibilitate bună în condiţii diferite de cultură şi un potenţial genetic de producţie ridicat. LG56.31 CL este un hibrid semitimpuriu de tip Clearfield Plus, rezistent la rasele noi de mană şi cu un comportament general excelent în condiţii de stres. Hibridul asigură un plus de producţie. Soluţii durabile şi inovatoare de protecţie a culturilor Partea de protecţie fitosanitară a culturilor agricole a fost susţinută de către dnii Jörg Polzin, country manager al Diviziei BASF pentru Protecţia Plantelor, şi Mircea Chetrone, director de marketing BASF România.

BASF este cea mai mare companie din industria chimică din lume, cu o cifră de afaceri în 2013 de aproximativ 74 mld. euro. Activează în mai multe sectoare industriale, iar portofoliul său cuprinde o gamă variată de produse, de la petrol şi gaze la produse chimice, materiale plastice, produse pentru sectorul agricol şi produse chimice de sinteză fină. Divizia pentru Protecţia Plantelor realizează 7% din totalul vânzărilor înregistrate de companie, iar cercetarea agricolă, care are scopul de a dezvolta produse noi, inovatoare, beneficiează de 25% din totalul investiţiilor alocate cercetării la nivelul BASF.

„Dorim să investim mult mai mult în cercetarea agricolă. În 2013, am sărbătorit 100 de ani de la înfiinţarea Staţiunii de cercetare agricolă din Limburgerhof (Germania). La ora actuală avem foarte multe staţiuni de cercetare pe cuprinsul întregii planete, vom continua să dezvoltăm produse noi şi să venim cu soluţii pentru clienţii noştri din toată lumea. Dorim să aducem soluţii durabile şi inovatoare pentru agricultură, pentru fermieri, dar nu singuri, ci împreună cu partenerii noştri. Un exemplu de parteneriat cu Limagrain este Proiectul Suneo, pe care dorim să-l dezvoltăm în continuare în România“, a afirmat dl Polzin.

Acesta le-a mai spus fermierilor prezenţi că preţurile produselor agricole nu au fost mulţumitoare în ultimii ani, însă această situaţie este una pe termen scurt. La nivel global există anumite tendinţe, precum creşterea demografică, necesar de alimente şi energie în creştere, care vor pune presiune asupra domeniului agricol. „În 2050 va trebui să producem de două ori mai mult decât se produce la ora actuală. Acest lucru înseamnă că va trebui să producem cât mai mult posibil de pe fiecare hectar cultivat şi acest lucru se va reflecta, pe termen lung, şi în preţul produselor“, a precizat dl Polzin. Mircea Chetrone, director de marketing în cadrul companiei, a vorbit despre principalele elemente tehnologice şi inovaţii lansate pe piaţa din România.

„Tehnologia Clearfield la cultura de floarea-soarelui se foloseşte de 10 ani în România şi mulţumim companiei Limagrain că a fost alături de noi din faza de început a proiectului. Cu ajutorul acestei tehnologii am reuşit să combatem mai eficient buruienile şi mai ales parazitul Orobanche. Colaborăm cu multe companii producătoare de seminţe în cadrul acestui proiect, însă Limagrain este un partener-cheie. Venim acum cu tehnologia Clearfield Plus, pe care dorim s-o dezvoltăm deoarece prezintă o serie de avantaje. Hibrizii prezintă toleranţă crescută la un erbicid mai agresiv - ceea ce determină o eficacitate mai mare în combaterea buruienilor, o producţie mai mare, cu conţinut ridicat în acid oleic. Genetica s-a obţinut prin mutageneză, dintr-o linie consangvinizată de elită de floarea-soarelui şi nu din floarea-soarelui sălbatică. Acest lucru înseamnă că hibrizii Clearfield Plus vor avea un potenţial productiv superior, cu conţinut ridicat în acid oleic“, a afirmat dl Chetrone.

La floarea-soarelui, pe segmentul erbicidelor preemergente, compania lansează un produs nou, denumit Wing P. La cultura de cereale, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate, BASF lansează produsul Biathlon 4D, ce conţine două substanţe active. La porumb, noutatea constă în produsul Callam, recomandat pentru distrugerea buruienilor dicotiledonate în postemergenţă. „Suntem parteneri în dezvoltarea proiectului Donau Soja. În viitor, România va reveni la suprafeţele mari cultivate cu soia şi de aceea venim, încă de pe acum, cu produse noi, cum ar fi erbicidul Corum şi inoculanţi“, a afirmat directorul de marketing al BASF.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE