REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Noutăţi Syngenta pentru cultura mare

15/1/2016

0 Comments

 
Picture
La începutul acestui an, compania Syngenta a organizat în ţară o serie de evenimente dedicate fermierilor din cultura mare, în cadrul cărora au fost prezentate noutăţile pentru 2016, tehnologiile Syngenta pentru culturile de floarea-soarelui, porumb şi cereale şi s-au făcut recomandări privind utilizarea eficientă a produselor de protecţia plantelor.
În zilele de 20 şi 21 ianuarie a.c., la Sinaia, unde am fost şi noi prezenţi, au fost invitaţi agricultori din zona de sud-vest şi sud-est a ţării. În deschiderea evenimentului, dl Andrei Măruţescu, director de comunicare şi relaţii publice, a vorbit despre activitatea companiei, care furnizează agricultorilor soluţii inovative menite să crească randamentul producţiilor agricole. Syngenta este prezentă în peste 90 de ţări, are 28.000 de angajaţi, din care 5.000 sunt implicaţi în activitatea de cercetare. Anual, 1,4 miliarde de dolari sunt investiţi în cercetare-dezvoltare. Cu o experienţă de 80 de ani în industria chimică, Syngenta întreţine şi înregistrează pe piaţa globală 60 de substanţe active. În prezent, 20 de molecule se află în faza de cercetare incipientă, cinci molecule în cercetare avansată şi patru molecule în dezvoltare pentru piaţă.

„Ca să alegem cele mai performante molecule, începem prin a studia circa 10 mii de molecule. Investiţiile sunt foarte mari, însă perioada de folosire a unei molecule este lungă“, a precizat dl Măruţescu. Potrivit directorului de comunicare al companiei, legislaţia europeană actuală din domeniul fitosanitar îngrădeşte accesul fermierilor la noile inovaţii. „În prezent, în Uniunea Europeană există un proces de evaluare a riscurilor bazat nu doar pe acţiunea produsului de protecţia plantelor, ci şi pe procesul de obţinere a acestuia. Ne aflăm azi într-o criză a tehnologiilor.

La nivelul UE, rata retragerii/restricţionării produselor este mai mare decât rata aprobării produselor noi rezultate din cercetare. Această rată este de 4:1, ceea ce înseamnă că patru produse sunt retrase, în timp ce doar unul este aprobat. Astfel, fermierul european are la dispoziţie din ce în ce mai puţine soluţii. În acest sens, un bun exemplu este interzicerea tratamentului seminţelor cu substanţe active din grupa neonicotinoidelor.“ Pe partea de genetică, compania furnizează seminţe pentru opt culturi majore şi are peste 500 de lansări de produse anual, deoarece soiurile/varietăţile sunt înlocuite la fiecare 3-5 ani cu altele mai productive. Produce, de asemenea, plante modificate genetic, având o experienţă de 20 de ani în domeniul biotehnologiilor. În acest sens, întreţine şi înregistrează opt tipuri de plante cu diferite caractere modificate genetic.

Un portofoliu complex

Compania Syngenta deţine un portofoliu integrat, alcătuit în proporţie de 78% din produse dedicate protecţiei fitosanitare, iar restul de 22% din seminţe. Evenimentul a fost continuat de dl Tiberiu Şerbănoiu, cercetător în cadrul companiei, care a prezentat hibrizii de floarea-soarelui din oferta companiei. Aceasta cuprinde hibrizi convenţionali, cu toleranţă la erbicid şi cu conţinut ridicat de ulei. Principalele caracteristici ale creaţiilor genetice Syngenta sunt: producţii ridicate şi constante, conţinut ridicat de ulei, toleranţă la secetă şi boli. Din grupa hibrizilor de tip Clearfield Plus, noutăţile acestui an sunt SY Neostar CLP şi SY Bacardi CLP, care prezintă un potenţial genetic superior în ceea ce priveşte producţia. În 2016, Syngenta îşi măreşte gama hibrizilor de floarea-soarelui high-oleici cu doi hibrizi, respectiv SY Experto şi SY Gracia CLP. În cadrul prezentării, dl Şerbănoiu a atras atenţia asupra efectului rezidual al produselor de protecţia plantelor şi a fenomenelor de fitotoxicitate care se observă la plante. Acesta a subliniat importanţa respectării cerinţelor producătorului în ceea ce priveşte utilizarea pesticidelor şi atenţia sporită pe care trebuie s-o acorde fermierilor în cazul în care amestecă mai multe pesticide (tank mixt). Potrivit acestuia, producţia poate fi afectată chiar şi cu 2% din cauza fitotoxicităţii.

Dacă sunt condiţii de secetă, efectul rezidual al produselor chimice se observă mult mai bine. Printre cauzele care conduc la apariţia fenomenului de fitotoxicitate la plantele de cultură se numără şi adăugarea de adjuvant, pH-ul solului sau efectul rezidual al erbicidului de la cultura precedentă. Totodată, specialistul Syngenta a vorbit şi despre importanţa borului la cultura de floarea-soarelui, precizând faptul că lipsa acestui element chimic poate cauza pierderi de producţie de până la 300 kg/ha. Produsele care asigură o stare fitosanitară bună a culturii de floarea-soarelui au fost prezentate de dl George Andron, director de produs la culturi oleaginoase. Syngenta are un portofoliu complex de produse chimice care asigură protecţia culturii încă de la înfiinţare - prin tratamentul efectuat la sămânţă, şi în continuare în vegetaţie prin produsele destinate combaterii buruienilor, bolilor şi dăunătorilor specifici. Pentru menţinerea conţinutul ridicat de ulei, se recomandă aplicarea desicantului Reglone Forte.

Dl Andron a vorbit şi despre importanţa erbicidării în premergenţă a culturii de floarea-soarelui pentru a elimina stresul cauzat plantei de cultură de concurenţa cu buruienile pentru hrană şi apă. Pentru distrugerea buruienilor graminee, dar şi a unora cu frunza lată este recomandat produsul Dual Gold, iar pentru combaterea buruienilor anuale mono şi dicotiledonate - Gardoprim Gold Plus. În postemergenţă se poate aplica erbicidul Fusilade Forte sau Listego - al doilea se aplică în tehnologia Clearfield pentru combaterea parazitului Orobanche cumana (lupoaia). Un insecticid nou, utilizat şi în culturile de grâu, orz şi rapiţă este Forza, care poate combate o gamă largă de dăunători, printre care se numără şi gărgăriţa frunzelor - Tanymechus dilaticollis. Este un insecticid piretroid, eficient, cu o puternică acţiune de contact şi ingestie. Doza recomandată este de 0,3 kg/ha. Portofoliul de cereale păioase de anul acesta cuprinde şi o varietate nouă de grâu pentru panificaţie: Moisson. Este o varietate de grâu aristată, tolerantă la principalele boli specifice. În 2015, în lotul demonstrativ din judeţul Arad, a asigurat o producţie de 9,87 t/ha. În urmă cu doi ani, compania introducea pe piaţa autohtonă primele soiuri de grâu, unul nearistat - Illico, iar celălalt aristat – Ingenio. Alexandru Ghiţă, reprezentant tehnic culturi de câmp, a vorbit despre tehnologia Syngenta la cereale păioase, iar pentru combaterea bolilor a recomandat efectuarea a trei tratamente.

„Primul tratament se aplică în faza de alungire a paiului cu produsul Menara. Al doilea tratament, cu produsul AmistarXtra menţine frunza stindard verde cât mai mult timp, deoarece aceasta asigură marimea recoltei. Frunza stindard participă cu până la 65% la realizarea producţiei agricole. Cel de-al treilea tratament, efectuat cu produsul Magnello, aplicat în perioada de înflorire, protejează calitatea recoltei“, a afirmat dl Ghiţă. O prezentare complexă a fost susţinută şi la cultura porumbului, de către dl Ionuţ Nae, manager de produs, şi dna Daniela Dumitrache - reprezentant tehnic culturi de câmp. Noutăţile genetice sunt reprezentate de hibrizii SY Photon, SY Zephyr, SY Dartona şi SY Kreon. SY Photon este un hibrid semitimpuriu, din grupa FAO 350, are un potenţial mare de producţie, toleranţă la secetă şi arşiţă, un stay green excelent, adaptabilitate ridicată şi o viteză mare de pierdere a apei din bob. SY Zephyr, din grupa FAO 390, oferă stabilitate în producţie, vigoare bună la răsărire, toleranţă la secetă şi arşiţă şi răspunde favorabil în condiţii diferite de tehnologie. SY Dartona asigură producţii mari, fiind un reper pentru fermierii care doresc să depăşească limitele în condiţii de tehnologie intensivă.

Prin semănatul timpuriu şi datorită calităţii de a pierde rapid apa din boabe, SY Dartona permite recoltarea mai devreme faţă de hibrizii din aceeaşi grupă de maturitate, respectiv FAO 400. SY Kreon, FAO 460, prezintă toleranţă la boli, MMB mare, adaptabilitate în condiţii diferite de tehnologie şi asigură stabilitate în producţie. Pentru combaterea dăunătorilor la cultura de porumb se recomandă aplicarea insecticidelor Force şi KarateZeon, iar pentru distrugerea buruienilor atât în preemergenţă, cât şi postemergenţă, Syngenta oferă 10 erbicide. În cadrul evenimentului s-au făcut recomandări pentru aplicarea pesticidelor, a căror eficienţă depinde de respectarea dozei, momentul optim de aplicare, condiţiile atmosferice şi utilajul folosit sau reglarea acestuia. Tehnologiile de cultură propuse de specialiştii Syngenta au trezit interes în rândul fermierilor deoarece răspund nevoilor de a avea la îndemână soluţii inovatoare şi integrate la problemele apărute în producţie.

Ana IONIȚĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE