REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Noutati tehnice marca Bednar

15/7/2014

0 Comments

 
Picture
Producătorul ceh de utilaje agricole a organizat în zilele de 25 şi 26 iunie a.c. un eveniment important în ţara de origine, unde a invitat distribuitori şi jurnalişti din 19 ţări, pentru a le prezenta noutăţile tehnice, rezultatele obţinute în 2013, precum şi planurile de dezvoltare. Pe parcursul celor două zile am fost însoţiţi de dl Dan Gîdea, specialist produs IPSO Agricultură - firmă ce deţine exclusivitatea pentru marca Bednar pe piaţa românească, şi de dna Daniela Culda, reprezentant Bednar România şi Republica Moldova, care ne-au furnizat toate informaţiile necesare.
Programul a cuprins în prima zi de deplasare vizita la fabrica de asamblare din Rychnov nad Knežnou, ce dispune de o suprafaţă totală de 40.000 de metri pătraţi, din care 11.000 sunt acoperiţi. În această unitate de producţie se asamblează utilaje de până la 8 m lăţime de lucru, iar numărul de piese folosite anul trecut a fost de 2,5 milioane de bucăţi. Timpul de execuţie a unui utilaj, din momentul în care piesele necesare ajung în fabrică, variază între 3 şi 4 zile. Producătorul ceh nu are stocuri de produse, ceea ce înseamnă că lucrează pe bază de comenzi ferme. Are contracte cu furnizori, majoritatea din Republica Cehă, însă concepţia de construcţie a utilajelor aparţine exclusiv companiei Bednar. Pentru anul acesta, planul este să se ajungă în această fabrică la o producţie de 1.300 de unităţi.

În portofoliul firmei, utilajele cu cea mai mare pondere sunt combinatoarele, cu 40% din totalul producţiei, urmate apoi de scarificatoare. Bednar şi-a câştigat un bun renume pe piaţa internă şi mai ales pe cea internaţională, iar planurile sale de dezvoltare prevăd extinderea gamei de semănători şi realizarea altor utilaje. Despre acest lucru, precum şi despre rezultatele înregistrate în anul financiar 2013 am aflat din prezentarea susţinută, în principal, de dl Ladislav Bednar, proprietarul companiei, şi de fiul acestuia, dl Jan Bednar, care ocupă funcţia de manager de export. Potrivit acestora, anul trecut firma a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu 50%, ca urmare a investiţiilor realizate şi a pătrunderii pe noi pieţe de desfacere. Una dintre aceste pieţe este cea a Franţei, unde evoluţia este, potrivit reprezentanţilor Bednar, una spectaculoasă. Piaţa din România este şi ea una dintre cele mai importante: anul trecut s-au vândut aici 84 de utilaje, iar pentru 2014 planul prevede depăşirea cifrei de 100 de unităţi vândute.

Prezentarea utilajelor

În cea de-a doua zi, au avut loc demonstraţii practice. La parada utilajelor Bednar au asistat atât invitaţi de peste hotare, cât şi fermieri cehi, veniţi într-un număr impresionant, circa 2.000 de persoane.

Dan Gâdea, specialist produs IPSO Agricultură, a însoţit grupul de jurnalişti români, ne-a îndrumat printre utilajele expuse şi ne-a descris caracteristicile tehnice ale celor mai noi produse marca Bednar. Noutăţi au fost atât în materie de fertilizare, semănat, cât şi de pregătire a terenului. Totodată, reprezentantul IPSO Agricultură a subliniat şi importanţa tocătoarelor pentru realizarea unui bun management al resturilor vegetale. „Aceste utilaje prezintă mai multe avantaje. La cules, se poate merge cu masa de recoltare a combinei ceva mai sus şi astfel se va realiza o viteză de înaintare mai mare şi un consum de combustibil mai mic. Prin tocarea resturilor vegetale, încorporarea lor în sol se va face mult mai bine. Mărunţirea resturilor este importantă,

în special la culturile prăşitoare, la porumb cu precădere, pentru că în ele îşi găsesc adăpostul tot felul de dăunători, precum viermii-sârmă, ce pot fi combătuţi mecanic şi nu chimic. Se intervine preemergent, ceea ce va genera şi un câştig de timp, pentru că atunci combaterea se face când există deja atacul în cultură şi când s-ar putea să nu mai avem suficient timp ca să tratăm întreaga suprafaţă cultivată”, a afirmat dl Gâdea. Potrivit acestuia, în portofoliul Bednar există tocătoare cu lăţimi de lucru de la 2,5 până la 7 m, pentru tractoare cu puteri cuprinse între 100 şi 250 CP. Preţurile la tocătoare variază între 9.000 şi 30.000 de euro.

În privinţa noutăţilor, utilajul cu care a început prezentarea a fost scarificatorul semipurtat de 6 m, Terraland TO, în varianta cu buncăr de fertilizare Ferti Box, cu o capacitate de 4.400 de litri. „Pe lângă decompactare, începe să fie din ce în ce mai importantă realizarea unei fertilizări locale. Distribuţia se face pneumatic şi îngrăşământul ajunge în sol la o adâncime de circa 30 cm şi astfel planta se va putea înrădăcina mai bine, pentru că nutrienţii se vor găsi la nivelul rădăcinilor. Buncărul poate fi compartimentat pentru a se putea distribui două tipuri de îngrăşăminte chimice, unul plasat la adâncime, iar celălalt la suprafaţă. Cu această variantă se poate lucra atât în toamnă, la cultura de rapiţă, cât şi în primăvară, la porumb şi eventual la sfeclă de zahăr. Ferti Box poate fi utilizat şi cu un cultivator cu dinţi Fenix, ce lucrează până la 35 cm adâncime.”

Un alt utilaj prezentat din gama scarificatoarelor a fost Terraland DO, căruia i-a fost adăugat un modul cu discuri aşezate pe două rânduri, cu diametru de 660 mm, şi sistemul „nonstop”, ce pune o presiune de 220 kg pe fiecare disc. „Pentru că utilajul are discuri mari, el poate lucra la o adâncime mai mare, însă pentru aceasta este nevoie de presiune, care se realizează, o dată, prin greutatea utilajului şi în al doilea rând prin sistemul «nonstop», ce pune presiune pe fiecare disc în parte. Discurile sunt dispuse câte două pe braţ, ceea ce creează mai mult spaţiu, astfel încât resturile vegetale să poată trece printre discuri. Este un produs conceput pentru lucrul în câmpurile cu volume mari de resturi vegetale. Utilajul este echipat şi cu un deflector special creat, inspirat din cormana plugului, ce poate să încorporeze mult mai bine resturile vegetale în sol.

Sistemul de siguranţă pentru dinţi este hidraulic şi pune o presiune de 1.060 kg pe fiecare dinte. Există şi posibilitatea reglării hidraulice a unghiului de agresivitate al dintelui, ceea ce face ca utilajul să fie adaptabil la condiţiile de sol din orice fermă. În partea din spate, avem o noutate ce constă într-un rând de discuri ce pot crea coame. Terenul pregătit în toamnă va avea denivelări pe perioada iernii, ceea ce înseamnă că va reţine mult mai bine zăpada, ea nu va mai fi spulberată de vânt şi vom avea mai multă apă în sol. În primăvară, semănatul culturilor prăşitoare se poate face pe acele coame, pentru că discurile sunt poziţionate în aşa fel încât să lase coamele respective la distanţe de 70 cm. La acest utilaj vor exista variante de lăţimi de lucru de la 4 până la 8 m.”

Atlas HO 6000, grapa cu discuri independente, combină avantajele grapelor în X cu cele independente. Discurile utilajului sunt dispuse în formă de X, au diametru mare, iar sistemul ce pune presiune pe fiecare disc în parte permite cultivarea la o adâncime mare şi la viteze mai mari.

„Acest lucru a fost posibil datorită integrării axului de transport - ceea ce ne permite să avem un utilaj compact şi stabil la viteză şi prin construcţia unui utilaj cu o greutate importantă care să pună presiune pe discuri. La această grapă avem un sistem de siguranţă cu arc dublu, ce pune o presiune de 220 kg pe fiecare disc şi, la fel ca la Terraland DO, discurile sunt dispuse câte două pe braţ, ceea ce permite resturilor vegetale să treacă mai uşor printre ele şi să gestioneze un volum mai mare de resturi vegetale.” Compania Bednar şi-a extins gama de produse începând din acest an şi a reuşit să dezvolte o semănătoare de păioase cu o cultivare minimă. Maşina este denumită Omega, în partea din faţă este echipată cu discuri, urmează un rând de roţi cu anvelope pentru tasare, apoi sistemul de semănat. „La această maşină există şi posibilitatea de a fertiliza în acelaşi timp cu semănatul, întrucât maşina are încorporat un modul de fertilizare cu discuri imediat după cel de cultivare. Buncărul este porţionat în trei, o parte pentru seminţe şi două părţi pentru îngrăşăminte chimice. Tendinţa este de reducere a numărului de treceri în câmp pentru a se reduce tasarea solului şi consumul de combustibil. De aceea avem nevoie de utilaje care să realizeze cât mai multe operaţii într-o singură trecere, astfel că o dată cu semănatul se face şi fertilizarea, aceasta fiind localizată lângă sămânţă şi nu pe toată suprafaţa cultivată. Discurile din faţă au acelaşi mod de dispunere, câte două pe un braţ, iar diametrul lor este de 520 mm. Semănătoarea va avea lăţimi de lucru de 3, 4 şi 6 m şi probabil va fi disponibilă spre vânzare începând de anul viitor. Este o semănătoare ce corespunede ultimelor tendinţe tehnice, este controlată fie cu Isobus, folosind terminalul din cabina tractorului, fie cu terminalul CCI.

Producătorul ceh a dezvoltat o nouă gamă de cultivatoare, iar primul construit este cultivatorul prăşitor Row-Master, destinat culturii de sfeclă de zahăr. „În acest moment, tendinţa este de a se face cât mai puţine treceri în câmp şi de a se realiza un management bun al apei din sol, atât înainte, cât şi după semănat. Importanţa unui cultivator prăşitor este dată de faptul că acesta aerează suprafaţa dintre rânduri, împiedică evaporarea apei din sol şi permite o mai bună înmagazinare a apei provenite din precipitaţii. Este un produs ce corespunde ultimei tendinţe tehnice, are un senzor cu ajutorul căruia utilajul urmăreşte rândurile de plante. Se direcţionează singur, cu ajutorul unor cilindri hidraulici, fără să fie nevoie de intervenţia operatorului. Utilajul are o lăţime de 8 m, lucrează la viteze de 10-15 km/h şi necesită un tractor de 130-150 CP. Distanţa între rânduri este de 45 cm, dar pentru anul următor compania Bednar plănuieşte să dezvolte o variantă şi pentru culturile prăşitoare, cu distanţa între rânduri de 70-75 cm.”

Cu privire la aceste noutăţi tehnice, dl Gâdea a precizat că va exista pentru fiecare în parte cerere pe piaţa românească, pentru că sunt construite în concordanţă cu actualele tendinţe agronomice. „Acum, volumele de vânzări sunt generate de produsele clasice, primele din gama Bednar, cum sunt combinatoarele Swifter şi scarificatoarele Terraland, dar pe măsură ce apar produse noi, ele sunt distribuite şi de noi, iar volumele de vânzări vor creşte. Bednar s-a făcut cunoscut prin faptul că încă de la început a construit utilaje atât pentru fermele mici, cât şi pentru cele foarte mari. Au utilaje cu lăţimi de lucru de la 3 până la 18 m, ceea ce face ca utilajele Bednar să fie foarte bine adaptate la nevoile pieţei”, a susţinut dl Dan Gâdea, specialist produs IPSO Agricultură.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE