REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Noutăţile portofoliul ALCEDO 2020

1/2/2020

0 Comments

 
Picture
Pentru compania ALCEDO 2019 este un an aniversar deoarece sărbătoreşte 30 de ani de când s-a înfiinţat şi este activă pe piaţa de profil din România. Potrivit reprezentanţilor săi, de 20 de ani este la nivel naţional cel mai mare distribuitor de produse de protecţia plantelor. În plus, la Alchimex, firmă care face parte din grup, se formulează o parte din produsele de protecţie şi fertilizanţi, astfel existând posibilitatea conceperii unui portofoliu atractiv şi avantajos.

Noutăţile din oferta comercială pentru anul curent au fost prezentate în cadrul unui eveniment organizat pe 27 ianuarie, la Bucureşti, la el fiind prezenţi fermieri din proximitatea Capitalei. „An de an ne îmbunătăţim portofoliul şi, chiar dacă mai apar restricţii privind utilizarea produselor de protecţia plantelor, oferta noastră rămâne încă destul de consistentă, cuprinzând erbicide, fungicide, insecticide, produse pentru tratamentul seminţelor, adjuvanţi, inoculanţi şi fertilizanţi“, a spus Vicenţiu Cremeneanu, preşedintele ALCEDO. Pentru culturile de cereale păioase, compania propune mai multe soluţii noi de erbicidare. Unele dintre acestea pot fi aplicate şi la alte culturi agricole pentru a rezolva problema îmburuienării. Rival Top 20 SG este un erbicid sulfonilureic, pe bază de metsulfuron-metil, cu aplicare în postemergenţă, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale şi perene.

Produsul se aplică primăvara, când buruienile sunt răsărite în masă, peste 70%, şi sunt în faza optimă (2-4 frunze), iar plantele de cereale sunt în vegetaţie, de la înfrăţire până la faza de apariţie a frunzei stindard. Dicopur M, nou introdus în portofoliu, este un erbicid selectiv, sistemic, ce combate buruienile dicotiledonate din culturile de grâu şi orz. Substanţa activă se translocă rapid în plantă, concentrându-se în vârfurile de creştere, produsul având un spectru mare de combatere şi, de asemenea, o fereastră mai largă de aplicare, comparativ cu erbicidele pe bază de 2,4 D. „Buruienile au evoluat în ultimii ani şi de multe ori fermierii sunt puşi în situaţia de a se confrunta cu rezistenţa pe care au căpătat-o, în special la erbicidele sulfonilureice. În condiţiile în care majoritatea fermierilor cultivă hibrizi de floarea-soarelui din tehnologia Express sau Clearfield, combaterea samulastrei de floarea-soarelui din culturile de grâu sau orz este dificilă, este clar că nu o vor putea face cu produse din aceeaşi clasă chimică din care fac parte erbicidele la care hibrizii respectivi prezintă toleranţă.

Pentru asta se poate folosi erbicidul Dicopur M“, a precizat Cremeneanu. Starane Super, ce poate fi folosit şi la porumb, se aplică în postemergenţă pentru combaterea buruienilor dicotiledonate, precum turiţa, volbura, măcrişul, rocoina, zârna etc; Senior, care conţine piroxsulam şi cloquintocet mexil, combate buruienile-problemă cu frunza lată din cultura de grâu, cum ar fi iarba vântului, ovăzul sălbatic sau bromus. Podusul poate fi folosit şi pentru distrugerea surselor de infestare, cum sunt canalele de desecare sau drumurile îmburuienate. Trebuie luată în considerare erbicidarea încă din toamnă a culturilor de cereale păioase. „Este o necesitate, în condiţiile unor toamne lungi, deoarece primăvara când avem condiţii pentru a erbicida putem constata că este prea târziu pentru a combate anumite buruieni. Iar îmburuienarea poate produce pagube însemnate. În Marea Britanie, buruienile graminee reduc producţia de grâu cu peste 800 mii tone anual“, a spus preşedintele companiei. Un erbicid nou, neselectiv, aflat în portofoliu este Roundup Extra, cu posibile utilizări la toate culturile agricole, dar şi pe terenurile fără destinaţie agricolă, care sunt o sursă permanentă de îmburuienare.

Mai puţine fungicide disponibile

În privinţa fungicidelor, Vicenţiu Cremeneanu a precizat faptul că de la un an la altul numărul acestora se restrânge, rămânând astfel soluţii mai puţine, dar şi mai costisitoare. De aceea în practică trebuie folosite mai multe metode de combatere a bolilor din culturile agricole, inclusiv cele agrotehnice. Pentru cultura de cereale păioase, cele două soluţii chimice recomandate de ALCEDO sunt următoarele: Comet, un fungicid nou - a doua denumire comercială a produsului Retengo al companiei BASF - cu substanţa activă piraclostrobin, ţine sub control bolile specifice culturilor de grâu, orz, secară, porumb, triticale şi floarea-soarelui; de preferat este să fie folosit în amestec cu Topsin, unul dintre cele mai vechi fungicide; Topguard 25 SC este un fungicid sistemic cu spectru larg de acţiune şi efect de până la 6 săptămâni; conţine cea mai mobilă substanţă chimică din grupa triazolilor - flutriafol, care are efect regulator, redirecţionând nutrienţii către organele de fructificare. Produsul este omologat pentru culturile de grâu, orz, floarea-soarelui, tomate, viţă-de-vie şi măr.

Protecţia culturilor de prăşitoare împotriva dăunătorilor

Pentru primăvara acestui an România a obţinut derogare pentru utilizarea substanţelor neonicotinoide doar la cultura de porumb, Nuprid, Poncho şi Cruiser fiind insecticidele autorizate pentru efectuarea tratamentului seminţelor. „Vă propun să facem un exerciţiu pentru că nu o să mai primim această derogare timp îndelungat şi trebuie să găsim o altă soluţie. Langis este una dintre acestea“, a spus reprezentantul firmei. Produsul se aplică pe seminţele de porumb şi floarea-soarelui, dar şi pe cele de cereale păioase, pentru combaterea dăunătorilor din sol, cum ar fi viermii-sârmă. Doza omologată este de 2 l/t. În vegetaţie, după răsărirea porumbului, o soluţie de combatere a răţişoarei este aplicarea insecticidului sistemic Mospilan 20 SP. Produsul este formulat la Alchimex, acţionează prin contact şi ingestie asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor şi nu afectează entomofauna utilă, în special albinele. O altă soluţie pentru combaterea dăunătorului Tanymecus din culturile de porumb şi floarea-soarelui, dar şi a viermelui vestic al rădăcinilor de porumb este Faster Delta, un insecticid pe bază de deltametrin. Pentru combaterea în vegetaţie a dăunătorului Diabrotica este recomandat insecticidul Faster 10 EC. „La culturile de porumb şi floarea-soarelui este important să avem o răsărire rapidă, pentru că dacă semănăm prea devreme şi urmează o perioada rece cultura se va dezvolta mai greu, iar atacul de răţişoară poate să ne pună probleme mari. Trebuie să ţinem seama de acest aspect, mai ales atunci când nu avem multe soluţii de a trata seminţele. Mai mult, presiunea de atac a răţişoarei a crescut în ultimul timp. În ferma familiei mele, aflată la Deveselu, judeţul Olt, pe baza unei analize făcute pe o perioadă de 5 ani a reieşit faptul că porumbul este cea mai profitabilă cultură, chiar dacă este o zonă aridă. Pe ultimul loc s-a situat cultura de rapiţă şi asta pentru că în ultimii doi ani nu am avut parte de ea.“ Portofoliul din acest an cuprinde şi un insecticid biologic nou, Dipel DF, ce combate sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis) şi omida păroasă (Hyphantria cunea) din mai multe culturi, inclusiv porumbul.

Erbicidarea la cultura de porumb

Privitor la erbicidarea culturii de porumb, preşedintele ALCEDO a susţinut că, în condiţiile pedoclimatice din ţara noastră, combaterea eficientă a buruienilor nu se poate realiza doar prin aplicarea erbicidelor în postemergenţă şi astfel trebuie să se aplice tratamente şi în preemergenţă. În portofoliul ALCEDO se regăsesc soluţii pentru ambele situaţii, astfel: înainte de semănat sau imediat după semănat (în funcţie de umiditate), se poate aplica erbicidul Tender; în postemergenţă timpurie sunt recomandate erbicidele Silba, Kideka; în perioada de vegetaţie (4-6 frunze ale culturii) se pot folosi Astral 40 OD pentru combaterea buruienilor graminee şi Fighter, Ceredin Forte 464 SL, Vector şi Starane Super pentru combaterea buruienilor cu frunză lată. Kideka este un erbicid nou, de ultimă generaţie, pe bază de mesotrione, care combate un spectru foarte larg de buruieni dicotiledonate, dar şi unele buruieni graminee anuale din cultura de porumb. Produsul poate fi utilizat atât în preemergenţă, cât şi în postemergenţă, având cel mai ridicat nivel de selectivitate faţă de cultură. „Când erbicidăm în postemergenţă trebuie să ţinem seama că faza de până la 6 frunze ale culturii de porumb este cea mai potrivită pentru combaterea buruienilor, dar şi pentru sănătatea culturii. Aplicarea tratamentului peste această fenofază conduce la un stres asupra culturii şi la limitarea producţiei.“ Pentru protecţia culturii de porumb împotriva bolilor ALCEDO propune începând cu acest an fungicidul Comet.

Atenţie acordată  şi florii-soarelui

Pentru erbicidarea culturii de floarea-soarelui, se pot utiliza în preemergenţă produsele Tender şi Silba, iar în postemergenţă Listego - numai la hibrizii Clearfield, pentru combaterea buruienilor cu frunză lată; pentru distrugerea buruienilor graminee se pot folosi erbicidele Leopard sau Rango. Bolile specifice florii-soarelui pot fi combătute cu fungicidele: Topsin, Topguard, Mirador Xtra şi Comet. Pentru un control biologic al larvelor unor lepidoptere se poate utiliza produsul biologic Dipel DF. „Anul trecut a fost un atac ridicat de boli la cultura de floarea-soarelui, pe primul loc situându-se putregaiul alb, urmată de mana, iar în unele zone am văzut şi frângerea tulpinilor. Trebuie să ţinem seama că o densitate mare nu ne ajută în lupta noastră cu bolile. O densitate mai mică înseamnă o plantă mai sănătoasă, cu un aparat foliar bine dezvoltat care poate să susţină o producţie cantitativa şi calitativă“, a afirmat preşedintele companiei. În 2019, pe solele unor fermieri s-au facut teste cu produse pe bază de cupru, aplicate preventiv, iar rezultatele au fost mulţumitoare, culturile având o stare fitosanitară bună.

Preşedintele ALCEDO a prezentat şi produsele de protecţie pentru culturile de rapiţă, mazăre şi soia, oferta de seminţe la diverse culturi agricole, precum şi noutăţile genetice. Nu în ultimul rând, a trecut în revistă şi gama de fertilizanţi, de ultimă generaţie, ceea ce face să aibă eficienţă o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, a pus accent pe faptul că ALCEDO are un portofoliu complet de produse, oferind şi servicii de specialitate, respectiv analize de apă şi sol.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE